用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教 KTS vs APS (因唔想hold 位)
go

真心請教 KTS vs APS (因唔想hold 位) [複製鏈接]

知道之前有post 講, 但都希望聽多d, 希望盡快放位!
   2    0    0    0

wah... still holding them now?

有把握搞得掂音樂就aps,否則就kts
唔知咁諗合唔合理

回復 Tang614 的帖子

As recevied the call from APS (i am on waiting list).

Tang614  I see I see.  Yea, if you don't mind no playground and intense music training, APS 發表於 12-6-22 12:24

引用:有把握搞得掂音樂就aps,否則就kts唔知咁諗

原帖由 marcuscyrus 於 12-06-22 發表
有把握搞得掂音樂就aps,否則就kts
唔知咁諗合唔合理
超級合理,有料之人!

sukitelfold 發表於 12-6-22 12:52
超級合理,有料之人!
其實我都喜歡kts架,不過可惜我兒不是他們杯茶

識得有個讀緊 APS 的學生, 學緊 4種樂器。

marcuscyrus  實不相瞞,我兒都學3種  發表於 12-6-22 13:10

回覆:marcuscyrus 的帖子

最後邊間呀?

marcuscyrus  aps  發表於 12-6-22 13:10

回復 rainbowcov 的帖子

你兒幾多年級 ? 學那三種 ?  學樂器費咪 ???

引用:回復+rainbowcov+的帖子 你兒幾多年級+?+

原帖由 jimmus 於 12-06-22 發表
回復 rainbowcov 的帖子

你兒幾多年級 ? 學那三種 ?  學樂器費咪 ???
K3, piano, percussion and violin.  I used to teach him piano by myself and percussion is group class.  So fees r acceptable la, as long as he enjoys playing music.

回復 marcuscyrus 的帖子

我都是在這兩間學校揀, 後尾, 我揀了宣小, 因為哥哥係入面讀關係

上面有家長講, 喜歡音樂, 就宣小, 事實, 明確的選擇

不過講番派位, 好像宣小略勝一籌, 如我有錯, 請更正
教育王國以外之相冊連結已被刪除

引用:回復+marcuscyrus+的帖子 我都是在這兩間

原帖由 金毛B媽 於 12-06-22 發表
回復 marcuscyrus 的帖子

我都是在這兩間學校揀, 後尾, 我揀了宣小, 因為哥哥係入面讀關係
絕對同意,但係音樂無技能的小朋友來講,相信派位差唔多。

sukitelfold 發表於 12-6-22 13:55
絕對同意,但係音樂無技能的小朋友來講,相信派位差唔多。
我本來一心諗住可以入到kts(我仔的表哥表姐全讀kts),我地年年都一齊去中秋晚會玩,一方面又擔心aps太辛苦(但音樂方面又o岩我仔),結果唔駛我揀,kts連waiting都沒有

APS升中成績當然不錯, 因為跟不上的, 相信上不了小六, 主科任何一科不合格的,要留班.  讀不上的可能已知難而退, 所以沒有讀得不好的在aps畢業吧! 特別是小四小五repeat的人數, 大家可以打聽一下.

dogmonkey 發表於 12-6-22 14:06
APS升中成績當然不錯, 因為跟不上的, 相信上不了小六, 主科任何一科不合格的,要留班.  讀不上的可能已知難 ...
以我估計,主科不合格要留班是正常的做法,問題是在aps,除了學術有一定要求,音樂也是必須品,在其他學校,可能可以為了讀好書而hea學樂器,但在aps可能不行了(我兒尚未入讀,但我估計大約是這樣)

rainbowcov  不需要估了, 事實就是這樣.  發表於 12-6-22 14:30

引用:Quote:sukitelfold+發表於+12-6-22+13:55+

原帖由 marcuscyrus 於 12-06-22 發表
我本來一心諗住可以入到kts(我仔的表哥表姐全讀kts),我地年年都一齊去中秋晚會玩,一方面又擔心aps太辛苦( ...
你亞仔係咪好動型,我所知KTS要嘅係"淡淡定好錢淨"。

sukitelfold 發表於 12-6-22 14:11
你亞仔係咪好動型,我所知KTS要嘅係"淡淡定好錢淨"。
我仔完全唔係好動型,係好淡定o個類不過我反而聽過kts想要運動型,aps 就要坐定型

marcuscyrus 發表於 12-6-22 14:10
以我估計,主科不合格要留班是正常的做法,問題是在aps,除了學術有一定要求,音樂也是必須品,在其他學校 ...
好多津校教得深,例如半年至一年,但考試未必深, 或算是唔tricky的題目.  但aps的卷不淺, 較tricky, 相對叫難攞分.  努力! 無論在知識本身, 及答題技巧.            

dogmonkey 發表於 12-6-22 14:17
好多津校教得深,例如半年至一年,但考試未必深, 或算是唔tricky的題目.  但aps的卷不淺, 較tricky, 相對叫難 ...
依家咁o既型勢,我諗讀邊間都將會接受6年嚴峻o既考驗不過最緊要係要明白,升中數據都只係前人的成果參考,同投資一樣,過往起跌唔一定能預測將來

其實, 有時諗, hea 住讀樂器, hea hea 下, 冇壓力, 可能愈讀愈有幹勁. 係冇壓力情況下有時做事更事半功倍 !
marcuscyrus 發表於 12-6-22 14:10
以我估計,主科不合格要留班是正常的做法,問題是在aps,除了學術有一定要求,音樂也是必須品,在其他學校 ...

‹ 上一主題|下一主題