用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 開始懷疑女兒的能力……
樓主: 心急做媽咪
go

開始懷疑女兒的能力……   [複製鏈接]

見了好幾間學校, 我覺得我們應該培養小朋友有自信心和禮貌去對答問題。

樓主,請看看我今天活脫脫的例子吧!一直以來小兒給人印象活潑外向,又成日同其他鄰居朋友打招呼!我亦在兒子身上投放不少資源。今次派位派得很差,不斷扣門,可是仍未有著落,到底是什麼回事?!到了今天,第一次家長陪同面試,原來他表現得很緊張,答問題時又細聲,老師叫他講故事又失準。完全同平時二個樣......那時我才知問題的所在

很多小孩在家中一個樣,在外對人又是另一個樣!我女兒去考小學,我陪她一起見,老師問3條英文題都唔出聲答人,最後老師問她是不是聽不明白,她只是點頭回應。出來後,我問她同樣的問題,想都不用想就給你正確答案,然後我問她為甚麼當時不回應,她說“害怕”。試想想,有我陪在身邊都這樣,如果家長不能陪的面試,即死,所以難怪4間不陪的學校全軍覆沒。辦法只能是多鼓勵她,並且告訴她面試的真正目的!

回覆:開始懷疑女兒的能力……

樓主,我想懷疑自己的孩子,是叩門最差例子。
我女也冇任何offer,但我從未懷疑她能力。相反,女兒性格超好! 作為母親,我深感榮幸,十分驕傲。雖然未來十五年,讀書都要辛苦d,但往後幾十年嘅人生,才是真正生命嘅開始。個性好的孩子,比成績好的孩子優勝太多。

停一停,諗一諗 。再決定未來路向。

happyty  非常非常同意......各位媽媽加油呀  發表於 12-6-21 11:59

如果學野多同攞獎多等如成功,
香港就唔會o甘多高分低能兒啦

MaiGao 發表於 12-6-21 09:43
我開始懷疑自己的能力。
我上星期同個仔去interview,間學校將d小朋友放埋一間房畫畫同做動作。
家長就個 ...

d 人成人話間學校收唔收, 主要是看小朋友interview 表現, 其他都唔係好重要, 但根據以上的評分標準, 看來小朋友interview 表現 (15%) 實在都唔係好重要啫, 考幾個獎番嚟仲實際.

橫風王道    發表於 12-6-21 16:25
CY826  我幾認同呢樣,前日畢業禮有嘉賓上台話D家長好迫D小朋友去讀興趣班,我好想問:咁點解D小學又以呢方面為收生優先?  發表於 12-6-21 13:57

Silverhawk 發表於 12-6-21 13:29
d 人成人話間學校收唔收, 主要是看小朋友interview 表現, 其他都唔係好重要, 但根據以上的評分標準, 看來 ...

我諗都好睇唔同學校的取向。
呢間學校的評分標準,唔代表全港小學的標準。
而佢咁寫,又未必真係咁計。

回復 Sumyeema1 的帖子

絕對同意你的見解! 家長不應用自己的價值觀去懷疑自己的小朋友. 要知道他們最能依靠及信賴便是父母, 請多欣賞,他們還是很細少的呀!

Sumyeema1 發表於 12-6-21 11:25
回復 心急做媽咪 的帖子

在一位 EK 會員的 blog 讀到的故事,和你分享:

真係一個好母親....

I think it's a good thing to have doubt and realize the weakness of our children.  Only after that, we can identify the issue and help them to improve.  If you said, "We should never have doubt with our kids' ability.", then don't you think you are over confident on them?  Is that a good thing for them?  
After all, they are just 5-6-year-old kids.  It is normal that they have weaknesses.  They are not "super kids" that can do everything well.

Just my personal opinion.

回復 MaiGao 的帖子

我相信每個小孩都會有自己獨特的技能, 只是5/6歲小朋友可以發揮得幾多, 相信自己, 相信自己既仔女, 必有一日會見到佢地獨當一面!!

加油! 各位媽媽

魅力公主 醒目開學勳章

我已經懷疑咗好多日LA    

由頭果幾日去叩門, 我對亞女滿懷信心, 心信唔間間收, 都一定有一,兩間既 ...

但時間一日一日咁過去, 到而家叩咗6間, 無一間有電話覆話收亞女

怪只怪自己無錢去栽培佢, 令佢無証書無任何競爭力   原來得個"乖"字係無用架

765830  同感  發表於 12-6-25 21:16
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

Silverhawk 發表於 12-6-21 13:29
d 人成人話間學校收唔收, 主要是看小朋友interview 表現, 其他都唔係好重要, 但根據以上的評分標準, 看來 ...

一間間學校不同標準,,早幾日去一間..佢話60%係interview表現10%係有無甲乙第一志願選佢地30%係其他學術成績.

多謝分享,受用。

wing 發表於 12-6-22 03:17
我已經懷疑咗好多日LA    

由頭果幾日去叩門, 我對亞女滿懷信心, 心信唔間間收, 都一定有一,兩間既 ...

但時間一日一日咁過去, 到而家叩咗6間, 無一間有電話覆話收亞女

怪只怪自己無錢去栽培佢, 令佢無証書無任何競爭力   原來得個"乖"字係無用架
agree.. 我都到今日先知 "乖" 係冇用嫁......

自問個女真係坐得定, 專心, 唔傾計, 守紀律果d....... 但原來冇用的....

個個都話叩十間總有幾間收, or 臨開學前又有....

都唔知係今年情況特別壞既問題, 定係自己高估左....

千萬不要懷疑自己孩子的能力,十多分鐘的面試,只是看眼緣吧。我們不應因此對自己孩子失信心,這樣對我們的孩子太不公平了

點解唔懷疑那些〝倒模式〞的收生標準,卻反去懷疑自己小朋友?
得幾歲就被父母懷疑能力.....真係想有自信都難!

人格都分九型啦,香港學校偏偏只願收一兩種性格的孩子,到底是學校、還是阿囝有問題?性格文靜不能成材嗎?一定要成個司儀咁先叫叻?

不要為了外界那些所謂標準而懷疑孩子,佢哋會傷得更深。

其實五六歲小朋友能力有多大?點解唔可以懷疑?自信是建立在能力之上,沒有能力的自信便是自大,耐心地建立他們能力和自信囉,慢慢來吧。
‹ 上一主題|下一主題