用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 生物療法
go

生物療法 [複製鏈接]

見到呢度有好多家長提呢個療法..有無家長可以大約講講其實係咩一會事?係咪要搵醫生check左先知要介咩口?一般有咩唔好食?可以去邊check?thanks

3    0    0    0

生物療法 可以看看以下網址

http://www.littlegiant.com.hk/common/fz-zb-detail.html

I also thinking whether to try. As I believe it is short term therapy and I may not affordable to do so. Anyone has tried and recommend me to try also? FYI, my girl is almost 5 yrs old but still can't speak. just bb language.

生物療法是長期治療。我個女做左九個月,成效很不錯,對答、反應、情緒控制等等都有顯著改善。代價是要戒口,睇醫生、食營養補充劑等等。晤...睇醫生當然要錢,但因為有進展,所以又 CUT 左 D TRAINING,拉上補下,實際開支差唔多。講真,以成效及代價計,我覺得生物療法抵過去上 TRAINING....起碼快見效,小朋友腦袋醒左,好多野可以自學,唔駛成日逐樣生活細節去教,咁教法,教到天光都未可以追近同其他小朋友的距離。

回覆:生物療法

想做生物療法第一步係咪要搵醫生驗血先?請問可以搵邊科醫生驗..可以pm資料比我嗎?thanks

回復 yuki8484 的帖子

我仔個case, E生幫我仔驗屎及尿,驗屎check 腸有無惡菌及發痰,驗尿check重金屬。

我估香港無呢科,香港唔流行,好似得一個 DAN doctor, 用"生物療法"的E生都唔多。

可以pm資料比我嗎?thanks

如果有興趣生物療法
家長可先試GFDF diet飲食,戒含小麥和牛奶食物
睇睇小朋友反應,接受程度,我覺得戒口呢part係最難
基本上出街好多0野都唔食得
同埋如果小朋友好鍾意食0野要做戒口,實會有些難度
仲有最重要係身邊家人,學校都要全力配合
所以要真正實行真的不容易
我剛試GFDF diet一個月,初初都覺得有些難度
要預備食物比仔仔係學校食,有些自己整比較經濟
一個月後大家都適應,仔仔都喜歡我整的食物
GFDF diet仔仔明顯腸胃好0左,之前去poo poo不太好
呢排番學見到人主動講早晨,當然訓練都有keep住做

提外話:我見百佳有機加鈣豆奶 946ml each 約$12.9-$16.9
都好抵飲,大家去睇睇
仲有我發現維他奶 係就係寫豆奶
但我發現成份係含奶類,有隻QQ豆奶成份係含奶粉
所以大家記住睇清楚成份

回復 apple~y 的帖子

GFCF如果多D人知,遲D可能同食齋差吾多,外國都有GFCF的餐店,我月尾去旅行都幫仔仔叫定個GFCF飛機餐。

引用:生物療法是長期治療。我個女做左九個月,成

原帖由 free_style 於 12-07-04 發表
生物療法是長期治療。我個女做左九個月,成效很不錯,對答、反應、情緒控制等等都有顯著改善。代價是要戒口 ...
可否pm個DAN doctor 資料給我?thanks

free_style  pls check pm  發表於 12-9-19 22:31

回復 free_style 的帖子

Hi free_style, 可以pm 生物療法 doctor d 資料比我嗎!  Thanks!

大家上網查一下biomedical approach for autism就會有好多資料。

去邊度可以驗啊?

Those kind-hearted moms referred me to 馮醫生 tel: 26491813, address: 沙田第一城第一城中心137a室, but I haven't made any appointments yet.

回復 Chichatmima 的帖子

可經E生寄D樣本(尿、屎、血等)去外國驗,逢星期一,二收樣本,report到去E生睇報告。

我想問一下,如果我女得歲半,唔飲奶粉有乜代替?佢近日食得唔好可能出牙。我唔想唔比奶佢。米奶粉可以完全代替嗎?謝謝!

回復 llam1210 的帖子

我建議問下用"生物療法"e生
‹ 上一主題|下一主題