用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 挪亞方舟暑期日營餐單極不健康!
go

挪亞方舟暑期日營餐單極不健康! [複製鏈接]

剛剛收到日營資料,睇完真係啞口無言!
第一日的午飯餐單:西炒飯,香煎魚柳,啫喱糖,炸雞肉!
竟然比小朋友食「三高食物」,而且冇蔬菜呀!
之後打電話問佢地點樣安排餐單?
佢地竟然話會按小朋友喜歡的食物而編定。
(心想:too bad! 竟然冇為小朋友的健康著想)

最後佢按我要求轉正常飯菜比我阿女食。
已經幫子女報名參加呢個活動既媽媽留意,可以要求轉餐單的。

manmanchubb  下,無菜真係唔得呀  發表於 12-6-25 21:52
   0    0    0    0

若然呢個係學校餐單, 我會向學校反映.
而家呢個係day camp, 我就未必咁做
(我小朋友冇參加)
但我記得之上年我小朋友參加時, 個餐單不是咁多炸野的.

回覆:挪亞方舟暑期日營餐單極不健康!

其實一餐半餐係咁我覺得問題不大

醒目開學勳章 王國長老

一餐半餐可以理解,但「按小朋友喜好」就...吾方便安排就話無辦法姐,成大個廚房係咪應該安排好d?

醒目開學勳章 貢獻勳章

一天半天係本來ok的,但係最唔ok係佢地好明顯唔只按小朋友喜好而係按佢地方便 !
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

回覆:Smiile 的帖子

你講好好! 就係咁

回覆:Smiile 的帖子

最好笑既係小朋友都識講呢d食物唔健康呀!唔好食呀!

How and where to apply for this 挪亞方舟暑期日營 summer camp?

其實個人認為一餐半餐真是可接受,無謂要人難做啦,個個家長都指定餐單,他們都很難應付,更何況參加日營都是為了小朋友學習群體生活,個個都要特別照顧嬌生慣養,小朋友好難長大,雖然我都明白媽媽希望仔仔健康d。
可能版主覺得唔岩聽,不喜勿插(^.^)

mrsjacky  我支持你,你講得好啱,有修養!  發表於 12-7-14 16:15

I have also got the menu.  Apart from the first day, the other days seem ok wor.

我個仔都去左日營,認同餐單有改善空間,多謝你向機構反映。

不過我覺得還可接受,可能係我個仔只係升k2又第一次自己入營,佢同我講午餐好味自己食晒,我覺得都幾好呀!

原本都想幫小朋友報名, 之後報左其他野學, 如果係咁, 明年要小心注意呢方面~

my girl is also joining the camp. When i saw the menu, i also got the feeling that it was not that good for kid.But i think that it is not a big deal as only for a week. Frankly when we go on holiday , we would also just have what is available for the kid for the sake of convenience.
‹ 上一主題|下一主題