用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 去留問題
go

去留問題

亞仔讀緊所謂 band 1英中, 已 re-peat 了一年, 今年應可以升 Form 2, 但成績亦未見理想, 主因是他自己本身主動學習之動力不足, 學校亦沒有任援助. 問過學校, 反叛期男仔應該點處理, 點去溝通, 訓導主任居然說無見過我仔 case, 教了10多年中學, 做了幾了訓導主任, 居然說未見過我仔之case, 你信唔信? 係不想麻煩去插手跟我仔 case 吧?!  

我想轉一間 band 2 中中, 不知機會大不大?
而且, 轉了中中之後,. 我擔心:
~ 更加自以為是, 井底之蛙, 以為自己好叻, 更加唔上心去學習.
~ E+讀緊之英中, 當日是他自己揀之第一志願, 至今他亦不想轉校, 讀得很開心. 現在,  只是我自己想幫他轉, 怕他留在英中只是浪費時間. 但轉了之後, 又怕他"玩野"(反叛期), 成績會更差.

各位家長, 有相關經驗可分享一下嗎? 如果, 發生在妳們身上, 妳們會如何取捨? 謝謝!   

如果唔明課程, 當然是沒主動學習.
靠學校, 不如靠自己搵補習.

路過, 好奇, 唔多明

主動學習動力不足同反叛期有乜關係?
間學校佢自己揀, 咁佢選校條件係乜?

我識唔少反叛精, 未見過自己打自己喎,  俾我就會同佢講:

間學校係俾你學習嘅, 所以要應付佢地學術要求係不容異議架啦, SORRY 人地唔會就你, 你要自己想下辦法克服困難, 如勤力啲, 俾多啲心機認真學, 個腦係你度, 學校收得你, 你就合乎佢地基本要求, 讀成點, 真係靠你自己, 冇心機補習老師都填唔入你個腦。

另外呢, 大個仔嘅意思唔係大力大SIZE, 係自理解難能力提升, 人生段段路都有豬頭骨, 李十X都會俾人鬧, 一樣會有野唔順心, 所謂"叻"人係會想辦法解決, 唔係放PAT由佢纏擾阻住條路, 要計劃、實踐、檢討效果、去蕪存菁、..........

其實要諗下點解決、條路點行嘅係阿仔, 做媽媽真係要放手佢先會長大, 讀BAND 幾學校都係咁。

回復 wonderlulu 的帖子

多謝妳意見, 妳所講之東西我跟亞仔也講唔少了, 地球唔會因為佢一個人未開竅/ 未預備好就停下來等你的, 不進則退呀! 分析晒比佢知, 社工亦說我做得很好了, 只欠未放手, 由他去試一下"點死"! 我就是放不下. 見到有得救都想救下佢...

Joe媽媽 發表於 12-6-21 12:35
回復 wonderlulu 的帖子

多謝妳意見, 妳所講之東西我跟亞仔也講唔少了, 地球唔會因為佢一個人未開竅/ 未預 ...

做阿媽就係「放唔低」、「唔可以眼見住佢踏落個窿都唔出聲」.  不過就係阿媽緊而當事人唔急, 就算去到band2/ band3學校, 情況都唔會變啊.....態度問題你幫唔到佢.  既然社工都話你做得好, 只差放手. 禁唔爭在行埋呢步啦.  針唔拮到肉唔知痛, 日哦夜哦都無用.

醒目開學勳章

佢話無問題唔轉, 咪唔轉囉!

Joe媽媽 發表於 12-6-20 10:22
亞仔讀緊所謂 band 1英中, 已 re-peat 了一年, 今年應可以升 Form 2, 但成績亦未見理想, 主因是他自己本身 ...
至今他亦不想轉校, 讀得很開心.....<<<<<<< 呢樣係重點.......如果妳幫她轉左校....妳怕唔怕會有反效果呢 ?

唉, 亞仔同樓主仔一樣, 我就係同樓主一樣心. 點放手, 唔通真係唔救佢咩.

似乎樓主自已都知道問題所在>放手, 到中學都唔放手, 又想佢自已飛, 妳都識講, 地球唔會停下來等妳,得罪講句, 樓主自已都要開一開竅, 等到第日F4,5時, 想改變就更加難.(冇惡意)

回復 Joe媽媽 的帖子

先不要同仔仔討論轉校問題,
你要考慮實際因素,
1.唔係話,想轉B2就轉到,
到時你仔話:"好"
稍好校風的b2同b1學校一樣槍手

你仔的問題是青少年反叛期去到哪所學校亦一樣

等過了此反叛期再說,
到中學,不論是b1/b2/b3都係自己搞點,
不然哪有這麼多的補習社,補習天王/補習天后

回復 Joe媽媽 的帖子

今年有一個b1中`的女生
有某一些原因要轉學校,
只能轉b3中的學校,

其實她成績不是太差,
可以追的,

回復 dad1234 的帖子

我舊年第一年 Form 1 就是放了手, 上學期已經出問題, 但我仍沒插手, 只是跟他分析了做人/ 讀書均要靠自己, 要...

而且, 他亦很反叛, 我要插手亦插不來. 所以, 結果就是留班. 今年 repeat, 我亦沒插手, 叫是鼓勵他要努力, 更加加油! 但放手了2年之結果就是越來越差. 行緊正路/ 直路當然要放手, 但眼見他越行越歪, 做任何事也沒動力, 亞媽如何可以去"放手"? 最後無書讀 (唔通亞媽唔幫佢搵學校去轉校?), 無飯食留在家中, 屋企開飯唔通亞媽唔比佢食飯? 再如此下去, 就會成為雙失, 隱青... 唔通仍然說"放手", 由他自己抉擇?

年少無知做錯事, 無傷大雅是可以, 但現在香港是高知識型社會, 男仔就算高學歷, 找份好工亦不易, 無學歷更如何維生? 領綜援做人嗎?

我有再三跟他討論此問題, 他亦說不想轉校, 希望他來年"開竅"吧

f.1 時以為講自由,結果一敗塗地,很想放棄,幸一位朋友罵醒,首先放低要求,只求進步,容下空間,再查名師,幸兒子鬥心強,亦明白我與佢同行,我有可殺手間,雖未致落淚,但都相差不遠:你乖,成績好係我的乖仔,成績唔好,不乖,更加是我的乖仔,因為你正需要我,會陪伴你行崎嶇路,不會遠離你.係唔係夠肉麻.不過幾work.f.2大有進步, f.3仲給老師讚.小小年紀,誰定成敗?

杰杰媽媽  唔可以只&quot;叫&quot;佢溫書就得, 要俾佢覺得有人陪佢行呢條路,佢先會有動力  發表於 12-6-24 21:37
杰杰媽媽  我仔都係呢類型,呢佢又死,唔理佢又死,需要媽媽附出900分愛心,佢先會覺得自己有問題,會改................宜家既細路程由其是&quot;仔&quot;,真係少D愛心都唔得   發表於 12-6-24 21:36

Joe媽媽 發表於 12-6-22 10:09
回復 dad1234 的帖子

我舊年第一年 Form 1 就是放了手, 上學期已經出問題, 但我仍沒插手, 只是跟他分析了 ...

他有否此感覺 ?
你地咁多個都是得個講字, "努力些, 加油.........
: 唔理你點, 你大個仔, 你自己攪返掂佢(學業).--- 姑軍作戰FEEL" -  久而久之, 他: 你地唔好插手, 我做我的........

回復 ykitty 的帖子

多謝大家. 妳這招我都用過, 佢比較要面, 表面上好像無大效用. 但我估都有少少用. 人非草木嘛, 而且他亦話知道對他好的. 只是繁事對著幹! 我會比心機再同佢傾多D, 關心佢多D... 希望升班後好一點吧!

樓主係咪响整個小學階段都跟阿仔功課,陪佢温測考?如果係你突然响F.1呢個適應期放手,佢的確吾識自動波,成績差,又吾識處理,自然無動力。要放手早就要响小學放手,而家到呢個地埗,並吾係再跟翻佢功課,惟有多點鼓勵,大家平心靜氣商量問題所在,然後同佢協議一個幫到佢嘅做法,嘗試吓得吾得,同埋等佢開竅。

回復 oscarmama 的帖子

你地無估錯, 正正因為見到他升中, 所以全身出回來工作, 原來以前小學之band 1成績只是我之成績. 放手後, 現在就出事了, 如果 end up 升唔到班我唔知點算. 唔知重有嘜野學校收. 希望如他所說會升到班吧

我係事後才知道, 原來S1都係要跟住, 唔可以放手.