用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 [討論] 讀邊間幼稚園同升小學的關係....
go

[討論] 讀邊間幼稚園同升小學的關係....

在 EK 間唔中就會睇到有D人會問 "你小朋友讀邊間幼稚園?", 尤其係考到直資/私立的名小學以及能派到名官津小學的, 你話如果係考到直資/私立的名小學就話可能同讀邊間幼稚園有關, 但能派到名官津小學的似乎跟讀邊間幼稚園係冇咩關係的...是否能派到名官津小學主要係靠運氣及選校策略, 唔好講話讀屋邨幼稚園, 甚至唔讀幼稚園都可以參加統一派位呢個講求運氣的大抽獎遊戲, 今次我並唔係想討論"選校策略", 因為之前已有提題及過... http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2403522...今次我想討論o既係 "讀邊間幼稚園同升小學的關係", 先講考到直資/私立的名小學, 因為除了靠運氣之外還需要講求實力及面試的表現, 比你讀名幼又如何, 面試時冇反應怕羞唔出聲咪一樣得個桔...問題就在這裡, EK 常討論乜乜名幼有幾多個小朋友派到男拔/女拔, 冇錯單睇數字考到幾多個位確實唔算少, 但實際上有幾多失敗考唔到o既數字又有幾多呢? 就某九龍塘名幼為例, 一級收有好多人, 到考小一時差不多九成以上o既小朋友都會考直資/私小, 咁咁多人去考就梗係會有一定數量的小朋友能考到名小,若按比例計可能就唔算多呢! 考唔到名小的反而佔大部份, 俗語有話:結婚唔係包生仔, 所以話就算讀名幼唔擔保能考到名小,但不知為何仍然有很多人在不太了解實際的情況下盲目追求名幼, 與其讀名幼倒不如搬去名校網大抽獎搏抽到名官津小學還實際...又講下統一派位, 有D家長好開心咁上o黎EK報喜話派到第一志願, 又話中o左甲一跨區乙一咁呀… 又有好多家長恭喜佢地, 咁當然有人歡喜有人愁, 繼而叩門帖紛紛出籠… 另外有D家長又會問 (可能係統計?): 你小朋友讀邊間幼稚園o架? 咁..開心o既家長當然好樂意回覆你: 讀某某幼稚園o羅, 的人睇睇埋埋表面上就覺得讀某某幼稚園好大機會派到某某名官津小學, 之前都講過統一派位係唔關讀邊間幼稚園事,係跟你報的住址在該區抽的, 某幼稚園多數派某間小學其實係家長們的選校排序有關,咁第二間幼稚園少家長揀某間小學就梗係派得少啦! 咁並唔代表該幼稚園派位同呢間o個間幼稚園比冇咁好, 另…若不是住本區就算你讀九龍塘名幼亦只能在甲部跨區去抽很少量的學位,機會只得一次, 但住本區的話便有機會抽兩次(甲部及乙部), 所以話讀名幼倒不如搬去心宜學校的區住抽中機會還要大很多…另外又有人用讀邊間邊幼稚園去比較, 又話呢幼稚園程度高D, 第時考其小一容易D, 冇錯係考對直資/私小有D幫助, 但問題係咪靠晒幼稚園就可以坐定粒六升上名小呢? 但可能家長本身同小朋友o既付出仲多過幼稚園好多好多, 但如果係一心諗住小一派位話知你讀國際幼稚園定係沙頭角幼稚園都係跟住址派o架啦!若果有阿哥家姐讀緊官津名小的話直頭幼稚園唔讀都仲可以, 因為在自行分配學位階段已經係必收生… 

*以上純屬個人意見,不喜勿插!

醒目開學勳章

同意, 尤其是話唔係靠晒名幼稚園就可以坐定粒六升上名小, 家長本身同小朋友o既付出都好重要!  

題外話, 樓主我知你打依篇野嘅辛苦同苦心, 但我覺得啲字比較多同密, 建議可否分段, 咁睇落會舒服D, thank you!

spmok1999  整極都整唔到, 比中間o既廣告隔開就亂晒...  發表於 12-6-21 21:57

引用:+本帖最後由+lyhv+於+12-6-21+15:13+編輯+\

原帖由 lyhv 於 12-06-21 發表

同意, 尤其是話唔係靠晒名幼稚園就可以坐定粒六升上名小, 家長 ...
我聽老師講sc/kv叩門有著數。唔知係咪呢?

spmok1999  依家叩們都要靠面試, 如果一舊飯咁讀邊間都冇用...  發表於 12-6-21 15:36

幼稚園派位同讀邊間幼稚園係無咩關係~~~

不過第一輪計分, 如果幾個學生相同分數, 有學校會拎去比教育局抽籤, 有學校會自己抽籤, 但亦有學校會睇學生來自邊間幼稚園(交表時要寫明讀邊間幼稚園)而揀出o黎...

另外, 如果叩門, 即使小朋友當日表現未夠好, 某 d 幼稚園會依然係著數 d , 雖然好似唔合常理 (正常都揀個表現好 d), 不過有學校真係咁樣睇...

spmok1999  如果真的係黑箱作業的話我都對呢D學校唔會抱咩期望, 可能還會造成錯配的可能?  發表於 12-6-21 21:55

引用:+本帖最後由+mymarigold+於+12-6-21+15:50+

原帖由 mymarigold 於 12-06-21 發表

幼稚園派位同讀邊間幼稚園係無咩關係~~~
「不過第一輪計分, 如果幾個學生相同分數, 有學校會拎去比教育局抽籤, 有學校會自己抽籤, 但亦有學校會睇學生來自邊間幼稚園(交表時要寫明讀邊間幼稚園)而揀出o黎...」

唔係碼?!咁唔公平。好驚喎

spmok1999  呢Do野普通人未必會知道, 而我亦都係普通人, 如果下下都要咁計我就寧願唔揀呢D學校, 但我相信最主要係睇面試表現...  發表於 12-6-21 21:52

不過所謂名幼,一般課程比較全面d,或者能提供良好語言環境,為孩子學習打好基礎,免卻一部份適應小一的問題
當然呢d 家長都可以自己做到,但我比較傾向由學校代勞

spmok1999  咁要睇下自己點先覺得係全面o羅! 要足夠應付小一面試? 或是能教到小朋友有良好唔格便足夠? 又或是學校對小朋友照顧夠全面?  發表於 12-6-21 21:49

認同! 每間名幼總有人考得好, 有人考唔好。家長應該反問自己點解人地得而自己唔得, 而唔好期望入左呢間幼稚園, 就一定入到名幼。自己都要努力呀!

至於大抽獎話某某名幼會抽得靚d...真係笑大人個口....

正如去士丹利街買六合彩係咪中硬先? 又或者個number真係靚d先?!

醒目開學勳章

silvia_ng 發表於 12-6-21 16:06
認同! 每間名幼總有人考得好, 有人考唔好。家長應該反問自己點解人地得而自己唔得, 而唔好期望入左呢間幼稚 ...
士丹利街喺斜路, 人地話風水好呀, 買六合彩 ~~你今日買左未~~

SCKnight  Haha, I use iphone to make the Mark 6 bet!!  發表於 12-6-21 21:37
silvia_ng  買左 不過唔係士丹利街買。  發表於 12-6-21 16:14

如果只係講官小/津小, 理論上幼稚園與升小係冇關係
但事實上係如果你在你提供給小學既資料上係有小朋友所就讀既幼稚園, 呢一項已經足以成為考慮因素之一
唔係話名校一定好, 等於在一般人心目中, 都會覺得名牌產品quality有保證

spmok1999  咁就要睇下咩係名牌啦, 如果係商品的話名牌都似乎係較有保證, 但依家好多名牌都係 made in china, 好似港鐵D車箱咁...

引用:不過所謂名幼,一般課程比較全面d,或者能

原帖由 marcuscyrus 於 12-06-21 發表
不過所謂名幼,一般課程比較全面d,或者能提供良好語言環境,為孩子學習打好基礎,免卻一部份適應小一的問 ...
同意,語言環境名幼好D,但也要睇返學車程時間,小女也是在學卷邨校讀,但落樓兩分鐘就返到學,慳返D錢同時間搵咗英、普老師上門補,同埋可以上多兩樣興趣班,最後亞囡嗰班只有四人報直資/私小,四個都有入咗目標直資/私小,計比率100%成功率,好過好多名幼,比我再揀我都會揀返呢條路。(但相對難行D)

marcuscyrus  我樓下其實就已經有英普班,不過學費仲貴過出邊o個間  發表於 12-6-21 22:58
spmok1999  認同, 其實好多屋邨幼稚園都係好學校, 只不過我o個區冇屋邨幼稚園, 只有平民幼稚園(有學劵)...
小曳人    發表於 12-6-21 20:45

完全同意! 我覺得現在大部分香港的家長,有能力負擔的也會送小朋友入名幼, 唔入好似會”輸在起跑點”, 讀屋村幼稚園已被標籤為”無希望”的一群.
我就曾被一個自稱教育顧問的, 問做 ‘mud’ 比個女讀屋企附近的幼稚園, 幼稚園是傳統的屋村幼稚園, 課程不深, 跟足教育局要求, K1 不用寫字, 老師好有愛心, 個女都讀得好開心. 無其他名幼咁谷, 當然就無識咁多字啦, 但我覺得ok, 上小一都會教, 駛唔駛什麼都要學早一步?
現在個個都要入名校, 由幼稚園開始, 入唔到名幼=入唔到名小=入唔到好中學=入唔到大學加無出息 (雖然誇張少少), 連鎖反應, 究竟我們活在一個什麼世界?

spmok1999  我就個人喜歡龍校多過所謂名幼, 目的只係為o左減低將來考小一對家庭帶來的壓力, 有學劵就更好, 雖然課程係淺d, 但家長同小朋友相對就冇辛苦...  發表於 12-6-21 21:21

醒目開學勳章

其實名幼都未必一定係會早谷小朋友!  

spmok1999  係o丫! 名幼可能係會比有學劵o既幼稚園教得快D同深D, 但又未至於程度相差好遠, 而有學劵o既幼稚園的小朋友去面試亦未必差得過名幼的小朋友...  發表於 12-6-21 21:12

醒目開學勳章 貢獻勳章

上次我話名KG入名小無特別優越,佢地成績好係應份,因為學校收生時已經揀過d叻仔叻女,講到底都係靠面試表現
即刻俾人圍呀...

其實人各有志,你鍾意嘅嘢~我唔覺得啱我,都唔駛插人架~
可能我水平唔夠

Charlotte_mom  bk名言: 認真你就輸了! 對得住自己對得住人, 怕咩講  發表於 12-6-21 21:51
spmok1999  過o左去就算啦! 如果係有道理o既始終有人認同, 咁如果係唔o岩某d人心意o既都唔洗爭論咁多, 佢有佢講, 你有你講, 如果唔係友善討論o既就唔洗回覆啦!  發表於 12-6-21 21:08
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

其實名幼都有優勢,無論老師及家長對小朋友都有要求,老師之間因要維持入名小之數字,家長之間的目標一致,在兩方面良性競爭下,小朋友的狀態必逹高峯去面試名小,勝負取決在小朋友的資質及名小鐘意那類的學生而矣。

spmok1999  名小係有名小o既好處, 但盲目追求而要令家人及小朋友辛苦的話我就覺得冇咁o既必要...  發表於 12-6-21 22:00

有錢人選擇較多, 有更多資源栽培小朋友, 可以負擔學費較貴學校, 有了私校backup, 便可較進取地填表抽獎, 理論上抽中心儀學校機會, 較基層學生為高.

spmok1999  依家問題就係讀名幼未必能夠保證考到名直資/名私小, 而有學劵幼稚園亦未必考唔到名直資/名私小...  發表於 12-6-21 22:03
SCKnight  Agreed!!  發表於 12-6-21 21:39

回覆:baekdoosan 的帖子

申利:我係無錢人,只不過係將D資源左撥右調,鎖定一間私校後亦無參加抽獎,亦見不得有私校backup嘅朋友抽獎抽到好嘅津/官小學。

spmok1999  抽獎講運, 都好難講o者!  發表於 12-6-21 22:09

醒目開學勳章 王國長老

其實d家長又有無唸過, 有d幼稚園o係收生時已經計算埋小朋友"成材"機會? 寶x就係其中俵俵者, 校長都明言, 2歲細路有咩好in, 睇下家長成就已經可以project到家長將來點努力栽培(所以佢收既學生, 家長唔係黎自名流世家, 就係家長出自某某名校, 又或者家長係年輕才俊), 有咁既父母家底, 入名校, 有幾難?
我小朋友細個都in過d所謂名幼稚園, 明明係星期日, 家姐哥哥著埋名校校服去陪in, 為咩, 心照啦!
所以當家長覺得某某幼稚園可以入名校時, 有無唸過, 小朋友憑咩入去? 有幾多入聖xx係完全百無丫, 我認幾多舊生家長, 早幾年已經搭路搵定d校咩校咩食飯, 都仲驚唔入呀(上咩班讀咩幼稚園, 自然更加一早預備啦)

當然, 唔可以排除, 有d幼稚園校長真係外交手腕一流, 就憑佢本事可以"保送"畢業生入某d小學, 俗語有云: 識人好過識字, 呢d又的確值得一個"勁"字

spmok1999  聖xx ...
呢間我當年冇報...  發表於 12-6-21 22:13

spmok1999  咁要睇下自己點先覺得係全面o羅! 要足夠應付小一面試? 或是能教到小朋友有良好唔格便足夠? 又或是學校對小朋友照顧夠全面?  

我又反而會比較希望有能力應付小一課程,我感覺孩子要適應新環境之余,如果學習上同幼稚園相差太遠(例如幼稚園時期唔駛點做功課,一上小一就一大堆),好似一時之間有太多野要兼顧咁,做到呢樣野,唔一定要較得特別深,我覺得適量o既功課都可以做到呢點,咁有朋友可能會話,咁選一d 唔谷o既小學就得啦,唔..我個人都是比較保守,偏向傳統較學先,呢d全部都係自家感覺

我家細佬考幼稚園時,我只係考英普班的(共4間),當中包括屋企樓下o個間,諗住考唔到哥哥o個間,讀樓下o既英普班都ok,點知......樓下英普仲貴
另外,我覺得名幼>名小,參考價值唔太高,正如樓主講當大家著眼於幾多人入到某名小,但又有冇人留意到當中全軍覆沒都大有人在?

marcuscyrus 發表於 12-6-21 22:49
spmok1999  咁要睇下自己點先覺得係全面o羅! 要足夠應付小一面試? 或是能教到小朋友有良好唔格便足夠? 又或 ...

sorry! 我打錯字, 係 "品格"...
我阿女雖然係讀有學劵o已幼稚園, 工課我相信應該算少, 但係每日返到屋企都會另外比練習佢做, 亦都要讀下書串下生字, 我相信讀任何一間幼稚園始終都係唔足夠o既, 因為在學校始終學到o既o野都係覺得唔夠, 所以讀有學劵o既幼稚園都唔係話可以乜都放鬆晒...

spmok1999 發表於 12-6-21 23:01
sorry! 我打錯字, 係 "品格"...
我阿女雖然係讀有學劵o已幼稚園, 工課我相信應該算少, 但係每日返到屋企都 ...

我的做法有少少不同我兩個仔,功課算多,所以做好功課就唔會有規定的額外學術野做,我唔需要佢地做最top o個d,所以平時見佢地做功課handle 到,我理解為佢地已掌握,然後都係到評估先溫習啦
哥哥(現k3)d時間大多用在練樂器
細佬(現k1)d時間大多用在畫畫,間唔中佢問起就教佢少少數
哥哥考小一結果一半半,但ok啦,o岩佢讀始終我覺得考小學都只是其中一步,成個人的成長/知識才是重點
有時諗,如果我d細路根本都冇咁o既料子,因為學校/父母o既包裝而比佢有機會入左"名校",到頭來讀唔上咪又係攞苦黎辛