用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門馬可賓中學
樓主: wrk
go

屯門馬可賓中學   [複製鏈接]

antia 發表於 12-7-10 11:13
是今年黎緊? 你諗住想讀邊中學, 我仲有1個細女又係今年讀小六!

hi antia,

我同妳一樣,大囡讀緊馬可賓,今年9月升中二,她小學時是band 1中,馬中是她第一志願.我仲有一個細囝,第一次呈分頭6名,希望升小六時可以保持成績,打算都會入馬可賓.
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

回復 sumheima 的帖子

對中學來說, 校長是一間學校之靈魂! 上樑不正, 下樑歪. 中學家長就會明白, 點解好多老牌官中都降"呢"!

"祟真"轉了校長之後, 執緊了很多, 升緊呢, 以往是 band 2尾 ~ 中之選, 現在已在"永隆"之上.

回復 wingfamily 的帖子

一哥全級第1跟全級20, 只差9.3分, 一個名次中間之分差亦只是0.0x分, 妳話競爭大唔大?!

我識一個同學仔(小學有補習) , S1入到到精英班, 但好辛苦, S2 已入不到精英班了. 亦有補習.

另一個小學只係頭10名之內(無補習), 但越戰越勇, S1 ~ S3 亦在精英班, 而且說不太辛苦,  可能是一個有補習, 早開竅已見底. 另一個無補習, 未見底. 升中後才開竅吧, 但升中後亦要補習.  

Joe媽媽 發表於 12-7-16 18:36

對中學來說, 校長是一間學校之靈魂! 上樑不正, 下樑歪. 中學家長就會明白, 點解好多 ...

當然校長是一校靈魂,但無學校可以永遠是同一位校長,無論是好或不好.

我所說的崇真是指南昌站的基崇.屯門的祟真我不清楚.

不說其他學校,馬可賓陳校長離任,大家都很不捨得.但由在校任職多年的蘇副校接任,我們不覺得學校會有甚麼令人憂慮的地方.正如屯門另一間學校陳瑞芝林校長今年退休,九月也由副校長接任一樣.

至於官中近年成績滑落問題,我想是另一不同範疇的原因引致.

註:我有數位任教官中的朋友,都沒有把自己的子女放進官校讀書.他們各有自己的理由,不在我今次討論範圍之內.

我不是指某一間學校或某一個校長. 有變動就一定有影響, 但好可能是更好之影響, 不一定是差. 無人會未卜先知, 就用時間去証明.   

sumheima 發表於 12-7-16 19:21
當然校長是一校靈魂,但無學校可以永遠是同一位校長,無論是好或不好.

我所說的崇真是指南昌站的基崇.屯門 ...
我好有興趣想知乜原因, 可否告知???

mimichu 發表於 12-7-17 14:04
我好有興趣想知乜原因, 可否告知???

有人認為是官校教師的工作態度問題,政府工,hea住做.
同事間的爭斗比一般學校更厲害,而校長幾年會調任一次,對一些不稱職的老師或員工不容易辭退...等等

先此聲明:以上comment純屬部分人意見,亦不代表全部官校情況一樣.

sumheima 發表於 12-7-17 17:33
有人認為是官校教師的工作態度問題,政府工,hea住做.
同事間的爭斗比一般學校更厲害,而校長幾年會調任一次, ...

Exactly 入左你就後悔, 不喜勿插

小傑媽媽 發表於 12-7-17 18:27
sumheima,
係咪已經決定左由蘇副校接任?
我個仔今年派左入馬可賓,之前係家長會上,陳校長話暫時仲未搵到 ...

講真學校未有正式公佈人選,只是有高年班家長說是蘇副校接任.之前陳校長在家長會曾說:若最終沒有適合人選,副校願意上任.我也不肯定現在的情況是否有變.或者副校的確需要時間考慮.
不過,你也不用太擔心,因為馬中經過15年發展,行政人事管理十分成熟,這些你遲些一定感受到;加上學校的老師們十分盡責,關懷學生,校監校董會也很同心,相信他們會為學校找到有共同教學理念的新校長的.

馬可賓 HKDSE 英文科得 25% Level 4,升8大 degree 咪好少人?

Joe媽媽 發表於 12-7-16 16:15
回復 wingfamily 的帖子

路過多口呻一下, 唔係 band 1 頭到唔頭, 而又想入到精英班, 真係唔好揀四大天王!  ...

都係路過.....

真的,自己小朋友唔差,但其他係更勁,有時會打沉自信的。所以唔係好頭、唔自覺地去溫書都會幾辛苦下
****未經本人許可, 不得轉載****

回復 alice.2007 的帖子

馬可賓之前是中中,早兩年先由微調轉英中,所以這幾年的公開試,其他科目成績不俗,但英文科則只比全港平均高單位百分點.學校在近年由初中起已積極提升學生的英語能力.我女是英小畢業,英文成績一向不錯,最大興趣是看英文書(Harry Potter, Twilight, Lord of the Rings,Hunger Games etc.)於小五至中一已愛不釋手.她今年升中二,上次老師說她在英文科的級排名在全級10名內(我自己估應該是6/7左右).馬中的中文和數學科成績一向比較好,dse這兩科四級或以上都有47-48%.我反而擔心囡囡在這兩科上有成績追不上.

根據學校公佈,今年dse入u(學位課程)人數超過90人,以中六級約170人計,入u率50%+;若加上副學士和HD,有96%.
我覺得以一間15歷史,新升Le的英中來計,成績算不過不失.

中六超過200人,90人入 U 是包括自資學位,例如明愛、明德、東華、恆管或遙距課程的 degree,實際在聯招入8大究竟多少個是沒公佈的。

回復 alice.2007 的帖子

唔明點解每隔3幾個月,就會有人出來對馬可賓指指點點,惡意批評!之前有個比人踢爆就即是Delete晒d留言.

你好熟這間學校ga,中六班有超個200人都知?!而家全港有邊間津校一班會有40幾人呀.

馬可賓中六得5班,一班約34-36人,何來有超過200人去考dse呀!!

依家好多學校都無將第一屆DSE成績公開,馬中年年都有上載公開考試資料,算是透明度高喇.

人地寫入大學讀學位人數超過90人,你又話人是計埋明愛,遙距學位課程.

既然你不知道學校的實際入8大數字,你憑什麼來說三道四呢!!!

alice.2007 發表於 12-9-6 23:11
中六超過200人,90人入 U 是包括自資學位,例如明愛、明德、東華、恆管或遙距課程的 degree,實際在聯招入8 ...
睇翻轉頭, 其實又真係唔洗gum介意這些數字, 就算董中亦有好多入左去讀唔掂, 升高中時被"勸走", 去左梁植X (高中專收董中棄將, 所以A Level 成績唔差, 但低Form 就真係xx) 之後, 都入到大學丫.

當然, band 1頭學校之助力好大, 學校之worksheet/ notes 內容獨到, 真係有錢都買唔到. 不過讀書都係要靠自已.

長腳蟹 (選美入行個位女藝人) 以前讀陳中, 會考唔掂, 去左 band2 學校讀 S6/ S7, 最後都入到"科大/ 城大" (唔肯定邊間).

如果 band 1 中/ 尾學生, 此校是上佳選擇. 唔好讀政府呀, 又轉新校長, 2年轉一次, 都唔知點攪   

alice.2007 發表於 12-9-6 08:21
馬可賓 HKDSE 英文科得 25% Level 4,升8大 degree 咪好少人?
遲多三年啦, 三年後考個班就係"升厘"後第一屆. 應該就係 band 1 結果. 2006年班S1未係全 band 1. gum 會公平一D. 而且, 數字遊戲, 無需太上心. 我估妳可能係"核數師", 有職業病.

總之他已經比2間官校"好好多, 好多, 好多, 好多... 信者得救

Joe媽媽 發表於 12-9-7 11:21
睇翻轉頭, 其實又真係唔洗gum介意這些數字, 就算董中亦有好多入左去讀唔掂, 升高中時被"勸走", 去左梁植X ( ...
本人路過
呂慧儀(Koni Lui,1982年9月3日-),香港藝人中學就讀於宣道會陳瑞芝紀念中學加拿大神召會嘉智中學學就讀於香港科技大學並主修電子工程系,於2006年參加香港小姐競選獲得季軍。她在2004年的工展會也代表威馬企業有限公司獲得工展小姐冠軍。她也做過Elite模特兒公司的模特兒。現為無綫電視旗下經理人合約藝員。於2008年劇集《原來愛上賊》飾演汪明翔,其177cm的身高﹐34D的身材,再加上於劇中的暱稱,因此被稱爲為長腳蟹。她與2008年香港先生黃文迪秘密發展地下情,並於2011年11月24日透過社交網站宣佈其結婚的消息。
‹ 上一主題|下一主題