用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小 vs 德望
go

宣小 vs 德望 [複製鏈接]

今早收到 GH 電話, 星期6去 interview, 聽聞大部份 in 完就即收

我本身一心一意給囡囡讀宣小, 因為哥哥都是宣小學生, 我是很喜歡宣小的, 不過 GH 有中學, 令我即是 15,16, 唔知揀那一間好呢 ?

我老公覺得應該揀宣小, 兩個一齊返學, 唔駛煩

我--> 想 Gh, 因為有中學, 唔駛煩程分試

對不起各位, 我不是想 hold 位, 只是想聽多一些不同人的意見, 謝謝

DiamondHill  Good Hope for girl if you don't mind girls; school.  發表於 12-6-21 11:44
   4    0    0    0
教育王國以外之相冊連結已被刪除

回覆:金毛B媽 的帖子

我投宣小。

我會選德望, 如果錢(比12年) 同接送不是問題. 讀完宣小你都大機會比佢考GH, 甘不如早D比佢入倒去. 加上讀GH, 升中又可考其他, 進可攻, 退可守.

而家選校, 無野比一條龍/半龍 BAND 1 學校來得可貴, 而且GH 中學已是BAND 1 A.

fw9166  Agree!!  發表於 12-6-23 07:29
SCKnight  Agree!!  發表於 12-6-22 08:25
cy.muimui  同意,進可攻,退可守。  發表於 12-6-21 20:04
jeremyphlam  Totally agree!!  發表於 12-6-21 15:52

嘿嘿 ... 要煩的事終於來臨 ...
我都係鐘意宣小.. 我放左宣小幾晚都瞓唔好 ..
我怕你成個月瞓唔好呀 !哈哈!
不過兩間都係好野... 最終選邊間都支持你!

Angelakibb

你仲笑........................ 幫我想下啦

你有冇問囡囡想唔想讀女校同埋冇得同哥哥一齊返學OK 唔OK呀?

今早收到+GH+電話,+星期6去+interview,+聽

原帖由 金毛B媽 於 12-06-21 發表
今早收到 GH 電話, 星期6去 interview, 聽聞大部份 in 完就即收

我本身一心一意給囡囡讀宣小, 因為哥哥都 ...
都幾難選,你的女兒有主見嗎?喜歡和哥哥一起玩嗎?
若有的話,不如hold多幾天,讓她參觀過學校才決定吧!

今早先收到電話, 囡囡又返左學, 未放學, 所以未問到佢

一陣她回來, 問一問

我女兒讀GH, 佢讀得好開心, 校舍又大, 老師亦有愛心, 有BAND 1中學BACK UP當然係好重要既因素.

其實宣道我都好鍾意, 兩間都係高質素既學校!

引用:今早收到+GH+電話,+星期6去+interview,+聽

簽名被屏蔽

我有工人姐姐, 假期都有人照顧, 無這方面問題, 問題係.........好多人話 GH 中學跌了許多, 不值得放12 年金錢在這裹

而宣小, 入 band 1 津中, 好多機會, 為何要俾 $ 買一間跌緊既中學

聽後, 15, 16 中......................

比我我可能會簡GH, 因為個人認為兩兄妹都有唔同性格, 將佢地放係唔同既學校讀書可能比單向一間好都唔定. ^^

醒目開學勳章 王國長老

有舊同事女女, 讀宣小, 又學音樂, 補足6年, 最後去左德望
咁我唸其實一早入德望, 可能唔駛谷得咁緊要tim啦

cy.muimui  其䆬可能德望都要補,不過就唔駛兼顧體藝,攪掂學術一樣就得。唔須要谷咁行,壓力都無咁大。  發表於 12-6-21 20:09
cy.muimui  其䆬可能德望都要補,不過就唔駛兼顧體藝,攪掂學術一樣就得。唔須要谷咁行,壓力都無咁大。  發表於 12-6-21 20:09

回覆:Charlotte_mom 的帖子

再睇下亞囡鐘意音樂多D,定係運動多D,音樂宣小環境好D,運動德望傳統強D,挍舍及設施好D。

我囡 like 打波, 個人活潑 d

我有工人姐姐,+假期都有人照顧,+無這方面問

原帖由 金毛B媽 於 12-06-21 發表
我有工人姐姐, 假期都有人照顧, 無這方面問題, 問題係.........好多人話 GH 中學跌了許多, 不值得放12 年金 ...

坦自地說,在GH讀得很好的,都有機會走了。若你有信心在兩間學校能保持在中上的成績,GH的中學並不吸引。

校園也是一個重要因素,宣小當然没有得同GH比,看你的女兒介意嗎?

回覆:金毛B媽 的帖子

我之前都十五、十六,最後放咗GH,都好唔捨得,但唸深一層兩間都係好學校,只是邊間比較適合小朋友。

sukitelfold

可否同我分享, 你為何放棄 GH, 你囡囡現在讀那一間學校呢?

好好笑我問我個囡, 你想讀邊一間, 佢答我 "宣小" 因為宣小大 d, 我解釋佢聽, 德望大宣小好多喎, 佢就答我 " 我想同哥哥一同返學 "

我就同佢講, 如果你想同哥哥一同上學, 就要好俾心機讀書, 努力學習, 因為宣小沒有中學, 要比平常小朋友努力多好多 ........... 我個囡就答我 " 咁是但啦, 你同我揀, 我唔知讀邊一間好

講完後, 其實我係咪引導錯左佢呢, 讀德望, 都要努力架..........
‹ 上一主題|下一主題