用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇黎緊讀慈雲山聖文德的家長??
樓主: k_lego
go

有冇黎緊讀慈雲山聖文德的家長?? [複製鏈接]

回覆:k_lego 的帖子

回復 k_lego 的帖子

可能系左手問題,因為我女寫字也一樣,之前以為佢細𡿨佢十二月細B)揸筆無咩力,但依家寫字都系甘,寫得不是很好,由其是中文字!

醒目開學勳章

k_lego 發表於 12-6-26 00:03
之前有要求佢寫多d, 迫到大家都唔開心, 迫極都冇結果
後來先發現用錯手, 轉番用左手之後就冇再迫佢

寫多d 5 1定係逼架, 兩回事泥5好撈亂
我女之前寫字好弱, 練下練下E+ 5錯呀

請問呢間學校依家仲可吾可以叩門呢?因小女叩咗5間學校到依家都未有任何消息真令人擔心!!!

引用:我個仔去過小一簡介會,小一、小二個課室有

原帖由 pingu_pinga 於 12-06-26 發表
我個仔去過小一簡介會,小一、小二個課室有電子白板,有時讓小朋友一人一機上堂,真係唔太差,而且開五班小 ...
我未了解過呢間學校,希望不會太谷同太多抄寫功課

引用:回復+k_lego+的帖子 可能系左手問題,因為

原帖由 瑩希媽媽 於 12-06-26 發表

可能系左手問題,因為我女寫字也一樣,之前以為佢細𡿨佢十二月細B)揸筆無咩力 ...
我果個直頭係寫得差丫,好似手震震咁!我真怕第時寫得又差又慢點考試測驗

引用:Quote:k_lego+發表於+12-6-26+00:03+之前有

原帖由 wingogo 於 12-06-27 發表
寫多d 5 1定係逼架, 兩回事泥5好撈亂
我女之前寫字好弱, 練下練下E+ 5錯呀
...
我平時無迫,佢都有主動寫好多野,但平時用白紙,老師話可能白紙無規限住佢,佢又會好d,佢寫字個空間感較差

引用:請問呢間學校依家仲可吾可以叩門呢?因小女

原帖由 camusmcc 於 12-06-27 發表
請問呢間學校依家仲可吾可以叩門呢?因小女叩咗5間學校到依家都未有任何消息真令人擔心!!! ...
你派到邊間啊?都係呢頭附近嗎?不如你打去問下啦,我都係上星期先去的,即收。

回覆:k_lego 的帖子

我個寫得好快,但筆順吾對,又寫得吾靚,寫D字好淺色,好似無力甘

引用:我個寫得好快,但筆順吾對,又寫得吾靚,寫

原帖由 瑩希媽媽 於 12-06-27 發表
我個寫得好快,但筆順吾對,又寫得吾靚,寫D字好淺色,好似無力甘

...
就係淺色,所以我依家轉左用B鉛筆(之前係用HB),你都可以試下。

我有用啊,用HB3果種,佢寫得深色D,都系無人地寫得甘靚,但寫得好快,我無要求佢寫得靚,識寫就得了,小學甘多功課,重量不重質!

瑩希媽媽 發表於 12-6-27 12:44

我有用啊,用HB3果種,佢寫得深色D,都系無人地寫得甘靚,但寫得好快,我無要求佢寫得 ...
我女幼稚園唔到我唔要求, 寫得差老師要求重寫..

甘樣咪成日要重寫,我女日日系學校做完功課先返來,應該就無要佢重寫,但系平時叫佢練下字,又話好攰,又話手痛,吾知佢返小學會吾會做功課做到喊

好呀我試下先唔該哂!!!!我個女派到同你哋一樣(43網)溥仁

瑩希媽媽 發表於 12-6-27 13:15

甘樣咪成日要重寫,我女日日系學校做完功課先返來,應該就無要佢重寫,但系平時叫佢練 ...
係啊.. k2開始要寫字, 果時真係成日做到喊
佢唔開心時我又唔開心...
果時佢用右手, 連寫個"一"字都有問題, 已經係畫左2點叫佢連埋一齊咋, 都做唔到
硬係失控咁衡到過曬界..

之後轉番左手先好d, 但都經常被投訴字體唔端正..
最弊老師話佢有時係ok既, 咁寫得差就覺得係佢冇心機
就要擦左再寫....
我就覺得有時有d字對佢係有難度..
因為佢空間感好差... 例如有d字有左右 or 上下2邊咁樣呢
佢就會一邊大一邊細咁囉

camusmcc 發表於 12-6-27 13:17

好呀我試下先唔該哂!!!!我個女派到同你哋一樣(43網)溥仁
溥仁我冇去到註冊, 係咪好殘舊好細ar?

又遠, 去到9龍城.....

我女一直用左手,所以我無理會,一開始k2時啱寫字,我又系教到發火,我用右佢用左,吾識教,到依家佢用無格仔D簿都系寫到一個大一個細甘,但我守住隔離佢寫得ok同慢,我一行開佢寫得快,同D字好醜,老師話佢做功課算糸快果個,但就寫得好求奇,吾用心!

瑩希媽媽 發表於 12-6-27 14:28

我女一直用左手,所以我無理會,一開始k2時啱寫字,我又系教到發火,我用右佢用左,吾 ...
我女係細個時已發現佢用左手
但我屋企人成日鬧, 鬧埋我
之後俾人迫左佢用右手
到k2開始寫字出左問題, 先無意間發現and醒番起佢本來係用左手
用番左手先好番d, 我就同屋企人講話唔好再迫佢...
但依家d字都係差....成日俾老師投訴, 因為成日擦變左做得慢
‹ 上一主題|下一主題