用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 東華三院李賜豪小學 開灣仔小學topic...東華三院李賜豪小學家長請支持!!! ...
樓主: klpoon
go

開灣仔小學topic...東華三院李賜豪小學家長請支持!!! [複製鏈接]

我也是申請中...等待中,但等得起,因比小一公佈結果的等待差幾丈遠,

引用:好開心!一定support+!仔仔今年升小三!唔

原帖由 小遙 於 12-06-28 發表
好開心!一定support !
仔仔今年升小三!唔知上唔上得翻B班呢!
12號家長日啦!有啲緊張!
多謝小遙支持,希望快些有我們的專區。

引用:回復+小遙+的帖子 預祝你囝囝順利升3B先,

原帖由 greenbaby 於 12-06-28 發表
回復 小遙 的帖子

預祝你囝囝順利升3B先,B班係叻叻班~~~我囝中文同普通話真係普通到唔普通:igiveup ...
Geenbaby 系咪每年都會再分班的?有精英班架?咁咪可能會分開咗d朋友仔囉?

小一唔係B班、之前問過、如果成績不是大跌、應該直上。
其實A同C班都有叻的小朋友、只係B班啲普通話同中文科會好少少。遲啲、唔記得小四定小五、應該會中、英、數分班、即係中文成績好嗰批一齊上課、分科精英、呢個係兩年前新生簡報會嘅資料、唔知到時會唔會實行呢!?我個人就很喜歡分科精英、就算呀仔英文唔好、但中文OK、都唔使冇嗮自信嘛!

小遙 發表於 12-6-29 00:13
小一唔係B班、之前問過、如果成績不是大跌、應該直上。
其實A同C班都有叻的小朋友、只係B班啲普通話同中文 ...
我都記得有分科精英呢樣,如果無記錯就係四年班開始~~我都好buy呢樣,對小朋友成長嚟講,自信心係幾重要嘅一環

Hi Hi

大家好呀, 其實我小朋友仲係K2, 之前都參觀過李賜豪, 印象好好.
仲想問多D東西:
小一至小三, 是否都是每天約7-8 樣功課? 是否一星期都有中英dictation?
小四小六: 又有多少?  是否一星期都有中英dictation? 多不多小測??
我知佢地中文好好, 那英文方面又怎樣? 同一般學校大不大分別?

希望大家比下資料.

謝謝.

Debby

回復 siuhungw 的帖子

我仔仔小一唔係讀B班、要中文同普通話A同埋全級三十名內就有機會入B班了!祝成功!

仔仔小一唔係讀B班。
要中文同普通話A、同全級三十內就有機會入B班!

如有自己學校的討論區就真是太好,我囡囡也是升P.2,她的中文成績一般,所以没有讀B班,但總括而言李賜豪是一間不錯的小學,老師很好,阿囡也讀得很開心·

klpoon    發表於 12-7-3 09:45

回復 greenbaby 的帖子

阿囡今年升P.2, 我也很擔心佢抄回來的分數啱晤啱,她就堅持沒有抄錯,·我就希望没有錯,因我最擔心就是中文科,真想快些到家長日

klpoon 發表於 12-6-28 21:32
申請中,希望管理員批准,希望成功!期待中!

Jeffsir tks

跟你一樣,申請中,之前見到管理員reject 申請,有時會話申請者d topic未夠一個月,所以只有等吧.

回覆:jeffsir 的帖子

Jeffsir 系咪三個post都要在一個月內有update先合要求

klpoon 發表於 12-7-2 09:51
Jeffsir 系咪三個post都要在一個月內有update先合要求

甘佢就真系沒註明

回復 細細粒媽咪 的帖子

呀囡今年P.1,其實功課量都算適中,7至8樣看似很多,但其實除了抄寫,都是工作紙之類,如果專心做很快便可完成,而且除了星期三和五,每日也有一節導修課可以做功課,如果小朋友乖肯做,放學回家就不用太趕,但我阿囡就喜歡留番回家做,因她太倚賴,所以放學回家就很忙。至於默書就每星期中,英都有,但上學期不是太深。

klpoon  對小學生活真的有點緊張呢!  發表於 12-7-3 10:15

回覆:jeffsir 的帖子

嗯 ,可能都要 ,努力加油

9月前應申請到啦掛

klpoon  希望系喇....點都等到, 快過等小學放榜!!!  發表於 12-7-4 11:04

回復 cpcsw 的帖子

面對面我唔會質疑佢,佢話幾多就幾多囉,不過暗地裏就真係有點疑惑及擔憂,因為常識一向8x , 但今次抄分話95!中文一向8x,今次68!普通話由5x 跳到差不多80!日日我都數住仲有幾多日到十二號,唉!攞命

klpoon  睇到好好笑...唔知幾時到我...由心到笑咗出來wakakakk  發表於 12-7-4 10:47

回復 greenbaby 的帖子

我仲儍,派卷後我常常問阿囡你中文有沒有抄錯,她次次都話係68分,爸爸話應該啱,因每次分數都一樣,因下學期沒有讀卷,上次考試中文唔合格,今次分數雖然不高,但總算合格.其實我真想看看各科試卷,看她錯什麼?但學校又唔派回來,希望家長曰可問下老師。

greenbaby  小一下學期開始唔讀卷真係有d難度,好多小朋友成績都會跌。囡囡有進步要讚俾個叻叻佢先  發表於 12-7-5 20:17

greenbaby, 你就好啦, 阿仔小一時遇到個咁好咁有heart 嘅班主任, 我仔就冇咁好彩喇, 加上我囝囝都係細仔, 所以升上小一後, 功課真係唔少, 不過阿仔都算適應力強, ok la.

klpoon    發表於 12-7-5 12:03

剛攞咗書同訂校服lar...阿仔着得好好睇...

請問班主任系咪跟住一直上架? 即1A既班主任, 下年同一班主任教2A
‹ 上一主題|下一主題