用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 派唔到心儀學校小朋友便完旦了
go

派唔到心儀學校小朋友便完旦了

為了一所心儀小學,放棄了直資,一心希望阿囝派到入去就一天光哂,誰不知是惡夢開始!現在就連結束哂後備位的私校都寄份資料去睇下會唔會打來比我地叫我地去面試,我相信都好渺茫!!

回覆:派唔到心儀學校小朋友便完旦了

好明白你心情,魚與熊掌有時係好難取捨。
樂觀面對和迎接小一生活,其實津校程度間間都差不多,依家只是一個開始。考好小一之後再去插班也不太遲的。不管津小和直資(一條龍除外),六年後其實大家都係一樣都要參加大抽獎的。加油吧!

試吓禱告! 會有意想不到的結果!  

叩咗好多間,要2in既阿囝都份,但最後都係收唔到電話,曰日等,希望越高失望越大!!

又唔洗講到完旦咁嚴重吧....

小朋友得五六歲,咁就完蛋?如果你真是這麼想,那他才是真正完蛋!

醒目開學勳章

入唔到"你"心儀嗰間學校就完旦??唔好再轉牛角尖了!

就算讀不到心儀的小學,小朋友將來也可以脫穎而出,出人頭地。
放鬆些,看遠些吧,不要想不開,隨便說「完蛋」。

Good Luck!

回覆:wykman 的帖子

吾好俾小朋友聽到呢句,萬一真係要讀派到個間,佢會冇心機讀架。加油!好消息很快會來的!!

引用:為了一所心儀小學,放棄了直資,一心希望阿囝

原帖由 wykman 於 12-06-20 發表
為了一所心儀小學,放棄了直資,一心希望阿囝派到入去就一天光哂,誰不知是惡夢開始!現在就連結束哂後備位的私 ...
我先生的哥哥是拿獎學金到劍橋的,我先生亦是高考狀元及大學獎學金常客,但他們當年的小學幾年前已被殺校。

小學只是馬拉松的頭段,路仍很長,要對孩子有信心,加油!

我也為參加派位而放棄很好的直資的學位,卻未能獲派心儀學校而嚎哭一場,叩門後心儀學校也只獲後備資格,所以明白你的心情。我知道好的開始是成功的一半。入讀心儀小學當然好,但入不到也不是「完旦」。假若家長亦相信小朋友在該校讀書就沒前途,那孩子怎麼辦?孩子只有六歲左右,這麼快便標籤了他?

介意透露你放棄的直資是哪一所?為什麼搵到間好嘅又要放棄去大抽獎?

為了一所心儀小學,放棄了直資,一心希望阿囝

原帖由 wykman 於 12-06-20 發表
為了一所心儀小學,放棄了直資,一心希望阿囝派到入去就一天光哂,誰不知是惡夢開始!現在就連結束哂後備位的私 ...
其實我真係好明白你們,因為我自己都有同感,一心—意,見埋校長以為真的夢想成真可以入到心儀学校,咁我便曰曰抱住电話,行又拿吃飯又拿,都無电話,個心真係好痛,掂算好,差不多有幻聽,真係好幸苦

wykman 發表於 12-6-20 22:55
叩咗好多間,要2in既阿囝都份,但最後都係收唔到電話,曰日等,希望越高失望越大!! ...

有得2nd IN你囝囝都好叻架啦....退一步想.心儀學校今年唔收, 裝備下小二考插班啦..relax..

派不到心儀學校人生咁快元旦?
你人生都好灰喎。
咁你怎樣指導呀女正面積極做人?環境怎樣惡劣,也不是人生是完,那只是段練你如何面對逆境。你看龍懷騫,她的遭遇一定更比派不到心儀學校差。但她父母沒有放棄,沒有怨天怨地。今日的她,婷婷玉立,讀大學中,學懂了獨立。
"你的日子如何,你的力量也是如何。"

wykman 發表於 12-6-20 21:37
wykman:
不如你將你既情況寫一封有誠意既叩門信比你心儀的津校,將你為著佢而放棄直資offer既事實寫出來,希望可以打動校長既心.
我老公唔知響邊度聽到呢句說話,好鍾意同我講 : 龍唔會變成蟲,蟲亦都唔會變成龍, 我識得有個人以前讀band 5中學, 後來都考入中大,依家做著工程師.
凡事睇開d, 唔好比咁大壓力自己,小學只是開始, 唔使咁快下判斷,加油,希望你早日有好消息.

我總系覺得妳打少個"?"

派唔到心儀學校小朋友便完旦了?