用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 高 考 生 「 買 保 險 」 報 SPACE 倍 增
go

高 考 生 「 買 保 險 」 報 SPACE 倍 增 [複製鏈接]

http://www.singtao.com.hk/yesterday/edu/0625go04.html

"文學副學士(英文及英語文學研究)二年級學生許雅怡,雖於高考語文科中考獲1A1D,但其餘選修科「失手」,於是入讀副學士課程,期望循另一途徑升讀大學。今年她獲五個資助學士學位課程取錄,九月將入讀香港大學文學士一年級。她寄語高考生要按能力和興趣選科,即使高考失敗,只要努力便可找到新開始 "

我想問呢段的意思是  :
呢位同事在 hku space, 讀完兩年副學生, (好叻好勁成績) 可以駁返入香港大學讀 "一年級" 學士 ?

嘜唔係可以插入去讀 year 2 or 3架咩 ?  
請指教....

0    0    0    0

另外,學院又公布一二年學生升學數據。一二年約一千五百名畢業生中,逾四百人獲取錄入讀學士學位課程,共取得六百三十份大學通知書。李錦龍指數字比去年同期高,估計是由於非聯招學額增加。他又指,聯招結果公布尚未結束,估計將有更多學生獲大學取錄。

另一問題 :
一千二百人副學士畢業,  "四百人獲取錄入讀學士學位課程" (呢個都明)
但再有  "共取得六百三十份大學通知書" ..... 即係點呢...

請指教一下....謝謝 !

冬日勳章

引用:+http://www.singtao.com.hk/yesterday/edu

原帖由 Marco-ma 於 12-06-25 發表
http://www.singtao.com.hk/yesterday/edu/0625go04.html

"文學副學士(英文及英語文學研究)二年級學生許 ...
唔一定,有d大學有d系可以收year 1/year 2,視乎成績同你邊間副學士畢業,如果直升year 3應該係外國野雞大學嘅top up degree

冬日勳章

引用:另外,學院又公布一二年學生升學數據。一二

原帖由 Marco-ma 於 12-06-25 發表
另外,學院又公布一二年學生升學數據。一二年約一千五百名畢業生中,逾四百人獲取錄入讀學士學位課程,共取 ...
可以係1個學生有多過1間大學收

Jayelle 發表於 12-8-18 21:06
唔一定,有d大學有d系可以收year 1/year 2,視乎成績同你邊間副學士畢業,如果直升year 3應該係外國野雞大 ...

謝謝 ~

那讀副學士, 不會比 REPEAT (重考某一兩科較差的) 好呀....

這樣想有沒錯?

回復 Jayelle 的帖子

呢個明哂....TKS

冬日勳章

我個人覺得好過repeat,repeat高考的話基本上無可能,DSE要做校本評核,而且第二屆應比第一屆難,把握低d,反而副學士時間鬆d,可以準備得好,而且asso入u率都唔係低,亦有多個top up銜接。

回覆:高 考 生 「 買 保 險 」 報 SPACE 倍 增

我個人對重讀好有保留,因為數字上,沒有証據有改善,只會浪費時間。嘗試其他出路會較可取。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

但有些學生本來的成績不俗,
只是一時失手的話,
重讀不失為一個選擇。

讀副學士當中能銜接的又有多少個呢?
很多學系的銜接比率非常低,
結果只能以副學士的成績畢業
‹ 上一主題|下一主題