用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德信學校 德信家長
go

德信家長 [複製鏈接]

囝囝九月將會入讀,囝囝屬於比較大頭蝦類型,雖然開學將會有適應週,但作為家長難免會擔心。
德信哥哥家長們,可否分享一下當年你地嘅經驗?小朋友如何適應環境?等等?

1    0    1    0

回復 happy_cow 的帖子

其實, 唔需要太擔心, 小朋友適應力好強, 好快會習慣.

如果小朋友真係好唔適應, 你可以打比老師, 同老師傾下, 可以點幫小朋友. 好多老師都好好.

happy_cow:

我兒也是粗心大意一族呀, 唔知佢地會唔會今年編同一班呢?

我也很担心, 因我兒又係成日留下野忘記拿! 成日唔見野! 做問題又錯埋一些小處!諗起都怕怕佢

不用太擔心, 小朋友是從錯誤中學習.但家長也要跟緊一點,只要經常提點小朋友, 他一定會進步.放心啦!

回復 大件仔 的帖子

唔好太擔心, 小朋友真係好快適應, 我地要放謄放手比佢地做, 佢地慢慢會做得好架, 而且一年級, 老師都會比時間小朋友去適應.

希望我仔同大家仔仔一班啦.

回覆:德信家長

冇錯,阿仔真係好大頭蝦,雖然佢依家返梗全日班,但始終幼稚園,有姨姨照顧;相反,升小一要自己照顧自己,我真係擔心,內心緊張程度有如四年前佢自己背住書包,一個人行入學校一樣!

個個小朋友都有適應期, 又唔好擔心得咁緊要!!!
我反而好期待佢上學wor!

睇黎你真係好擔心仔仔小一既學校生活呀!!!  

其實, 真係唔使咁擔心, 平時你見仔仔大頭蝦, 好大程度, 係因為係屋企有ma ma照顧, 係學校又有老師, 嬸嬸照顧, 所以有dd 依賴同唔使咁上心. 但你試下暑假開始, 放下手比仔仔自己處理自己既野, 例如去興趣班d野, 由去自己去執, 你唔好幫佢, 如有工人姐姐, 都叫姐姐唔好幫佢, 佢帶齊就最好, 無帶就等佢知後果. 慢慢自然佢上心d架啦.

提提你, 學校規定, 如果小朋友無帶任何野, 係唔可以幫佢羅返學校架!!!

Hi Happy Cow,

No need to worry so much. The school will be very forgiven. My experiences were:
-- Not writing all items in handbook.
-- Forget to hand in homework
-- Lost the pencil case in school

Anyway, the kids learn very fast and they will follow other classmates. After a few months you will observe your son will become very independent.

引用:Hi+Happy+Cow,No+need+to+worry+so+much.+T

原帖由 Wilsonc007 於 12-06-25 發表
Hi Happy Cow,

No need to worry so much. The school will be very forgiven. My experiences were:
Yes WilsonC007, 因為阿仔專注力好差(經巳做咗評估果種),眼見德信都幾注重自律,想知學校遇到操心大意小朋友時點敎佢地

For P1, Tak Sun doesn't punish the kids, instead they just write a reminder on the handbook saying "Didn't hand in XXX".

Starting from P2, the school will mark on the handbook everytime if mis-handing in the homework. Accumulating 5 times will receive a warning. If the situation still has no improvement, he will be 記缺点.

放心吧 ! 有時適當的放手, 會令孩子學習得更快..
有時我仔係我面前又話唔識依樣, 唔識個樣,
點知佢係學校同教會又唔係咁,
係學校佢會發表意見,同小朋友合作..
係教會做埋助教, 自己帶故事書返教會同小朋友講故事
所以我覺得阿仔只係太依賴我, 又或者我太緊張,令佢驚係我面前做錯野
所以咩都話唔識,,唔識,唔做.唔錯
其實好多小朋友都係咁, 有時我地家長真係要放鬆, 適當時候要放手...

k_wong7  cae817ho, 有無新消息呀???  發表於 12-6-26 17:58

如果你仔仔有特別問題, 你可以同老師講架, d老師大部份都好體諒小朋友. 另外, 學校社工姐姐, 好好人架, 而且, 好有方法幫助小朋友, 所以, 唔使咁擔心. 最緊要將你既問題反映比學校知.  如果平時你有睇d時事節目, 曾經都有講(我唔記得係星期x檔案定係鏗鏘集, 有訪問埋校長), 德信都有一d特別問題既小朋友, 佢地都好用心去教同幫d小朋友.

都係個句, 唔好太擔心.

K_WONG7 :

聽到你咁講, 我都放心些, 因小兒也是專注力不足的小朋友, 有時都担心老師學校不包容不明白他們的特性, 令佢地讀得唔開心.

我也是因為德信的德育良好, 而讀此校, 希望一切順利

大件仔 的帖子

最重要係溝通,希望你仔仔,學校生活愉快。

k_kwong
未有消息呀!! 仲等緊...我諗要等到7月才有消息!!

回復 car817ho 的帖子

唔好心急, 慢慢黎. 仲有好多人都等緊其他, 有其他, 就唔讀, 放返d位出黎. 仲有呀, 學校依家都正式知有幾多人要留班. 如果無咩人留, 咩有位羅. 等等先, 不過都希望你快d有好消息.

回復 k_wong7 的帖子

多謝你呀! 我打算過左家長日,拎埋成績表再寫信俾校長,
希望用誠意可以感動到校長喇...
我叩左兩間門. 兩間都要等..真係好似陳潔儀首歌咁" 等了又等"

car817ho 發表於 12-6-27 09:52
回復 k_wong7 的帖子

多謝你呀! 我打算過左家長日,拎埋成績表再寫信俾校長,
介唔介意講吓點解只係叩2間, 唔叩多幾間??

回復 恩盈 的帖子

因為我地主要想入既小學就係德信或循道
所以就主攻依兩間..再者我仔仔比較慢熱同內向
要面試真係比較輸洩, 唔想佢有太大壓力, 所以咪同佢叩心儀兩間就算

而且佢獲派既學校係第一志願,好近屋企,千禧校舍, 仲要係小班教學
所以只係叩兩間囉

‹ 上一主題|下一主題