用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你地十三四歲既囡囡會唔會成日好反叛, 又"博"嘴? ...
樓主: sleepingbeauty
go

你地十三四歲既囡囡會唔會成日好反叛, 又"博"嘴?   [複製鏈接]

阿女升中一,近這大半年反叛期開始,成日話我好煩,房間一樣似垃圾堆,又鐘意在廳做功課,凡她掂過的地方都會變咗垃圾缸,以前常為這些事跟她嘈。 但看過各位媽咪嘅經驗之談,開始學習包容,學習忍耐,學習提高EQ,唔太過份都隻眼開隻眼閉。 但她對學習的態度十分之散慢,真的拿她沒辦法。

但爸爸就經常為一些小事跟她嘈,話阿女對佢講嘢冇禮貌,有時阿女駁咀爸爸唔夠講,就喝罵阿女令佢收聲,攪到阿女喊晒。我已不斷提醒爸爸唔好成日鬧佢,因阿女已經常向我投訴話爸爸成日無估好大聲鬧佢,唔鐘意爸爸 (佢細個時好痴爸爸的),但爸爸又話阿女成日冇禮貌,小時唔教,大咗就冇得教。 唉!  我怕過兩年阿女唔再反叛,但同爸爸成了仇人!

hinhei  我仔係點過D嘢......都變成垃圾!! 係比佢整壞或整爛!!   發表於 12-8-10 00:18
Jackieson  妳要keep住, 起碼阿囡有野肯同妳講, 妳做個忠的, 可以知佢多d野;  奸的留返爸爸做, 當然叫他收吓火啦!  發表於 12-8-3 16:11
Ahling2004  我個仔同老公都係咁關係, 依家就好似係仇人咁. 但個仔間唔中又怕老豆喔, 真唔知點教好!!  發表於 12-8-3 13:20
sukyyan  哈哈!!! 我屋企d怪獸都係, 掂過的地方好似倒瀉垃圾, 無一次例外, 有精神就督住佢地執, 無精神就自己執  發表於 12-7-25 13:07

樓主不用太擔心, 小朋友要經過這"大規模"的否定, 才可以重新建立自己的價值觀. 將來整體人格才會更完整. 大家都是過來人, 都曾經反叛, 當年父母眼中的我和你, 可能更差勁! 其實孩子不反叛, 才需要更加小心!

我有兩個女係咁ge年紀, 有齊晒以上的症狀, 初頭我簡直係覺得世界末日咁, 點解自己咁失敗, 唔識教女。情緒低落到極點. 搞到大家關係又唔好,日日差不多以淚洗面。而家自己睇開咗D,無咁執著, 說了她不聽也沒辦法,唯有祈求她們有一天突然開竅吧。

Jackieson  唯有係咁啦  發表於 12-8-3 16:12
Ahling2004  同意  發表於 12-8-3 13:18

我仔而家都未上中學已經反叛,你哋所講嘅行為,佢已經有初形,希望吸取到你哋經驗,我做阿媽嘅可以睇開d。不過我仔衰多一樣,無啦啦成日用把口挑"引"我,本來佢吾撩我,我會忍吓,但佢成日都撩交咬,我有時忍吾到就

我個仔都係一言九頂的, 叫佢做野就話我惡, 成日都係到hea, 佢老師話起碼要中四先會好d, 佢現在先升中一, 真係有排忍

Ahling2004  我已忍了二年了, 今年升F4, 希望真係會好些, 好期待  發表於 12-8-3 13:19

回復 歌莉亞 的帖子

身同感受, 無耐,無助.

睇完妳地的經歷, 我好驚呀! 尤其話越乖越聽話, 反抗力越大, 我女剛12歲, 仲係一嚿飯, 如果到時出晒妳地所講我驚我接受唔到呀!
但做父母可以點, 只有忍忍忍, 眼見現在的小朋友青春期來得好早, 真係好得人驚, 判若兩人的行徑, 時常見到, 好擔心呀!
如果爸爸媽媽咁啱又更年期就大鑊喇

mielmiel 發表於 12-7-24 17:13
阿女升中一,近這大半年反叛期開始,成日話我好煩,房間一樣似垃圾堆,又鐘意在廳做功課,凡她掂過的地方都 ...

quote : 囡房間一樣似垃圾堆,又鐘意在廳做功課,凡她掂過的地方都會變咗垃圾缸,以前常為這些事跟她嘈。 但看過各位媽咪嘅經驗之談,開始學習包容,學習忍耐,學習提高EQ,唔太過份都隻眼開隻眼閉。

同我家女兒情既況一模一樣, 不過我加多一樣... 每當我教佢應該this & that, 佢Daddy立即還口叫我唔好要個囡做野, 十次著九次都係開口"急"著"利", 囡自然當佢盾牌啦 ! 我睇唔過眼唯有自己幫佢收拾囉 !  連文具, 書薄, 校服, 去街衣服, 咩都要幫佢拾手尾, 真係自作孽, 仲有叫佢佢唔like 當聽唔倒, 無反應, 佢真係靈魂出竅果隻, 腦功能好利害, like 就聽到, 唔like 就聽唔到, 好似d 老人家咁, 人地耳功能差就話唶, 咁後生, 無理咁早由退化嫁 !

佢Daddy之所以做佢人肉盾牌, 係因為囡囡常要操水, 要返制服活動,  又要練piano, 又有好多暑期功課, 所以 Daddy 唔想佢辛苦囉 , 但都唔可以如此立亂嫁, 一有時間馬上看電視, 玩手機.....火滾...但囡囡成績又keep 到...又唔可以cut 活動, 我唔知點處理 (因為佢好多年都係咁) :-|

回復 like_travel 的帖子

阿女現在還末出現「聽力退化」,但穿過的衣服臭襪、文具書簿永遠能在床舖上找到,完全不像女兒家。 在她房內的東西我唔會理佢,講到口都乾,只答你 “知啦”、”得啦”,但人仍坐在梳化,到下次想著嘅衫還未洗好就發脾氣,我都冇佢咁好氣,由得佢自食其果。

歌莉亞 發表於 12-7-23 21:17
回復 Ivy07 的帖子

唔關識唔識教,而係佢自己識唔識想!
我都好明白你的感受,我囡雖未升中,但已有反叛期的初型。她又是初小時聽教聽話的。
我回頭想:
1•自己是否安排的太多?做功課、溫習、課外活動等,玩樂及自由的時間太小?所以形成反抗
2•佢的時期表是否欠缺自主缺定?
3•自己是否倍伴溫習太多,到要她自己溫習自律的時候,反而自我放從?

唔好太擔心,我個女之前都係噤,有齊晒以上的問題,當時我都問㸃解,真想喊,而家巳經十七歲,可以話過了這時期,正常翻了,其實唸翻自己當年都係噤。正常的青春期,總之唔好學壞就得,比多些自由同自主佢地,好快過的青春期。佢地成熟了,又會同你有商有量㗎啦

Jackieson  望係咁望啦...  發表於 12-8-9 17:04
like_travel    發表於 12-8-9 15:26

睇完咁多位..........我真係成個人定了一定!!
我以為我仔有問題.....成間房真係如同垃圾房, 最慘細佢三年的細佬同房....有樣學樣!!
佢張床上, 有洗乾淨的衫(我摺好放上去, 幻想佢自己放入櫃桶), 有著過的衫......乜都有!!
書枱成枱垃圾........做功課係細佬(下格)張床做......一係坐係梳化做, 我真係無見過佢係係張..........枱 ........上面做囉!!
D note 成堆梅菜咁.........
成日為咗咁而嘈.........成日爭札我係米真係當睇唔到, 咁樣啱唔啱, 幫佢執更加好似唔啱咁...........
而加睇完咁多位, 仔仔女女, 都係咁!! 我真係好安心!! 可以安心不理!!

Meikin  我個仔D通告/note不單似梅菜, 重會支離破碎呢!  發表於 12-8-12 00:49

回復 hinhei 的帖子

我女話佢堆梅菜notes同啲書係"亂中有序",唔好掂,俾工人姐姐執完會搵唔返

rogerlam123  很喜歡這四個字, "亂中有序", 有道理有文采 !   發表於 12-8-14 21:05

我其實係中五女生,借用了我媽戶口,我都係中一二時反叛過,想講下當時想法,希望可幫到咁多位。我其實小學全級頭十,非常幸運地升上傳統名校。跟住就自認很了不起,因考到好學校,同自覺大個女,想反抗同挑戰權威,就開始樣樣撐到行。同埋我開始追星同識左個男仔,誘惑多左,睌睌留校到七點先走,成績退步好多,佢地就開始訓話,咁米反感,再加上個時特別多愁善感,會覺得佢地唔明我,而唔覺得佢地係為我好。就算講左都唔會認同我,就乜都收埋。我個期每月SMS過200封以上,成日係我阿媽面前話18歲搬出去,亦試過離家出走,但最後我阿媽喊住同我講話唔知點教好我,我開始收斂,係中四個年成績去番頭30%。這全部真人真事,希望可以令大家了解一下我們當時既想法。

mlk  我個女今年已重讀F.1, 但都冇改, 情況跟你中一時一樣啊!  發表於 12-10-17 11:42
grace_xian  好多謝你的分享, 可以給迷茫中的媽咪希望  發表於 12-8-18 11:23
like_travel    發表於 12-8-13 13:24
kilykilyk  雖然你都迷失過,其實你都算叻女,起碼快回頭,仲追到成績添~  發表於 12-8-12 02:14

引用:我其實係中五女生,借用了我媽戶口,我都係

原帖由 senpei 於 12-08-11 發表
我其實係中五女生,借用了我媽戶口,我都係中一二時反叛過,想講下當時想法,希望可幫到咁多位。我其實小學 ...
吾好介意,請問當時妳離家出走是幾多歳?靜雞雞走定阿媽睇住走?
日頭定夜晚出走?點解要阿媽咸主緊才會識念?吾通真係好聲好氣叫吾得?
一定要睇到阿媽D眼淚才明白?其實當時你們想緊乜?

回復 hinhei 的帖子

我都開始接受咗有部份男仔(或女仔)的自理和整潔能力是較差這個事實了, 我兩個仔都是如此.
接受還接受, 但不能就此罷手, 我唯有日哦夜提, 希望日子有功, 慢慢會有改善.

各位父母, 加油啊!

回復 k_0530_a 的帖子

14歲到。黃昏俾我爸鬧,一氣之下走左去朋友家。消失五六個鐘,後尾見到電話幾十個留言,覺得自己好衰,晚上十點幾到先番屋企。其實我都唔知點解見到我媽喊先知佢對我好,可能係俾佢感動左同䦕始明白佢苦心。好聲好氣既話...我都唔知點解會唔聽...

引用:回復+k_0530_a+的帖子 14歲到。黃昏俾我爸

原帖由 senpei 於 12-08-12 發表
回復 k_0530_a 的帖子

14歲到。黃昏俾我爸鬧,一氣之下走左去朋友家。消失五六個鐘,後尾見到電話幾十個留 ...
多謝你的分享,如是日頭玩出走,我都讚成比佢地出街行下,但夜晚就最好吾好搏,吾想因大家一事之氣,放左出去撞到D壞人,出左事反悔莫及!

引用:Quote:Meikin+發表於+12-8-12+00:47+回復+h

原帖由 headwind 於 12-08-12 發表
呢樣野係事實!

我每次幫阿女執房, 叫佢睇住我點樣擺, 都冇用. 一到佢自己執, 就亂七八糟咁塞落櫃桶.
唉! 教佢點執只係我哋幻想會執到咁!!

我中過幾次計啦! 唔好話跟住放,係佢根本唔會執!!

‹ 上一主題|下一主題