用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問"優才" 同"真道", 點揀?? ...
go

請問"優才" 同"真道", 點揀??

心急!! 請賜教!!!

ic07 的帖子

優才讀十二年,真道十一年,理念都唔多同。 我自己就觉得無需要早一年入大学。

真道學制比較別樹一格,  我喜歡佢高中有IB的選擇, 同埋不最貴 (IB schools..) 但自知自己小朋友比較不穩定, 現不能肯定之後的11年都可以在真道學制中發揮得好. 但一選真道, 應較難跳出去其它的學校, 除非是去外國.

優才就比較大路些, 退可守(有中學) 進可攻 (可睇下有冇更合的), 感覺比較安心些, 自己可以依小朋友的發展改變佈署.

(PS, 我之前放左真道, 9月去優才)

"優才" 同"真道"二選一,會選"優才"。

資料提供:以往曾有優才學生,因某些原因,最後轉校,其中亦有轉到真道的。

dabbycheung  亦有真道學生轉去優才....  發表於 12-6-25 09:17

多谢那麼中肯的意見.

但聽說"優才" 只著重資優小孩的培訓, 如果不是太標青的話, 會不會被冷落一旁. 這樣小孩就不開心了.

引用:資料提供:以往曾有優才學生,因某些原因,

原帖由 mscmit 於 12-06-24 發表
資料提供:以往曾有優才學生,因某些原因,最後轉校,其中亦有轉到真道的。 ...
請問是什麼原因?
行為問題?還是成績問題?

真道雖然成績較差,但有宗教信仰,較有愛心,學生不會因為成績較差或唔達標而公開被歧視,或被勸退離校。

成績較差應該可以用時間或補習改善,學校缺乏愛心就較難補救。

總括來講,看看小朋友適合較有愛心,或較重成績和催谷嘅學校。

我識很多真道高年級學生同家長, 亦識一些真道的老師. 大家開始時對真道的教學理念都十分認同, 尤其是舊校長時代.  

但初小時因冇得同外界的學校比較 (聽家長說, 因好多科是校本/ 老師自編教材為主,  小朋友好多時在校都已完成) , 家長難免傍偟, 想幫手又不知從何開始,

如果適應得好的小朋友, 高小都是比較獨立成績不差, 但亦有不少適應不到的家長及學生, 但因為轉不出去, 又無法提高效率, 變成兩難. 但真道的中學因是5年小學完就是中學, 小朋友上中學時偏細, 去到中學時因要求又高左, 所以叻的會好叻, 差的比較更難追上.   但聽說因教的淺, 考得深(不是內容, 而是形式及出卷的方式 - 可能學校想漸IB形式以備高中可接軌), 所以有很多不太叻的小朋友感覺困難, 家長亦感無助.    因在中學階段, 小朋友不再是識不識基本知識的問題. 而是懂不懂以更高技巧答卷的問題.   

如果學校在初小有補底的, 我不知學校補底成效有多大, 因我識的較少家長提及, 可能佢地通常都想靠自己.   

所以我覺我真道的理念是很好, 叻的小朋友亦會有很好發揮, 當初放棄時都有很大的爭扎 (因高中有負擔得起的IB, 之前又用IB approach),    但實際上是否大多數小朋友可以受益, 在現時的學校教法就不能一概而論 (覺得CKY 可能在同一種路上成熟些..) , 加上考慮自己本身小朋友都不是定定坐的, 如在初小跟不上, 再讀下去可能更難跟, 入不入到IB stream 都可能有問題.   因此我覺我無需去比優才定真道學生叻D,  各有前因各有天份,   而是真切考慮下自己小朋友在那一種制度下risk較低, 較易長期維持在中上游位置, 初初需要多D幫手的, 優才可能好D, 初初已比較獨立的, 真道可能更合.   

ANChan59  Fair comments and similar to my friends comments, of course, they are or were LA parents. One church friend, his kids are forced to go to US for education, no choice in HK.  發表於 12-6-26 05:32
dogmonkey  雖然兩所學校與我沒有直接關係, 但多謝你的分析, 令我加深認識! ^^  發表於 12-6-25 16:32

回復 baubaulee 的帖子

我所知有個case是因為小孩入唔到校隊正選, 家長一怒之下轉校

HaYi 發表於 12-6-25 09:08
我識很多真道高年級學生同家長, 亦識一些真道的老師. 大家開始時對真道的教學理念都十分認同, 尤其是舊校長 ...

你所講「教得淺,考得深」,其實是創校初年的情況。現在,真道經歷十年,課程設計已見成熟。就我女為例,今年FS2(小二),數學已經學習三上的數,科學已學習力學、分子、電路等,社會科涉及可持續發展、各國地理等,內容非淺。上到DS1(小三),社會科會開始教中史各朝代、各地地質學結構、西方重要歷史、各家思想等,如此,怎能說教得淺呢?
至於中文,由於是根據蘇教版編寫而成,課文內容較深,故事也較側重中國文化及典故如「大禹治水」、「沉香救母」、「木蘭從軍」等,所學所寫的生字生詞也非常多。
真道最令我欣賞的,是就算小朋友成績稍遜,校方不會輕言放棄,不會要求退學,而會用很多方法,去為小朋友補底。我女初時成績不太好,經補底後,成績已見進步。

由於近日有學生炸龜, 如果報導係真既....佢係真道既學生, 而且學校亦未有咩見有咩補救如何指導依位學生...

我就真係擔心佢地太多既包容了....

masterunion 發表於 12-6-25 17:11
由於近日有學生炸龜, 如果報導係真既....佢係真道既學生, 而且學校亦未有咩見有咩補救如何指導依位學生...
...
我都有留意該校校長對學生炸烏龜事件的回應, 好似無乜交代, 輕輕帶過就算.

...

如果炸龜事件喺真嘅, 呢個肯定主要喺家教出咗問題,  而學校嘅德育/生命教育亦責無旁貸, 咁兩間都........

唔好意思,請問從何得知炸龜事件是真道的學生?

回復 ic07 的帖子

優才確係比較在乎學術成績, 主力拔尖.  真道讀上到去都係好深, 但對小朋友真係好有愛心.  其實睇家長喜歡邊種模式. 前者大路d,後者係難轉出, 小朋友較自由.      

天MO豬媽咪 發表於 12-6-25 18:31
唔好意思,請問從何得知炸龜事件是真道的學生?

在網上google一下找到:

網民起底 炸龜疑兇現形

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120623/00176_043.html

http://forum1.hkgolden.com/view.aspx?message=3796809&type=BW

天MO豬媽咪  Thx!  發表於 12-6-26 10:28

我就真係擔心佢地太多既包容了....

littlefaith 發表於 12-6-25 16:26
你所講「教得淺,考得深」,其實是創校初年的情況。現在,真道經歷十年,課程設計已見成熟。就我女為例, ...
咁, 現在的真道是不是 "教得深,考得深"?

...

當然唔係你咁諗啦﹗事件發生後,該學生已暫時停學,而其家長及涉事學生亦需會見校方,而學校亦沒有忌諱,於早會教導學生正確對待動物的態度之餘,亦教導學生,在學生已為事件後悔、反省及道歉後,大家不應對有關學生心存怨恨。