用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為了減少叩門的可能性.....
go

為了減少叩門的可能性..... [複製鏈接]

為了減少叩門的可能性, 選校盡量唔好咁進取, 尤其係冇私校 backup, 更加要細心考慮選校的次序...
好多家長睇得多 EK 唔多唔少都對某 D 小學有所了解, 但是否適合自己的小朋友可能又係另一回事, 盲目追求名小學可能最終得到反效果, 還有一些住得同小學距離好遠, 舟車勞動對小朋友是否好事呢? 事前又是否有詳細考慮過呢? 又話冇校車要搵保母車, 比你搵到咪又要晨咁早六點幾出車, 我相信十居其九的小朋友都未目訓醒, 長期o黎講對小朋友的健康是否有所影響呢?

EK 係一個好好o既平台可以比我地搵到好多資料, 尤其係名校的資料, 無形中眼裡便較傾向選擇名校, 因而影響了選校的次序...
舉個例子...
NET 12 係好多人心目中的名校網, 尤其對女仔來講更甚, 這區的名女校在 EK 經常會有人提及, 如...瑪利曼, 聖方濟各及跑馬地聖保祿... 
好多人會咁排:
1. 瑪利曼
2. 聖方濟各
3. 跑馬地聖保祿
心諗是但抽中一間都好, 咁好自然就會依照心目中的排位去選校, 若果大部份家長都抱住咁o既心態的話而作出相同的選校次序, 因學位有限到最終可能大部都失望而回, 最傷心的還有可能派到一間自已排得好後/冇揀過o既學校, 大部份叩門的 case 就係因為這個情況而產生的... 
各區都有一些唔係咁熱門o既學校其實都唔差的, 但在 EK 可能較少人提及/討論, 在沒有太多資訊的情況下可能會被遺忘了, 若有考慮過小朋友o既能力同進度去選校的話可能這些被遺忘的學校才是真正適合你小朋友的學校!?

*純屬個人意見, 不喜勿插!

Janellemama  很好的分享  發表於 12-6-20 13:15
cmir  Thank you for sharing. That's why we always said there's strategy when filling up the form  發表於 12-6-20 10:46
   8    0    1    0

cmir  Thank you for sharing. That's why we always said there's strategy when filling up the form

唔止愛情係盲目, 有時選校都係盲目既...

eggmama  'strategy' is really important  發表於 12-6-22 06:48

哈哈, 有 d 人選校真係一窩蜂, 見到邊間好就擺係第一位, 入到去讀唔夠兩年就走, 因為太谷, 頂唔順.

spmok1999  事前冇做定工課, 事後做唔切工課...  發表於 12-6-21 22:36

醒目開學勳章 王國長老

之前o係自由版都講過, 好多家長就係衰在"唔甘心"3個字手上
明知有d學校15分有機, 就唔好硬頸係都要搏間20分都唔多中既, 誠咩意分叩咩門丫, 有幾多個叩門位丫, 我都話左d超名校, 好多人in都無得in, 係要唔信我都無辦法架, 大家咪睇下今年幾多人話叩門, 幾多人有得in lor! (我講超名校呀下)
到見到人地15分入到, 就dumb晒心話早知, 好多野都早知(其實), 咪就係放唔低lor

到大抽獎, 如果唔係有私校back up就唔好去得太盡........之前講過了, 請refer舊post
http://www.baby-kingdom.com/foru ... p;extra=&page=1

spmok1999  睇o左, 其實依家有好多叩門o既都係有backup的, 就係因為有backup所以先咁進取, 始終唔洗錢o既名校都係受歡迎d..  發表於 12-6-21 22:34

其實之前已經有好多人教路安全選校策略,只不過好多人到最後關頭都係唔聽,頭幾個choice都要揀最好,咁咪出事囉。

spmok1999  有 BACKUP 就冇咩所謂, 冇就似乎太理想主意化了....  發表於 12-6-21 22:32

很好的分享

完全贊同!!!有d啊媽幫小朋友選了最好的小學,但自己的兒子成績差,啊媽又教不了,簡直係浪費了個學位

SAGO  不到黃.....河....心不死....  發表於 12-6-22 11:42
spmok1999  咁又唔洗咁激! 其實我都讚成若果有機會都盡量比小朋友去試, 若果真係唔得咪行過第二條路o羅! 有時係要比D機會小朋友去試, 要撞過板先知痛...  發表於 12-6-22 00:01

要撞過板先知痛...

咁呢個板都撞到好痛、到癲同好傷喎.。

有時好難講既...有邊個父母, 會覺得自己d仔女係唔叻既jack!! 就算e+成績唔好, 我見好多父母都早已幫子女搵埋借口...
e.g. 我仔/女好叻架...又聰明, 所以識練精學懶.
e.g. 佢唔讀書之麻...掛住睇tv...佢讀o個陣好好記性架.
e.g. 佢係坐唔定...可能佢覺得老師講野好悶之麻..大d唔會.
e.g. 我懶未跟佢d功課遮...到時跟下一定好好架喇.
e.g. 佢好識show off...佢咩都識, 不過唔做之麻...
.......etc

eggmama  Kids learn excuses from such parents  發表於 12-6-22 11:09

好多家長由撞板到接受現實...要經過好長好長既時間的...

愛妃iloveu 發表於 12-6-21 23:10
完全贊同!!!有d啊媽幫小朋友選了最好的小學,但自己的兒子成績差,啊媽又教不了,簡直係浪費了個學位:ce ...

同意呀, 我有啲FRIEND啲仔女真係唔係讀書材料, 係到要鋪路由K1名校,小學就入名校, 跟著惡夢就開始了, 為咗追功課讀書成績, 母子關係開始要缺裂咁濟..這又為何呢!

回覆:rayeu160 的帖子

精景

量力而為.....對號入座....

回復 spmok1999 的帖子

EK 係咩網?可否提供我website?thanks!!

Charlotte_mom  咪就係你睇緊既教育王國lor  發表於 12-6-22 12:21

回復 SkyTracy 的帖子

妳家下咪系...EK law.... (E)ducation (K)ingdom

spmok1999    發表於 12-6-22 12:21

Thank you- Charlotte_mom & 點算好!!

rayeu160 發表於 12-6-22 10:46
有時好難講既...有邊個父母, 會覺得自己d仔女係唔叻既jack!! 就算e+成績唔好, 我見好多父母都早已幫子女搵 ...
幼兒無辜, 錯在父母. 如果無做好家長的自覺, 美玉都會跌壞.

有時厘d野, 知而難行....父母都瞳景住, 有朝一日, 子女會成材麻...(有時未必接受到"現實")

父母當子女如珠如寶,但有時要克服心魔,以免過份溺愛,也不應用來炫耀自己,看子女才可客觀地合乎中度。
只要量材打造,才是真心愛護,他日我們功成身退,功成不需我在,佢自己可以發光發亮。
身為父母就需要自省,計算兒女的能力同時也要計算自己合唔合格
‹ 上一主題|下一主題