用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 東華三院李賜豪小學 開灣仔小學topic...東華三院李賜豪小學家長請支持!!! ...
go

開灣仔小學topic...東華三院李賜豪小學家長請支持!!! [複製鏈接]

囝囝今年派了入李賜豪小一, 希望多個地方與家長分享小學事

多多support...謝謝
   3    0    0    0

上星期六剛去完小一新生簡介會...嗰日好大雨呀!

知唔知幾時訂校服買書呢?

支持!我囝九月升三年班了~~

引用:支持!我囝九月升三年班了~~

原帖由 greenbaby 於 12-06-24 發表
支持!我囝九月升三年班了~~
Hi Geenbaby, 請問小學多唔多功課呀?你囝有無參加普教中,直得報嗎?
好開心加入李賜豪的大家庭,希望囝囝鍾意間學校又讀得開心

support

回覆:開灣仔小學topic...東華三院李賜豪小學家長請支持!!!

謝謝大家、加油

為方便會員翻查有關各幼稚園及[/url][url=http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/ck.php?bannerid=565]小學的討論,部分較多討論之學校已獲開設專屬討論區,請參看幼稚園一覽[url=http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/ck.php?bannerid=565]小學一覽[/url],請會員善用已開設之學校討論區,而尚未有專屬討論區的學校,會員可分別於談幼稚園[url=http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/ck.php?bannerid=565]小學雜談[/url]發表討論,多謝合作。

如欲申請學校專屬討論區,請回覆本論題並提供以下資料:

1. 學校全名 (中文及英文),請列明屬幼稚園或[/url][url=http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/ck.php?bannerid=565]小學

2. 學校地址及所屬地區

3. 於教育王國有關該校之討論連結,詳情如下:
- 標題以該校為唯一主討論題目 (即不接受「某校VS某校」)
- 不少於3個討論連結
- 該論題須於過去1個月內持續有新回帖
- 每個論題須有不少於5個回帖
- 每個論題之回帖須由不少於3位會員發出

申請範例:

學校全名:宏福幼稚園  Tivoli Anglo-Chinese Kindergarten & Nursery

地址:新界青衣青怡花園青怡廣場1樓21 - 25號

地區:葵青區

有關該校之討論連結:
http://forum.edu-kingdom.com//viewthread.php?tid=1667072&extra=page%3D1

http://forum.edu-kingdom.com//viewthread.php?tid=1667073&extra=page%3D1

http://forum.edu-kingdom.com//viewthread.php?tid=1681617&extra=page%3D1

我雖然是95區,學你一樣,沒自己小朋友學校私私屬討論區,很不便,我的POST已石沉大海,但我都會支持你,因有自己學校,問起野上黎是隻中D,支持你

Hi, klpoon~~你好,先祝你囝囝開心愉快上小一功課方面,之前真係幾多架,成日雙位數做到CC下不過學校好好丫,上學期尾派咗功課量問卷後,功課已降至6-8位啦,輕鬆好多了!至於普通話班,小一係俾咗自行收生果d學生入先,到小二就要普通話同中文考得好先得,我囝就入唔到

醒目開學勳章

Add oil!!!  good school!!!

引用:+本帖最後由+greenbaby+於+12-6-26+23:16+

原帖由 greenbaby 於 12-06-26 發表

Hi, klpoon~~你好,先祝你囝囝開心愉快上小一功 ...
Geenbaby

好多謝你既資料,希望我哋囝囝都讀得開開心心。聽男副校長講今年特別多人入學,每班都滿27人,希望老師關顧到每個同學仔

我系在職媽媽,有三個囝囡,希望跟到阿囝的功課同測考啦,擔心&緊張ing

若功課量系雙位數既話,我同阿囝都唔洗旨意有覺好訓了,希望好似你咁講就好喇!睇黎都好難入到普通話班,盡管試試

多謝支持!希望可以申請到專屬討論區,加油!!!

嘩~~今年班班都有27人我囝呢界有二班25人, 一班18人咋..真係多咗wor。我囝係度讀得好開心, 係小一適應得唔太好, 由幼稚園時差不多冇功課冇咩字寫之下, 一上小學好似打哂仗咁好多功課+要默書!佢D情緒起跌極大!試過做功課做到喊哂話好辛苦, 加上佢係細仔, 各方面都比同學仔BB好多, 好彩佢班主任同老師都好好, 有留意到佢特質, 俾好多鼓勵同照顧佢, 有時仲會打電話俾我同我傾下佢進度情勢等各方面, 仲叫我俾多小小時間阿囝去適應.....真係好感激佢班主任, 幫咗我同囝囝好多~~~不過而家學校有哂功課量指引同默書規限唔洗個個星期中英默都有, 大人小朋友都真係輕鬆好多, 多咗好多時間同佢睇書及其他活動丫~~

再幫你推一推先

回復 jeffsir 的帖子

XIEXIE ^ ^     加油!!!

回復 greenbaby 的帖子

聽你咁講學校有咁好的老師, 安心曬lu, 我越來越喜歡這間學校, 應該好合適阿仔讀....但知道老師都嚴, 要教下阿仔規矩, 唔系就成日比老師罰...佢都算多口架

好開心!一定support !
仔仔今年升小三!唔知上唔上得翻B班呢!
12號家長日啦!有啲緊張!
仔仔讀得幾開心!咁快又兩年啦!各位李賜豪家長快啲上嚟報到啦!

成功申請到未?..如未,再推多一下先

回復 小遙 的帖子

Hi ,你好

我仔仔9月小二了, 唔知可唔可入返B 班呢?
你小朋友係咪一, 二 年級都是B班?

回復 小遙 的帖子

預祝你囝囝順利升3B先,B班係叻叻班~~~我囝中文同普通話真係普通到唔普通
12號家長日,我都緊張丫,唔知佢抄翻嚟d考試分數啱唔啱!如果啱的話就:中文科大跌,唉!

回覆:jeffsir 的帖子

申請中,希望管理員批准,希望成功!期待中!

Jeffsir tks

‹ 上一主題|下一主題