用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 宣小 vs 德望小學
樓主: 金毛B媽
go

宣小 vs 德望小學 [複製鏈接]

24681357 發表於 12-6-26 19:39
http://www.apskt.edu.hk/index.ph ... -04-55-56&Itemid=

delete   delete

只希望人人有書"讀",+不是要來"用",+要來"

原帖由 mgtmgtmgt 於 12-06-29 發表
只希望人人有書"讀", 不是要來"用", 要來"擺", 浪費了求學黃金時間, 不要"讀書"變成"獨輸" ...
如果這真是實情, 那真是可悲!

MacMa 發表於 12-6-29 17:25
回復 catcatmom 的帖子

恭喜你識的那位小朋友,找到最適合他的學校,便可如漁得水,盡展所長,無須理會別 ...

唔好意思, 係兩個唔同小男孩. E+一個讀中三, 另一個讀中四

第一個男孩讀九宣1-6年級(全級三次程分ABT1X名)有8級西樂,考自行:拔, 皇, 沙, 3間唔收,最後抽了九龍城英中, 當日扣X沙不成功,佢媽咪唔開心架, 考唔到既原因,估計可能那年唔缺果隻樂器, 現在讀書情況係中上, (成績有少少意外).#32

第2個男孩九龍塘私小(不是九宣) 全級第一, 上堂睇金傭, 自行同第一個男孩一樣: 拔, 皇, 沙, 3間唔收,最後靠抽入了地區名校, 係果區既一哥, 佢亞媽唔去拔,沙, 皇扣門, 拿著校長封信飛的去了另一間九龍傳統名校扣門, 即收. 現在佢又係幾年都全級第一, 讀得好開心. 佢真係讀書既勁人, 不過無樂器 (只有琴3級) ,無運動.
因有BK家長講話九宣有人全級頭果幾名, 男拔都唔收, 覺得可信低. 我又甘ARM路過, 所以回應第二個男孩既真實故事.  #39

只想講既係考傳統名校, 真係用樂器OR運動, 容易被睇中.
MIX UP, SORRY吓.可能講得太多, 我不會再回應了,THKS!   

MacMa  多謝你嘅補充!其實我哋唔希望大家,以訛傳訛,加深誤解!我認為沒有最好的學校,只有找最合適自己小朋友的學校!  發表於 12-7-1 19:56

catcatmom 發表於 12-7-1 19:32

唔好意思, 係兩個唔同小男孩. E+一個讀中三, 另一個讀中四

第一個男孩讀九宣1-6年級(全級三次程分ABT1X名)有8級西樂,考自行:拔, 皇, 沙, 3間唔收,最後抽了九龍城英中, 當日扣X沙不成功,佢媽咪唔開心架, 考唔到既原因,估計可能那年唔缺果隻樂器, 現在讀書情況係中上, (成績有少少意外).#32

X沙收人唔睇樂器, 主要收讀書叻或運動叻.
但好奇怪, 近2-3年, X沙在各音樂比賽成績已超越DGS,st paul同heep yuun, 跟DBS有得揮.

皇仁每年的慣常做法係揀你學校來報名的學生之中,最適合佢地的一兩位學生。如果在小學只是考1X,咁1X之前有同學報的話,你有機會連面試的機會也沒有,視乎你在其他方面有沒有超卓的地方能戰勝其他排名較前同學。

:verycold: :verycold: :verycold:

其實德望中學應該是很好的,是嗎?
在09-10年有67.7%升中六,加上海外升學〈23.3%=90.9%是可以繼續
升學,有其他家長說只是去了更加勁和平的中學讀中六,現在没有已
沒有了會考,叻和勁的學生會直上原校中六考文憑試,我相信德望入大學
率會大大提升是嗎?
‹ 上一主題|下一主題