用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你地十三四歲既囡囡會唔會成日好反叛, 又"博"嘴? ...
樓主: sleepingbeauty
go

你地十三四歲既囡囡會唔會成日好反叛, 又"博"嘴?   [複製鏈接]

9月中一了, 十萬個驚

headwind  哈哈! 唔晒咁擔心wor!  發表於 12-8-14 09:58

回復 chiu0128mama 的帖子

我唔係成日得閒上來,但真係只有上來這裡才搵到共鳴,有你地一班姐妹傾吓,整個人都是舒服好多。你我都經歷過這個階段,當時我地父母所見的可能比我地而家更激氣,只係而家青春期早了很多,而且現在佢地又真係無晒私隱,以前阿媽唔會知我想什麼或做過什麼,因我地唔會將自己既問題或不滿公開,但現在有facebook,佢地又鐘意在裡面表達,搵人支持。有時想,如果只是我與個女相處,她未必會那麼反叛,我有耐性和方法慢慢幫助佢成長,但身旁既未必與你配合。有媽咪說是否細個時玩樂既時間不夠,或輔助太多,我相信不是,總之她在上中學前是十分正常的,可能就是越乖,到反叛期我地便更難接受。雖然得一個小朋友,但小時她都有正常的gathering(與同學仔、朋友仔女、同事仔女、BK既活動等),每年我地都同佢去旅行及讓她參加遊學團,她是很獨立,很令我地不用掛心的。只是正值反叛期,加上爸爸是一名乖仔,讀書又叻(相反我細個時讀書不是太叻的,亦不是太乖),所以他完全接受唔到個女,成日同個女起衝突。我既壓力是來自他及我的奶奶,奶奶成日話人地生幾個都教得好,我一個都搞成咁(即暗示我只生一個),又話人地個個都耍返工,一樣教得好,唔明我地是個什麼樣的家庭,一時間講到好似連我個家都成為問題家庭似的! 但我相信個女過左幾年大了,一定會明白,由細到大她同我感情很好的,但由於今年心理生理既轉變,令佢自己都無晒自信,最大問題是她樣樣都放在心上,唔肯說佢真正的想法(可能她怕我擔心)其實我先擔心。但我有很多社工朋友都跟我說,他們處理過很多個案,而家早發生叛逆行為,便越早成長(正如有媽咪之前說因一定要經過這階段才真正大個的),叛逆時期發生得越慢,到時付出既時間仲多。無論如何,我地是他們的母親,一定要付出十倍既努力去支持和鼓勵,讓他們好好過渡這個時期。

Ahling2004  同意. 大家都係一樣.  亞仔都係好早就出現反判期, 其實就係佢自已無哂信心. 才做出令父母擔心的事.  足足反判了2年了, 希望來緊呢年有改進.  發表於 12-8-21 09:56

回復 歌莉亞 的帖子

其實最重要的一環........都係你同個女的關係好!!相信這以能面對所有難題!!

而奶奶...........唉!! 有邊個奶奶會好滿意自己個新袍架!! 算吧啦!! 不要給自己太大壓力呀!! 加油!!

升中開始, 所有証狀, 我家小姐全中, 但回想自己年青時, 亦是要經這一階段, 只是年代不同, 資訊沒現在發達。 私隱--真的沒有。我都相信駁口, 只是他/她一種仍未知悉自己身份之表現。 以為好叻, 叻在把口。我都相信1-2年他們會長大, 我對她有信心。當然太過份都會話她, 只是希望家"會"是一個她最不需要帶mask之地方。 沒必要推他/她出門外。<<只是個人意見,不喜勿插。>>

回復 歌莉亞 的帖子

完全同意,我已經作好心理準備,在這裡能看到很多不同意見,以作參考,其中曾經看過<不是大不了的,看開點,不要計較,不要出聲>我現在儘量記住,上來看看傾傾,分享分享!

好惊
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

chiu0128mama 發表於 12-8-17 14:52
回復 歌莉亞 的帖子

完全同意,我已經作好心理準備,在這裡能看到很多不同意見,以作參考,其中曾經看過我現在 ...

我好明白你所講既 "唔好出聲" 理論, 知不過真係好難忍受佢既挑釁語氣, 我條藥引一點就著晒火, 我都明白係要忍一忍, 但要真係做得到又係另一門高深既學問  

Ahling2004  絕對同意.  發表於 12-8-21 09:58
mielmiel  同我老公一樣,所以成日睇唔過眼鬧女  發表於 12-8-17 15:36

回復 like_travel 的帖子

呵呵! 總之大家記住忍得就忍, 起碼可以同佢哋KEEP住個良好關係,能夠知道佢哋發生緊啲咩, 忍唔住就行開一陣同深呼吸.各位孩子升初中的靚媽,我們一同加油,互勉,順利過度這幾年的關鍵年!

係呀!大家其實都係想對方好, 但住住未能接受小朋友已經長大, 開始有成人的思想, 博咀博舌更係接受唔到, 但始終都要慢慢接受, 因為妳我都有過青春期, 反叛的時候其實都唔知自己做緊咩, 只知爸爸媽媽叫我去東, 我只想去西, 咩都反一餐才收手, 好似係要激死對方才安樂, 但內心當然唔係咁想, 只係想證明比人睇, 自己大個, 唔想太多管束, 奈何現今社會好多媽媽都無做嘢, 周時係子女頭上盤旋, 管東管西, 令到小朋友缺乏自信, 當一有能力就反抗力越大, 所以大家開始要學會接受小朋友已經大個喇, 比多些私人空間大家, 互相尊重。

hellodell 發表於 12-8-18 15:21

係呀!大家其實都係想對方好, 但住住未能接受小朋友已經長大, 開始有成人的思想, ...
Exactly that's what we called 青春反叛期,早巳忘記自十四、十五歲時都係反叛,係成長既荷爾蒙'作緒。幸而我同女兒無隔夜怨仇,第二日大家都無件事。

Hi 各位姊妹 , 我足足花了一個小時看妳們家的王子及公主 , 看時真是哭笑不得,我家的大少跟你們的一樣, 開始反叛期是小六時, 又要考呈分試,又要他行為好.派了中學校後, 他跟我說多謝,因為他知道我花了很多精神在他的學業上,我當時真的很開心, 但只是開心了兩日咋!!!他又回復以往的少爺本色,暑期作業永無識做 , 個人衛生總是一團遭, 終日遼交艾,....
佢老爸話希望他早日識諗 , 我家姐話, 要忍佢, 忍唔到就行開一陣.同等佢改變,但永不要放棄他.....佢好有經驗, 因為佢有兩仔一女,.....

142526 發表於 12-8-18 18:30
Hi 各位姊妹 , 我足足花了一個小時看妳們家的王子及公主 , 看時真是哭笑不得,我家的大少跟你們的一樣, 開始 ...

尤記得自己當年都要到16, 17歲先乖番. 14-15 歲那年直情似討債對自己亞媽... 如果唔係睇見呢個thread, 這些事早已遣忘.
不過而家d人早熟, 反叛可能12歲已開始...such as mine daughter

引用:我個仔就來15歲都係好鐘意駁咀,+咩都係自已

原帖由 Ahling2004 於 12-06-21 發表
我個仔就來15歲都係好鐘意駁咀, 咩都係自已對哂, 佢大聲就得, 你大聲就會話你太大聲同佢講野, 跟住會關門唔 ...
我個仔都是13歲就14歳,已經同妳個的情況一樣!唉!

簡直, 只有多多溝通及忍http://www.hkicons.com/_365.gifhttp://www.hkicons.com/_366.gif

我同我女講,我知道我將來會點死, 是被你激死

回復 Anloo 的帖子

Anloo - 我尋晚就以此問題問亞仔, (你知唔知亞媽將來會點死呢?佢答:我知,俾我激死吖嗎,媽咪!) 佢真有自知之名!

He's so clever...

Yes, but lazy x 1000000000

唔"博"嘴,凈係當我透明都慘啦,越叫越走,最近個仔返來幫我教過就好左D,
‹ 上一主題|下一主題