用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 尋小露比......
樓主: ANC
go

尋小露比......   [複製鏈接]

小露比* 發表於 12-6-21 13:39
點解你會去方XX既開放日既...你都係31NET ?BTW .. 你講出哂我既心聲 ! 我同你同一性格 !
...

如果你認為面對校長表達唔到既,可以考慮間接d既方法(如寫信/電話)
我個性有d唔同,我係好難踏出第一步既人,不過一踏出左,咬實牙關都要做好佢。
我認同表達同溝通真係好睇每個人唔同的性格。
Every child is unique, every mom is unique too.

MaiGao 發表於 12-6-21 13:42
如果你認為面對校長表達唔到既,可以考慮間接d既方法(如寫信/電話)
我個性有d唔同,我係好難踏出第一步既 ...
寫信/電話我都做左....

回覆:MaiGao 的帖子

校長一定有幾個皇帝位在手裡,所以千萬不要輕言失敗

我40網架,但年年都會派方XX暑期課程,所以我咪去有興趣去過一次囉,但阿女參加咗兩年佢嘅創意方程式.玩得超開心,第一年去完仲同我講要每日都返方XX學校讀.@@

welcomewoe 發表於 12-6-21 13:46
校長一定有幾個皇帝位在手裡,所以千萬不要輕言失敗
皇帝位…
係都俾佢自己既親友先
不過唔試唔心息

CY826 發表於 12-6-21 13:47
我40網架,但年年都會派方XX暑期課程,所以我咪去有興趣去過一次囉,但阿女參加咗兩年佢嘅創意方程式.玩 ...
原來係咁...唉....我母校都係40網....怪自己點解自行唔揀佢...
叩門梗係唔收我啦..........

CY826  你母校等埋協和放榜後可能有機呢.  發表於 12-6-21 14:00

小露比, 你封信寫成點? 有需要大家可以同你執執, 同你唸下開場白。咬緊牙關, 帶大揹細去門口等見校長, 手執封信, 當係最後一次努力咁啦! 加油! 六年後, 你回望今日都會覺得值得!

Charlotte_mom  絕對認同, 我完全覺得值! 再無面都值!  發表於 12-6-21 19:25

silvia_ng 發表於 12-6-21 14:06
小露比, 你封信寫成點? 有需要大家可以同你執執, 同你唸下開場白。咬緊牙關, 帶大揹細去門口等見校長, 手執 ...
幾星期前已經寄左啦...

CY826  你母校等埋協和放榜後可能有機呢.

但我而家呢個期間好唔好再打電話問?

如果你想打嘅就打啦,起電話度講下都好,話俾佢哋知你真係好想入佢學校.希望有位時俾機會你小朋友入讀.增加你誠意.

回覆:小露比* 的帖子

唔好介意,去做比校長覺得你喺真心,皇帝位便是你

CY826 發表於 12-6-21 14:19
如果你想打嘅就打啦,起電話度講下都好,話俾佢哋知你真係好想入佢學校.希望有位時俾機會你小朋友入讀.增 ...
我上次已經同男副校講嫁喇 ....

親愛的小霝比

你唔知 silvia_ng 媽? 佢叩門好有經驗, 你去置頂就可以看到佢的 post.  就如佢所冩 '六年後, 你回望今日都會覺得值得' , 呢句可圈可點呀!  我覺得甚至一或兩年後就已經知道值得.

佢的意思是叫你再冩信, 佢幫你研究點加點減, 或者再去揾校長.  有咁好的媽咪幫, 要珍惜呀... .

真係唔知開場白點寫 ...
我女百無 .. 無學任何野(未生細女前都仲有...但到陀細女後期直頭行都困難所以停左學,一路都無時間再報返野學)...無任何獎狀...成績又唔係特別叻....可以寫D咩

哦!如果都想打嘅咁就話想再睇下近期會唔會有人轉去私校或直資學校而放位.簡短D俾佢知你好想入啫.你自己衡量下上次副校打比你時嘅態度,如果覺得佢哋唔怕煩就打多次.再唔係就等到協和7月4日放榜後再打.

CY826 發表於 12-6-21 14:38
哦!如果都想打嘅咁就話想再睇下近期會唔會有人轉去私校或直資學校而放位.簡短D俾佢知你好想入啫.你自己 ...

其實男副校(佢係我以前班主任)都好想幫我...但佢幫唔到我....因為佢話都要睇返面試表現黎決定...(咁一定死得,我女好怕羞,講野勁細聲的,屋企除外)
唉....

小露比
試下打電話或再寫叩門信喇.. 叩門信隔個禮拜寄去,最好親身拎去..
我都係咁... 直至開學為止. 世上無難事, 只怕有心人呀!!!
努力,加油 !!

回覆:小露比* 的帖子

你可以寫小朋友日常的事情,例如她今天幫手做家務或者自己整理自己的事,真喺好多嘢寫呀!最重要你自己有冇注意,每件事可能我哋父母看似雞毛;但人地看是不一樣

小露比* 發表於 12-6-21 14:10
幾星期前已經寄左啦...
上次寫左乜? 你呢次可以寫話網上見到有家長話放位,雖然知道呢種消息未能盡信,但亦希望學校知道你到目前還在等待她們的回音,請她們再次考慮你女兒的申請。另外,你可以"留條尾巴", 話待呀女k3成績表一出,會再寄給她們。

加油!

回覆:silvia_ng 的帖子

Agree

‹ 上一主題|下一主題