用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小 vs 德望
樓主: 金毛B媽
go

宣小 vs 德望 [複製鏈接]

回復 sukitelfold 的帖子

應該明天會不去了.......... 除非無啦啦有好大改變
教育王國以外之相冊連結已被刪除

引用:回復+sukitelfold+的帖子 應該明天會不去

原帖由 金毛B媽 於 12-06-22 發表

應該明天會不去了.......... 除非無啦啦有好大改變  ...
好頭好尾,我係你我會打電話去取消面試,唔知六年後會唔會ln佢中學㗎,blacklist 咪慘,我之前都寄咗信去放位。(陰謀論)

我知要點做, 如果我百分百肯定唔去讀, 我一定會打電話給他們的

謝謝你的提議

回覆:金毛B媽 的帖子

邊有百分百呢,因一條龍唔會消失的,騰出你的面試時間,吡學校Call多個備取生面試,都算係做件好事呢!等多個家庭多個開心周末嗎!

回覆:金毛B媽 的帖子

宣小

你真係關心 GH 架呢 ............ 我明白其他家長的感受, 我作為一個母親, 我都要徵求爸爸, 屋企人的意見呢

引用:回復+sukitelfold+的帖子 你真係關心+GH+

你真係關心 GH 架呢 ............ 我明白其他家長的感受, 我作為一個母親, 我都 ...
係呀我好関心GH嘅,因過去7個月一心唸住讀GH,睇放學都睇咗兩次,有関GH嘅post都會追,包括備取生家長們嘅心聲,記得上年年尾收到正取生通知信,我家都去咗食大歺慶祝,為何揀另一間我都pm咗吡你,相信你收到。

應該明天會不去了.......... 除非無啦啦有好大改變  ...
你好勇敢,我就冇勇氣面對六年後的殺戮戰場嗱!

In 左先啦,又吾係實收,真係收先舍其一。我係9/6放左APS,果陣都好吾捨得,因為冇得同你地做同學

回覆:宣小 vs 德望

唔想影響你的選擇,但比我會揀GH,band one一條龍就係最大賣點,到時你可以出去考

引用:唔想影響你的選擇,但比我會揀GH,band+one

原帖由 puibpuib 於 12-06-22 發表
唔想影響你的選擇,但比我會揀GH,band one一條龍就係最大賣點,到時你可以出去考

...
Sorry not yet finish.
經過小一我真係唔想再黎多次中一,GH有band 1中學back up,個心真係定好多。

Double-B ... 同你一樣感覺呢 ! 我放左宣小幾天睡不好 。。 其實選邊間都冇人可以肯定會係最好的。總知選左就朝着那方向盡力而為 。

回覆:宣小 vs 德望

我身為一個good hoper 讀左13年,其實都好難好客觀地比意見,因為我唔多熟識宣小,而且響我個年代宣道唔算太outstanding。所以我只可以從自己經驗講GH無論師資,升學,學校設施及其他配套各方面都很優秀,作為一所傳統修女學校,比較著重於德育,好成績之餘品行都好重要。大家可能比較著眼於statistics,但到我F.5/F.7身邊都有好多同學仔選擇到海外升學,依家好多仲要係專業人士。如果我有個女我都希望佢讀番我母校。

GHcat    發表於 12-6-22 23:04

引用:Double-B+...+同你一樣感覺呢+!+我放左宣

原帖由 Angelakibb 於 12-06-22 發表
Double-B ... 同你一樣感覺呢 ! 我放左宣小幾天睡不好 。。 其實選邊間都冇人可以肯定會係最好的。總知選 ...
話晒係亞仔自己辛苦考返黎,又係一間非常好既小學。不過之後間龍校收左,我地都逐間放手上Offer,到APS拖到簽埋信,9/6先放,始終佢冇一條龍,六年後亞仔末必入得返依家呢間,所以封信睇完又睇,最後都剔左放棄學位。其實佢仲有妹妹跟尾,不過岩出世,都係搞掂哥哥先,妹妹慢慢再算,不過GH係我地心水之一。

2nd in 唔係實收架? 唔知有冇人分享下2nd in 考d 乜?
雖然阿囡唔知有冇機會in..........

多謝各位的意見, 我決定留在宣小, 今早打去學校, 同老師講, 我不去 面試了, 老師問我, 真係放棄學位 ? 我答她, "是" ...... 心裡忐忑不安, 不是味兒, 希望我為我囡囡士揀宣小是沒有揀錯

希望心儀 gh 都收到好消息

CS1673

有一位熱心家長同我講, (佢囡囡是前幾星期 2ND IN 後即收 ), 她說見校長, 問了幾條好簡單問題就叫她給留位費了

金毛B媽 發表於 12-6-23 17:16
CS1673

有一位熱心家長同我講, (佢囡囡是前幾星期 2ND IN 後即收 ), 她說見校長, 問了幾條好簡單問題就叫 ...
雖然你揀左,不過我都投德望。
我幾年前上過德望做野,她比我既感覺非常好,係一間優質既好學校。心諗有細路,真係要比佢考,後來先有人話我知係女校。

今時今日,出面真係殺戮戰場,你真係好有勇氣。

回復 金毛B媽 的帖子

好多謝你放個位出黎, 明白你好唔捨得. 希望你兩位小朋友喺宣小都讀得順順利利!!
亦希望下星期我可以等到電話.
thank you!

勇氣 (其實都無) .............................. 我第時要拿住把刀出來, 殺殺殺
‹ 上一主題|下一主題