用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 P1午飯問題
go

P1午飯問題 [複製鏈接]

想問P1學生是自己帶餐盒或是由學校的餐飲供應商包辨呢? 因為下月才開家長會, 所以想詢問各位意見.
   1    0    0    0

兩样都得. 我哋訂飯, 因為安排唔到人送飯. 再者, 飯商每日有四款飯選擇, 好過自己諗. hehe...

回復 w-w 的帖子

想問飯商的款式是到時比小朋友自己選或是每星期預早給家長選定呢?

放心, 會俾家長選. 臨近月尾會派form選下一個月的.

natalie-mama 發表於 12-6-26 15:45
回復 w-w 的帖子

想問飯商的款式是到時比小朋友自己選或是每星期預早給家長選定呢? ...

通常每個月尾填紙訂下個月的午餐,小女的學校不准送飯,其實我要上班,亦不能送,訂飯是較方便,但根據小女六年來的口碑,根本上無一間供應商獲小朋友讚賞,我有做派飯義工家長,亦發覺小朋友吃住家飯最開心,又不浪費,我採中庸之道,返學日子少的月份,例如十二月及四月等,容許小朋友帶飯,其餘約一半時間則要訂飯

回復 w-w 的帖子

謝謝你的意見, 好在有得比家長選, 如果唔係食左什麼都唔知.

回復 MC1128 的帖子

都是好提意, 可以用作借鏡, 謝謝.

MC1128 發表於 12-6-26 15:59
通常每個月尾填紙訂下個月的午餐,小女的學校不准送飯,其實我要上班,亦不能送,訂飯是較方便,但根據小女六年 ...
好同意的你講法,我囡囡係家長送飯的,佢經常見到同學仔的飯盒覺得好好食,於是我俾佢訂了一個月少啲日子的,結果吃了一星期回來同我講都係住家飯好吃,仲可以隨時order,早一日講明天想吃的屋企人大多會準備到.不過唔係個個返工的家長可以做到,所以囡囡好開心可以有住家飯吃.訂飯是方便家長唔得閑送飯的.

我兒9月也上小一,我想讓他自己帶飯,他也同意,有好的飯壺推介嗎?

peggy  象印  發表於 12-6-27 00:05

My daughter orders lunch box from school. I allow her to choose what she wants to eat in the form.
‹ 上一主題|下一主題