用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 成績唔好,要留班
go

成績唔好,要留班 [複製鏈接]

女女已經係小一留班生,今年成績其實進步左好多!舊年中英數常只有五十幾六十分,今年上學期全部八十幾,但係下學期考試竟然數學唔合格我女學校主科唔合格係有機會要留班嘅明天要見家長,我估學校會講留班或勸退我唔諗住再比佢留,會同佢轉校(二年班)。但係佢數學唔合格會唔會好多學校都唔收呢???好擔心我係住九龍城,想搵返附近嘅學校,有無家長知道邊d學校機會大d呢?

0    0    0    0

回覆:成績唔好,要留班

簽名被屏蔽

回復 water13 的帖子

如果你女女本身係讀名校, 得五六十分都唔奇, 因為真係可以好谷.. 但唔岩就轉校啦, 唔好影响佢自信心會較好.

咁即然已經留左一年, 我又覺得唔洗去耀山/樂善堂. 因為大個左應該會好D.

可以試下二線的小學, e.g. 華德/基華, 樂富黃大仙果邊聖博德都可以試下

聖博德天主教
http://www.spcpspkv.edu.hk

聖博德學校
http://www.sps.edu.hk/

如果你真係想去耀山/樂善堂, 以下有學校的link, 個人覺得樂善堂好少少, 記得好似可以上番樂善堂的中學.

樂善堂
http://www.lstps.edu.hk/

耀山
http://www.iushan.edu.hk

先申請, 老師/校長會安排面見, 到時再感受下老師/校長睇下覺得邊間好D, 或者睇下女女鐘意邊間多D

我估通常都有插班位, 要快, 暑假就無人得閒理你的了.

引用:回復+water13+的帖子 如果你女女本身係讀

原帖由 evacalbee 於 12-06-25 發表

如果你女女本身係讀名校, 得五六十分都唔奇, 因為真係可以好谷.. 但唔岩就轉校啦, 唔 ...
多謝你回覆!
華德我係有諗過,但佢地數學係教快一個學期,我女數學比較差,所以有d擔心!
其實華德係咪都算谷架?

evacalbee  那試試其他吧!快七月了,唔夠時間做資料搜集了。還是趕快報幾間,有得見再考慮吧。原校讀看來只會更辛苦呢。  發表於 12-6-26 15:05

water13 發表於 12-6-26 11:44
多謝你回覆!
華德我係有諗過,但佢地數學係教快一個學期,我女數學比較差,所以有d擔心!
其實華德係咪都 ...
請問是說舊校嗎?如果係,數學係教快半個學期,不是一個學期。另老師對成績是有要求的。
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

我覺得轉校好.或許可以在其它學校找到自信和好的表現.

貢獻勳章

樓主有無同你囡囡傾過?如小朋友想留低,你就要佢比心機,如果佢唔想留低,你先幫佢轉

係咪老師巳確定要留班呢?一科主科唔合格未必要留班架喎, 係咪睇定先會好d呢?

回覆:花仔媽咪 的帖子

同女女傾過,佢唔想轉校,想留喺度。
但係我話如果留低可能要再留班,佢又話唔想

回覆:ANNAFRIEND 的帖子

見左老師,佢話比次機會阿女補考!
合格就可升班,唔合格就.....

water13 發表於 12-6-27 15:15

...
同女女講今次要比多d 心機,如果佢都想留係呢間學校讀
但係如果真係唔合格,就睇下轉校

回覆:bbaunt 的帖子

我都係咁同佢講!
其實因為我仲有個細女,九月升p1。
因為有家姐喺度讀,細女喺自選階段係必
收生,已經註左冊。
所以我其實唔知應唔應該同家姐轉校後連阿妹都轉埋!
大家有無意見可以比我參考下!唔該哂!

water13 發表於 12-6-27 15:15

...

你間學校都真係幾嚴喎! 既然你囡囡想留o係度, 就叫佢要努力d. 想問下你有冇比囡囡補數學?如果有出去補多幾堂.

細女今年上小一,而家先諗同佢轉校......真係唔好諗la!!

其實聽你咁講,大女今年ge成績已經可以跟上,

只係今次數學唔合格....或者失手吧!

唯有陪佢再努力,希望可以補考成功!!!

再用呢一年時間,睇下學校是否適合2個女兒,

再考慮是否插班吧!

因為細女而家先嚟轉校,p1......我諗而家都好難搵到呀!

water13 發表於 12-6-27 15:31
我都係咁同佢講!
其實因為我仲有個細女,九月升p1。
因為有家姐喺度讀,細女喺自選階段係必

我先祝你囡囡補考成功! 不過如果家姐真係要轉校, 我都會要妹妹一起轉. 原因係兩個在不同的學校, 課程各樣都不同. 你要兼顧的一定比在同校多. 而且家長日的話你要走兩個地方, 學校活動有家長參與的你也要分身. 想起都很累. 點解有兄姐在校弟弟妹妹係必收就是為了方便家長羅.

引用:回復+water13+的帖子 細女今年上小一,而家

原帖由 CKAU06 於 12-06-27 發表

細女今年上小一,而家先諗同佢轉校......真係唔好諗la!!
我都係怕而家先同細女搵小一真係好難

回覆:CKAU06 的帖子

多謝你嘅意見,其實我同你嘅諗法相同!
我都會睇多年先再作打算!

引用:Quote:water13+發表於+12-6-27+15:31+我都

原帖由 ANNAFRIEND 於 12-06-27 發表
我先祝你囡囡補考成功! 不過如果家姐真係要轉校, 我都會要妹妹一起轉. 原因係兩個在不同的學校, 課程各樣 ...
多謝你嘅回覆!
我就係怕兩個女分開兩間學校真係好唔方便,亦都好麻煩!
所以如果真係同家姐轉就要同妹妹轉埋。
其實我都覺得家姐今次都係失手先會唔合格!所以我同佢都會努力,今次補考只許成功

‹ 上一主題|下一主題