用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 是否 無學卷=名校呢?
go

是否 無學卷=名校呢? [複製鏈接]

如果不是,無學卷有咩好處?
   1    0    0    0

課程設計自由度大D,深淺隨意。

多D資源,例如多D NET TEACHERS,可做到小班等

來年冇學券如st paul, 聖公會,靈糧等,是否會改教學方法?因學費比多咗,但如同冇學巻時一樣,好似對新入學家長不公平,因校方從未提過有甚麼會改善,個人意見,不喜勿插

梅媽媽  有名氣, 咩都唔改一様收爆人.  發表於 12-6-24 17:17

今年有好多出名的幼稚園都退出學卷,有什麼原因呢?
純粹為了自由度大?

回覆:是否 無學卷=名校呢?

因為通脹太勁,政府容許嘅學費上限24000一年太少唔夠cover營運開支

我諗主要人工呢PART, 唔轉點加人工去挽留D好老師或員工.

來年冇學券如st+paul,+聖公會,靈糧等,是

原帖由 chrisncy 於 12-06-23 發表
來年冇學券如st paul, 聖公會,靈糧等,是否會改教學方法?因學費比多咗,但如同冇學巻時一樣,好似對新入 ...
個d幼稚園通常只話退出學卷,好多無交代咩原因架喎,咪等你地多d想象空間囉。

改善教學可能只係大家一相情願諗法姐

現實d,租金人工差餉水電煤樣樣都加,如果只靠今年K1入學個一百幾十個學生每人加個d學費,有幾多可以剩黎“改善教學“?

加咗人工比老師要黎穩定人心,老師唔再面黑跳蹧,咁都算係“改善教學“其中一種掛?!

yame  唔會黑面=改善教學質素<-- 好笑!  發表於 12-6-25 13:57
Rosie168    發表於 12-6-24 21:36
梅媽媽    發表於 12-6-24 17:16

今年有好多出名的幼稚園都退出學卷,有什麼

原帖由 JC_mami 於 12-06-23 發表
今年有好多出名的幼稚園都退出學卷,有什麼原因呢?
純粹為了自由度大? ...
我仔間私幼老師話,學卷幼稚園人工多d, 今年佢就算無人工加都唔考慮過檔,因為學卷幼稚園實在太辛苦,成日要準備好多report,又比教署視學評核,太大壓力。

咁唔排除個d學卷幼稚園唔加到咁多“薪“咪跳船等老師減“辛“囉。

Rosie168    發表於 12-6-24 21:37
JC_mami  減“辛“!這個詞幾好!  發表於 12-6-24 11:50

引用:來年冇學券如st+paul,+聖公會,靈糧等,是

原帖由 chrisncy 於 12-06-23 發表
來年冇學券如st paul, 聖公會,靈糧等,是否會改教學方法?因學費比多咗,但如同冇學巻時一樣,好似對新入 ...
有咩公平唔公平?學券制度只是政府的一個政策,參加與否每間學校亦有自己的考慮,始終間間學校立場唔同,背景唔同
有些學校可能是發現試過之後(一試要5年),發覺唔配合自己學校,又或者其他好多外人唔明白的原因,咪退出囉......但是好多家長都會估這些學校退出後可能會/可以加深課程.......問題是估估下大家慢慢覺得好像理所當然一定會加深一樣,唔加深就唔公平?
唔好意思,我唔係針對某人,而是發覺大家慢慢有這些錯覺,我只想大家停一停,冷靜分析後再為子女選擇合適的學校!

祝願大家都入到心儀又合適的學校!

同意,但學校沒有提供資料又怎分析呢?

引用:同意,但學校沒有提供資料又怎分析呢?

原帖由 chrisncy 於 12-06-24 發表
同意,但學校沒有提供資料又怎分析呢?
你想搵邊間學校,問咩資料,講出來睇下幫唔幫到你?

謝謝,你是否上述學校教職員呢?

引用:謝謝,你是否上述學校教職員呢?

原帖由 chrisncy 於 12-06-24 發表
謝謝,你是否上述學校教職員呢?
不是,我只是普通家長一名,不過之前幫小朋友搵學校都有上來問其他前輩,現在得閒路過,都想幫下大家!

學前教育學券計劃的幼師培訓資助:
2007-2012學年
http://www.edb.gov.hk/FileManager/SC/Content_5828/q&a_c.pdf

跳船其中一個原因:
2012-2013年度起當局停止發放教師發展津貼...
停發教師發展津貼惹不滿:
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20111112/00176_015.html

當初幼稚園參加學劵計劃的誘因係因為會提供教師發展津貼, 依家話 CUT 在有利害關的問題下有些幼稚園不繼續參加學劵計劃(跳船)
另...
在成本急漲及學券前景不明等壓力下,決定明年九月新學年「跳船」退出學券計劃

JC_mami  明白哂!thanks  發表於 12-6-25 15:01
yame  You are great!  發表於 12-6-25 13:59
joanna1388  good info.  Thx  發表於 12-6-25 10:26

原來如此,唔該哂

回覆:是否 無學卷=名校呢?

Thanks

引用:學前教育學券計劃的幼師培訓資助:2007-2012

原帖由 spmok1999 於 12-06-24 發表
學前教育學券計劃的幼師培訓資助:
2007-2012學年
http://www.edb.gov.hk/FileManager/SC/Content_5828/q&a_ ...

學卷要求給每位學生的評估報告很詳盡,要老師做很多工作,但很多程度深的無學卷幼園只給你一張成績表同一些上堂作的勞作,其實跟學卷的要求教學生對學生的發展較全面,可是如果一班太多學生,對老師來說要對每位學生作出大量的report是很大的工作量和付出很多時間,所以我認為有學卷但小班的幼園是最好的

anteater 發表於 12-6-25 09:31
學卷要求給每位學生的評估報告很詳盡,要老師做很多工作,但很多程度深的無學卷幼園只給你一張成績表同一些上 ...
請問有邊間係有學劵又小班的呢?
‹ 上一主題|下一主題