用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 雙職父母在香港是如此不受歡迎
樓主: mmami
go

雙職父母在香港是如此不受歡迎   [複製鏈接]

係有,但按比例計算,咁架家庭應該唔係大多數吧!
加上我身邊都有D朋友,佢係FULL TIME MOM,但多數都唔止生一個,同時間跟得邊個吖!加上,呢個真係睇性格的,我有幾位朋友,佢地話自己無耐性去跟家課等,所以佢地只管日常照顧小朋友起居飲食,至於學術性架,如每晚教勁課,做手工,講故事,都係等爸爸放工做架,就咁睇,與父母在職有啥關係...

再衰D咁講吖!好多富商都月入幾十萬幾百萬,太太都FTM啦!點解D富二代,出黎效果又咁呢!唔通果D媽媽會無時間去跟,不都是看性格,看教法...不過就算真係有呢D學校都唔奇,反正香港係現實之地...但好在我對小朋友要求沒這麼高尚,沒提算自家對仔女入名校,因為我地二公婆架信念都是,要叻架,讀邊間都叻,要唔叻架,比間最TOP你咪又係咁,所以我只求家中對寶貝,讀得開心,身體健康...夠晒...

最後只能說若真係有這類學校存在,就辛苦晒有打算入讀呢D學校架家長與小朋友了...加油哦!

醒目開學勳章 王國長老

同意樓上講, 答問題好多角度, 並唔係人人都負擔得起做full time家長, 但點樣去準備"接招"就係point
我妹有個好好既99, 幫佢湊得個仔好掂(佢仔2歲), 婆媳關係良好, 我妹in第一間幼稚園, 返黎同我講, 唔開心呀, 老師問平日邊個湊, 佢話99, 心裡覺得自己已經矮左一截, 語氣都帶點無奈, 話無辦法啦, 父母都要返工
我同佢講, 既然99湊已經係現實, 佢99又的確好有心機, 點解唔可以講得正面一d呢, 點解要攪到自己都睇唔起自己咁姐, 仲有, 而家d後生似乎都唔多欣賞祖父母肯幫手, 仲好似好重怨氣咁, 會唔會唔係咁好
於是以後再in, 我細妹挺起胸膛自信地答"我地要返工, 日抖麻麻湊, 麻麻讀過書以前又做過幼兒園, 對湊小朋友好有經驗, 我地都非常放心亦好感激佢, 不過夜晚一放工我自己都湊返, 陪佢睇下書玩下咁, 我同99都保持溝通點去教好個小朋友"
改變下自然心態, 有時係雙羸架 (我妹個仔除左一間超難入既幼稚園, 其他全部有offer)

WWJDO    很認同: 調節自己的心態, 就會雙嬴  發表於 12-6-20 19:08

I don't think this is the main reason that makes child fail in the interview.

我所見的不能代表全部,但咁o岩發現到咁樣的情況
幼稚園:全職媽,不論孩子表現如何,大多都收
小學(指一線那些):全職媽或父母高職,孩子面試表現不佳-->不收,孩子表現正常或以上-->收,普通家庭孩子,表現正常-->不收,表現超班-->收
中學就看孩子的表現和往職比較多
我感覺,不是完全冇關係,但亦不代表普通家庭或雙職家庭的孩子就不能有出頭天

Charlotte_mom 發表於 12-6-20 16:47
同意樓上講, 答問題好多角度, 並唔係人人都負擔得起做full time家長, 但點樣去準備"接招"就係point
我妹有 ...
我覺得好岩,有個咁好既99關係又可以咁好是”福”.也不認為父母全職的影響性那麼大但不能完全抹煞.

小兒成功叩門一間天主敎學校,當日我請不到假,由我太太獨自帶他面試。過程完全無提及是否其中一方全職育兒。我想,樓主提到的只是少數學校罷?
假如由我面試,我情願要有潛質的學生,多過有全職育兒的父母。況且我叩了多間學校,反而多數都是只面試小朋友,不見父母的呢。

trina_choi 發表於 12-6-20 16:23
係有,但按比例計算,咁架家庭應該唔係大多數吧!
加上我身邊都有D朋友,佢係FULL TIME MOM,但多數都唔止生一個 ...
"至於學術性架,如每晚教勁課,做手工,講故事,都係等爸爸放工做架,就咁睇,與父母在職有啥關係..."

有呢老公是幾o甘幸福,揾$$$養家太太唔使做+跟小朋友功課+做手工+講故仔,呢d老公要俾10個叻啦

MAYANGUSPO  咪係...  發表於 12-6-21 10:15

雙職家庭加油

winnie@pooh 的帖子

有咩方法?請指教!上次叩門個校長問依個問題,老实答出,個校長好似唔係咁like

回復 ha8mo 的帖子

我聽完之後,寫左紙仔問「家長的職業會否影響幼兒入學的機會?」
可惜冇揀到我哩條問題來答

你有小小強人所難,點答你好呢!!!

MAYANGUSPO  其實我也認為學校咁樣講人地乜野高尚職業冇乜意思...只feel到"show off"兩字 (純粹個人觀點)  發表於 12-6-21 10:22
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

確有聽過廿幾年前私小學生的媽媽送子女回校後便一起去飲茶打牌等放學。。。今時今日仲有呢套諗法的學校應該係top of the top。父母係公司CEO點計?校長老師都係全職人士,自己歧視自己,傻嘅!

我都好有同感,我識得有些全職媽咪,每一日也是瞓到十至十一點,跟住同個仔女食嘢,送仔女返學,回家繼續瞓。根本同我地放工後返去教仔女無分別, 可能我地仲努力過佢地。

ha8mo 發表於 12-6-20 16:37
細路個個差唔多樣,但家長就有不同質地
與其話佢地歧視雙職家長,不如話佢地歧視低職家長
當年去SPCoed, 就正正有一家長問類似問題,"全職媽媽是否jetso啲",校長當然say no, 仲話自己也是working mom 添!

引用:我都好有同感,我識得有些全職媽咪,每一日也

原帖由 Yoyoyoyolaw 於 12-06-21 發表
我都好有同感,我識得有些全職媽咪,每一日也是瞓到十至十一點,跟住同個仔女食嘢,送仔女返學,回家繼續瞓。根 ...
我係FTM,每日接送小朋友上下課,平時興趣班都親自帶,跟功課温書,得閒會同佢做手工,講故事,係名副其實嘅高級伴讀書僮,忙過以前返工。我老公好忙,但放假佢會俾哂時間湊女,爭取相聚一刻,順便等我同個女都放鬆下。
我想講嘅係在職與否,吾會影響負責任的家長對小朋友嘅心思。

引用:好認同樓主,+香港地而家咩野都貴,+唔返工點

原帖由 dwklau 於 12-06-20 發表
好認同樓主, 香港地而家咩野都貴, 唔返工點搵錢俾子女學呢樣嗰樣, 全職MUM唔係人人做得起. 有時, 我見到學 ...
睇完你寫先 醒起其中一間叩門的學校,問爸媽都返工,是否只有工人姐姐照顧小朋友?要否要加班?平日小朋友是否等你回來才做功課?好彩叩門都成功

回覆:雙職父母在香港是如此不受歡迎

有一間男校直資interview 時,問我同事:"你會否放棄你份工而full time 照顧比多些support個小朋友?"真係呢d學校讀吾讀都罷。

joannechow1031  車, 咁無奈的問題, 不過我都作大都會話"當然可以啦"  發表於 12-6-22 11:24

老老實實, 在商言商, 你站係學校立場, 你會點揀?

一對雙職父母 (eg. anchan59)    vs   一般ftm   -------> 雙職 勝
一般ftm                               vs   一般雙職父母 --------> 一般ftm 勝

回復 Cake111 的帖子

我同意. 其實主要是睇個家長有無心, 有無責任感,並不是睇有無工作。

引用:這是真的,+現在大部份名校,+都只少一個父或

原帖由 kp_sin2001 於 12-06-20 發表
這是真的, 現在大部份名校, 都只少一個父或母辭職陪讀書和學嘢, 因為這叫家校合作, 學校想小朋友讀書高分令 ...
Totally agree,現實歸現實, 現實就是一線一條龍直資名校小學都愛收媽媽是家庭主婦的學生,我全部朋友都是!
所以我喜歡像聖方濟各英文小學的不收pofolio,不見家長,只考小朋友的能力的學校,夠公平!

‹ 上一主題|下一主題