用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 私人S 位
go

私人S 位 [複製鏈接]

建基同邁步,你會選邊間? 原因?
   0    0    0    0

建基沒有接觸過,因此沒有意見,如不需考慮$的因數,Step都OK,老師OK,樂意解答問題及提供建議,每月都有份簡單進度報告,幾過月會見一次家長,家長可了解孩子的學習進度及做什麼家居訓練(它有提供免費講座,講座中介紹的物品可自由購買).但上課時內的個別訓練要另外收費.

請問你係邊間STEP ?
可否PM 我講講分組,課程同師生情況,謝謝

有無人比到建基意見...急

我都排左STEP。你決定唔要政府S?

之前有個家長讀讀下協X轉左去建基,佢話好好,不過就冇詳細話點好。
今年都有家長介紹D暑期課程,佢話呢間幾好。
只係知道咁多。

宜家安排左先,都排得耐,等自己有得選擇。
仲有無小朋友讀建基的家長比比意見?

回覆:私人S 位

阿仔係主流幼稚園讀半日k1, 再係建基上左差不多一年密集訓練,進步好多,特別係社交同認知。姑娘都好好,好有愛心同專業,如未排到I or S位,我覺得呢間幾好,最重要阿仔返得好開心。

舉腳支持中環STEP,所有教職員(包括文職人員及嬸嬸)都非常有愛心及耐性,雖然收費較貴,但物有所值.

我個仔兩年前係油麻地STEP讀過一年, 係進步左唔少, 不過越黎越覺得太商業化, 下下個別都要另外收費, 太貴喇! 以家亞仔返緊I位, 另外係建基返個別的職業治療+智能訓練, 導師唔錯, 都好了解亞仔的脾性去做針對性的訓練, 我見返半日的小朋友都返得好開心, 我覺得可以一試!

我初初都驚d 有關機構人士比意見hardsell ,但真係好感恩,有不少好好嘅bk 媽媽比意見,仲分享左不少經歷,十分感謝各位

fatpam 的帖子

我仔仔是在建基讀了半年,過了一個月的適應期後非常好,他每天都很開心上學。
到上政府的S位,只要一天便可適應。他們的老師很有經驗。像復活節長假期,我都讓他回去。

小兒曾在中環Step讀了15個月,他們是按程度分組,6個小朋友一班,1個專利導師+1個assistant.3小時密集課程包括大小肌訓練,認知,社交,"做盆"等...能力再高的同學,會建議轉往油麻地分校,那裹有類似幼稚園課程讀

小兒曾在中環Step讀了15個月,他們是按程度分組,6個小朋友一班,1個專利導師+1個assistant.3小時密集課程包括大小肌訓練,認知,社交,"做盆"等...能力再高的同學,會建議轉往油麻地分校,那裹有類似幼稚園課程讀.

YingYin  我女女同你仔仔可能是同學  發表於 12-6-26 10:46

兩邊口碑似乎都唔錯噃

無論決定揀邊一間,都最緊要快,因近日聽聞私人位也要等3-6個月.

有無人政府S同私人S都讀過?
兩者訓練大致相似,有什麼地方有所不同?
私人會否因收費有質素保證D? 針對性對症下藥?

找普通幼稚園有什麼方法容易少少搵到? 面試有咩要注意?

政府S位特點價錢平,返全日,容易train up自理能力,1對1ST,OT等training 兩至三星期有1次,亦有家居訓練及有幼稚園課程的內容,有外訪活勣 但是半年見一次家長,平時老師未必有充裕時間update 進度.
私人S位跟進方面則較貼身,有提供好的建議,至於兩的課程內容則不盡相同.我想每間私人S位的質素都有差異,你可參考其他家長的建議,如經濟許可,一般家長會在未有政府S位前報讀私人S位.

我想問各位,如果一定2選1,私人S 定普通幼稚園較難揾到,我本想試下午普通幼稚園先,跟唔到再試私人S ,但2者都要9月入學,如果普幼唔得,到時未必有私人S 點搞。我小朋友上午有訓練的。
‹ 上一主題|下一主題