用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 還是選科問題
樓主: samyho
go

還是選科問題 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+antia+於+12-07-08+發表我女

原帖由 antia 於 12-07-08 發表
Sorry Revised - 我女其實chem 有五點幾六點分!生物都系五十分多d! 但最後揀左生物!化學高分些!但又不㨂 ...
Sorry, 又打錯!化學系五十幾至六十幾分

antia 發表於 12-7-8 16:32
Sorry Revised - 我女其實chem 有五點幾六點分!生物都系五十分多d! 但最後揀左生物!化學高分些!但又不㨂 ...

讀藥劑必須有修化學, 至於物理治療, 有修生物便可

我女只選了生物..........但她是想做藥劑,  我諗佢都係十下十下..........唉!

我是係YAHOO 找的,
理大有物理治療呢一科, 如果想從事物理治療行業可以讀呢個課程. 入學基本要求要中英文最少第3級, 數學、通識及最少一科選修科最少第2級, 生物/包括生物的組合科學較優先.!
香港只係得港大及中大有醫科讀. 中大醫科要求中英數通識加兩科選修科全部最少3級, 其中一科選修科必須是生物/化學/物理/組合科學. 港大要求中文加兩科選修最少第3級, 其中一科選修科必須是化學或組合科學(含化學), 英文須達最少第4級.

不過, 只係僅僅符合入學要求, 入到機會係近乎零. 例如現時醫科基本要求係中化及最少3科AL E加英文最少D, 但實際收生係收高考起碼幾條A及B, 得D同E係無可能入. 我估計334最起碼要2-3科5**先好選醫科. 物理治療收生成績就低D.

頭先我問左阿女.........阿女話我既然都選左, 無謂再諗落去, 她認為如讀多一科會計多出路! 可能她驚如讀唔店理科都可以選詔商科, 唉, 女大女世界! 由得好啦1

小女理科成績不錯,以後考U的時候想試下報

原帖由 samyho 於 12-06-24 發表
小女理科成績不錯,以後考U的時候想試下報讀醫,所以選科就選了生物和化學。但係距又好中意物理,物理sir覺 ...

化學(港大醫科必修科) 和 物理(老師認為有實力取高分)

presents 發表於 12-7-9 18:01
我當初都覺得奇怪點解咁多學生揀醫科, 但又冇take bio.

我睇過今年A Level  bio 拿A的 % 只係2.x, 相對pur ...

HAHA, 我女喜歡死讀, 所以最後選了BIO, ! 我話藥劑師你做唔成, 因為無揀 CHEM, 我叫她不如做跟姑姐一樣做物理治療師仲好.............不過她現在還細, 似乎暫時無咩理想想做咩!  

回覆:elbar 的帖子

係啦,就係好似你講咁啦:;pppp:

antia 發表於 12-7-8 16:32
物理治療一定要Bio, 葯擠、醫科一定要化學!

samyho 發表於 12-7-12 00:30
係啦,就係好似你講咁啦
我朋友个女唸医学院,有些同學F6 & F7時冇修Bio,畀教授罵不絕口,因為許多基本野唔識,佢地要額外自己揾人惡補中學的Bio。

ElizaW 發表於 12-7-31 15:17
物理治療一定要Bio, 葯擠、醫科一定要化學!

唔該你, 但有很多的BK 家長話 BIO 不可以做藥劑師, CHEM 先可以,

我而家先見到呢個POST, 如果有得改, 我強烈建議揀CHEM, BIO + M1
原因:
1) 你女兒對會計有興趣, 將來再自己考一定冇問題, 大把會計你半途出家
2) 想入商科, 最好有ECON, 如讀ACCT 不如ECON
3) 況且你女兒成績又不錯, 讚下佢, 叻人先有本錢2科SCI架
4) SCI subject 取level 5以%係高d, ACCT 取高成績比較難
5) 大學商科收生都鍾意學生讀理科, 覺得D學生轉數快D
6) 好多subject 都要有M數, 有D商學院讀M數都有著數
7) 有2科SCI subject, 有得走棧
8) 大學選科多D選擇,到時想揀咩科都得啦
菲媽 =^_^=

回復 ElizaW 的帖子

肯定入到medicine, 暑假要自修定,好在好多課程跟醫科沒有關係,幾星期應該沒有問題,較難是解剖,自己難安排。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題