用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你們考的常識題是大路題嗎 ?
go

你們考的常識題是大路題嗎 ? [複製鏈接]

你們考的常識題是大路題材嗎 ?  有無特別難題  ?

0    0    0    0

今期考常識較淺,問下一任行政長官是誰?及disneyland 在哪?p.1 的題目

回覆:你們考的常識題是大路題嗎 ?

好難捉路!

我次次捉都冇題岩(初小),多數都是小朋友睇電視廣告(政府宣傳),早晨新聞.....反而會keep 到d!所以唔駛深,只要睇學校的性質,倒如:官校唔會問太敏感、教會學校會問宗教野,唔知我推理得岩唔岩

我細仔一年級,有4條時事常識題如下: (1) 2012年世界閱讀日係2012年4月那天? (2) 那位是7月上任的第4屆行政長官 (3) 那位是中國的國父?  (4) 以下那個不是中國人的姓氏 : (a) 司徒  (b) 堂本     (c) 何

我女今次常識題好易:(1) 今屆奧運會邊度舉行; (2)新行政長官幾時上任; (3)香港畢卡索畫展邊度展覽

回復 Mjames 的帖子

堂本???? 玩咩, 根本唔系考常識, 系考推理. 其餘兩個好大機會聽過, 所以系"堂本". 但系中國真系冇人姓 堂本嗎?姓”殺”都有...堂本...呵呵...唔知lu

Mjames  正確答案就係"堂本"  發表於 12-6-27 14:28
‹ 上一主題|下一主題