用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 雙職父母在香港是如此不受歡迎
go

雙職父母在香港是如此不受歡迎   [複製鏈接]

http://hk.news.yahoo.com/blogs/childfly/歧視雙職父母.html;_ylt=Anv1vNwY6NJ3dKJif7U2DRurVsd_;_ylu=X3oDMTQ5bDMzYmlyBG1pdANGZWF0dXJlZCBCbG9nIFBvc3RzBHBrZwMxMGQxNjYwZS1hZjYyLTNjY2EtOGJiMy0zMjZhZWQwYWEzYWMEcG9zAzEEc2VjA01lZGlhRmVhdHVyZWRMaXN0VGVtcAR2ZXIDYjk4MDc1YTEtYmE3MS0xMWUxLTllN2EtM2Q0YTQ4ZTI5NDIx;_ylg=X3oDMTF2YXBoY21jBGludGwDaGsEbGFuZwN6aC1oYW50LWhrBHBzdGFpZAMEcHN0Y2F0A.aWsOiBnummlumggQRwdANzZWN0aW9ucw--;_ylv=3
沒經過小一叩門面試,也真不知道,原來雙職父母在香港是如此不受歡迎的。

雖沒白紙黑字,但很多學校都傾向錄取有全職媽媽或爸爸照顧的孩子。叩門面試時間是第一關卡,很多學校都把面試日期定在平日,爸媽都得被逼請假出席。如果你是普通打工仔,請假身不由己,那你便得有心理準備,單拖帶孩子面試的父母,成功機會,微乎其微。

到了跟面試主任面談,那主任的笑容,總是帶着三分冷漠。問過一些基本問題後,主任毫不掩飾的用近乎質問的語氣問:「你份工,彈性大嗎?」冷不防被這麼一問,腦裏還在搜索最得體的字詞準備回話之際,主任已機關槍式的補上:「你知啦!我們學校很多活動,極需家長的參與,再者,我們需要大量的義工家長來學校幫忙……」

不知是否日有所思,那天夜裏,我竟在夢中經歷了一段極恐怖的景象,我夢見自己被學校老師及公司老闆分屍……

誠然,在媽媽的角度,學校愛收全職媽媽的孩子,無可厚非,畢竟孩子有媽媽全天候的照顧和跟進,功課作業默書測驗都理應能跟得足一點,學校老師也就輕鬆一些。只是,這也不代表雙職爸媽一定遜於全職爸媽。我認識一位廿四孝爸爸,經常要加班到深夜,但即使多晚回家,翌晨還是堅持要早早起床跟孩子吃早餐談談天,然後親自送孩子回學校,誰敢說這爸爸不愛錫孩子?

但現實是,這爸爸當年跟孩子面試小一,被老師問及收工時間,爸爸坦蕩蕩的實說實話,「一般是九點半收工。」就是這句真說話,把進入了二輪面試的一家三口掃出學校大門。

真是雙職父母的哀歌。
   1    0    0    0

這是真的, 現在大部份名校, 都只少一個父或母辭職陪讀書和學嘢, 因為這叫家校合作, 學校想小朋友讀書高分令學校LEVEL高, 當然要教高一級啦, 家長當然要在家教埋一份, 又要讀得玩得, 當然要有其他興趣班啦, 這未又要家長帶小朋友出去學, 咁唔辭職小朋友點可以做到咁多嘢呢! 想雙職可選其他唔出名既學校, 但家長會甘心咩, 這就是教育制度的無奈.

醒目開學勳章 王國長老

我係在職媽媽, 有全職工作, 我有2個小學階段小朋友
我係bk版主, 學校家教會委員, 校巴監察委員會成員, 負責籌組夜間家長活動, class mom, 今年謝師宴籌委, 黎緊9月會教埋sunday school, 之前未轉工連lunch mom都撈埋
邊個話在職父母就唔可以contribute? 睇下點分配時間姐, 如果interview期間家長答唔出, 先問問自己付出左幾多(唔係o係屋企為自己仔女付出, 呢d係責任, 為大家付出至叫義務)

Qooie@@  你一天擁有48小時, 厲害......大忙人  發表於 12-6-22 11:48
patcheung324  利害利害  發表於 12-6-22 11:42
麥兜媽    發表於 12-6-21 01:21
law_panda    發表於 12-6-20 15:11
Babe07  Great mom and salute and bow :)  發表於 12-6-20 15:10

其實我都相信大部份家長係非常寵愛自己小朋友, 無奈兩公婆要搵食先可以撐住頭家, 錢係生活既基本元素, 係現今社會冇基本既錢, 真係連課外補課興趣班等都會感壓力...都係個句, 雖然錢唔係萬能, 但冇錢真係萬萬不能, 既然有D學校要咁都冇法子(因寧可腩全職父/母會有著數冇蝕底咁), 而我地做家長既同小朋友都一樣, 盡左力已無悔, 唯有係原校繼續努力學習, 用自己努力既成果去證明, 唔收我小朋友係該校既損失, 相信咁樣係唯一一樣我地可以撐握~

我地都係雙職父母, 但對小朋友都非常重視, 亦有感不比全職既差, 即使早1hr起身, 比來回校巴付出更多車費, 亦希望每日帶著小朋友返學, 爭取多d親子時間, 放工跟一跟功課(幸好小朋友亦懂生,自行完成家課), 講下故事書做報告, 陪佢上下學校資源網彈下琴玩下遊戲, 連自己既私人時間都冇晒, 每日如是, 雖感疲憊, 但亦滿足...

各位家長加油呀~我地既付出, 小朋友係感受到既...

YuiYui117    ADD OIL~  發表於 12-6-21 18:00
minamina  加油  發表於 12-6-20 17:49
mmami  Add oil!  發表於 12-6-20 11:48

回覆:雙職父母在香港是如此不受歡迎

我地都係全職雙親, 但每次叩門interview, 我地都表示出無比commitment去陪育子女成才, 亦有一套周詳既方法... 最終, 我地成功叩入3間小學...

WWJDO  可見雙職父母並非不受歡迎, 父母對孩子的付出才是要點.
無可否認, 某些一線學校"可能"會考慮這因素, 但應該不會是全部吧!  發表於 12-6-20 18:58
Sumyeema1    發表於 12-6-20 14:55

我係在親媽媽,爸爸係小朋友三歲時英年早逝,唔做野無飯開。
工作時間彈性 (一年18日假,五天工作,OT左幾時補假都得,星期六、日返左工閒日又可以即時放返,返中更就朝早得閒)
我知道我可以contribute d咩,問題係,學校唔相信我地呢d返輪更制的家長會犧牲睡眠去幫忙。

minamina  加油  發表於 12-6-20 17:50
yuenru  Add oil !  發表於 12-6-20 17:06
iluvchun  support!!  發表於 12-6-20 16:00
Babe07  Never give up and add oil !!!  發表於 12-6-20 15:13
Sumyeema1  + oil!  發表於 12-6-20 14:56

回復 Charlotte_mom 的帖子

好可惜不是很多家長都能像你一樣找到一份如此合心意的工作!

我地打工仔一年只有10幾日假...有7日又話要連埋一起放...餘下的假期分比阿爸阿媽+小朋友...真係唔夠分...我都想請假多做義工...不過, 真係唔係次次得...又好似我地d高級經理...都仲有個高高級經理...經常玩野...一個report改幾十次都話唔滿意....由朝改到晚....自己本身的工作都未完成...又話要幫手做report...整條team上上下下就一齊改完又改...如果家長是他們的其中一個...你叫他們如何分身呢?

我地公司傾私人電話...supervisor又話唔好講咁多私人電話....上網又計時...一上榜首又問點解...

我有朋友她的公司真係只有一個小時食飯...在觀塘返工...家住西半山...小朋友都在屋企附近返學....即使她想善用lunch time都比較難...一來一回車程都去左大部份時間...現在大部份公司都話要cut人又或者唔再有replacement...8個辭職都話一個都唔再請...返工好似打仗咁......邊個唔想坐係屋企做全職父母...奈何生意難做...工作弄人....不如意是也....

或許正如你所講..在interview時...就要說到龍飛鳳舞...話自己可以點樣騰空時間為小朋友付出.....

我相信大部份全職家長都好想好似你咁為小朋友付出...只是時間真係未必次次都配合到...難道他們就會忽略小朋友嗎? 只是學校不會這樣看...

你是多幸運的一群...亦不得不讚你善用時間為小朋友付出...

醒目開學勳章 王國長老

七點半 發表於 12-6-20 10:34
回復 Charlotte_mom 的帖子

好可惜不是很多家長都能像你一樣找到一份如此合心意的工作!

thanks!
我都係打工仔, 一年12日大假咁大把, 年年d假就拎晒去"做呢樣做果樣", 出黎工作咁多年從來未試過有大假可以brought forward
我都承認我係幸運的, 至少我老公support我"發顛", 每次活動佢地預左我要做攪手, 佢就同個仔"相依為命", 前排學校有event, 因為一d原因紀念品做唔切, 攪到要親身上深圳拎貨, 我老公都話"做義工做到去深圳拎貨, 你都得架喇你"
不過o係呢d奔波中, 我做得開心, 選pta唔係我自己揀, 係因為當時無人選, 半推半就俾人"督"左上去, 一做就幾年, 最大收獲係幫到人之餘, 自己都識到好多好好既家長, 自己都學左好多野, 仔女會學到呢種樂於助人既價值觀, 我女好鐘意陪我幫我, 有時無左呢d小義工真係攪唔掂(真的), 學校除左教學術之外, 亦想小朋友學到呢d, 家校合作就係咁解, 當你同小朋友講樂於助人, 愛人如己, teamwork之時, 自己都做唔到榜樣, 仲講咩?
當然我都明白, 好多人未必有咁好運, 鐘意幾時請假就請假, 鐘意幾時上網就上網, 我而家呢份工亦唔容許我lunch"鼠"返學校, 盡量啦, 做得幾多得幾多
共勉之

Sumyeema1    發表於 12-6-20 14:59
MaiGao  其實我好佩服你可以做到咁多野。6肯幫手好好呀,我識有d朋友,c6放假係點都唔肯單獨照顧小朋友架。  發表於 12-6-20 11:48

Charlotte_mom 發表於 12-6-20 10:02
我係在職媽媽, 有全職工作, 我有2個小學階段小朋友
我係bk版主, 學校家教會委員, 校巴監察委員會成員, 負責 ...
同意...我都係在職,但我每日親自接送2個女番學放學,LUNCH TIME就親自去帶大女學野,做家教會委員,ETC.
我咁做好多人覺得我攞苦黎辛(日日都無PROPER LUNCH食),但我好PROUD OF我個女記得響佢身邊永遠是媽咪而不是工人. (工人從來不會有單獨帶我小朋友既機會)
但我承認我是半放棄了事業. 但有事業,沒有了家庭我也不想!

bb86    發表於 12-6-20 12:28
MaiGao  好辛苦,但加油﹗  發表於 12-6-20 12:12
Charlotte_mom  共勉之! 辛苦得黎一定有回報  發表於 12-6-20 11:48

同埋我想講,全職MAMI亦未必有SO. 至少我所知的,都不是特別有優待.
有D全職媽咪都係去打牌打機唱K,或者帶住小朋友時都係玩IPHONE,咁樣我覺得我做得比佢地好囉!

careysum  咁講又偏激左,如果要咁講,果有在職人媽媽效工後都唔會陪D仔女,自己去左玩,但唔係全部麻,實則上全職媽碼實係比在職媽有更多時間陪小朋友  發表於 12-6-24 09:40
七點半    發表於 12-6-20 14:52
DDMui  講得啱,有啲全職媽媽未必真係照顧小朋友,反而去咗玩。  發表於 12-6-20 13:59

Charlotte_mom 發表於 12-6-20 11:03
thanks!
我都係打工仔, 一年12日大假咁大把, 年年d假就拎晒去"做呢樣做果樣", 出黎工作咁多年從來未試過有 ...

板主其實也算幸運遇到一班同心協力的家長義工呢

Charlotte_mom  正確! 我女亦因為我做義工家長, 識多好多朋友  發表於 12-6-20 11:48

回覆:雙職父母在香港是如此不受歡迎

看完這個post, 真係感觸良多, 家家有本難念的經...

CoffeeCake 發表於 12-6-20 11:25
同意...我都係在職,但我每日親自接送2個女番學放學,LUNCH TIME就親自去帶大女學野,做家教會委員,ETC.
我咁 ...
You are a GOOD Mother!

CoffeeCake 發表於 12-6-20 11:31
同埋我想講,全職MAMI亦未必有SO. 至少我所知的,都不是特別有優待.
有D全職媽咪都係去打牌打機唱K,或者帶住 ...
同意﹗
我真係好怕d家長係湊住小朋友,但係掛住玩電話﹗
成日話唔想小朋友沉迷打機,咁應該以身作則。
加上可以有時間同小朋友相處係一件幸福的事呀﹗

回復 MaiGao 的帖子

冇錯...至憎D機痴上落車係咁禁, 行街又係咁禁, 禁到就黎撞埋碌柱樹都唔知, 個小朋友好似冇人理喪屍咁行, 真係見到都把幾火

Cutemom0808  人地上緊BK自由講場  發表於 12-6-20 12:12

MAYANGUSPO 發表於 12-6-20 12:03
回復 MaiGao 的帖子

冇錯...至憎D機痴上落車係咁禁, 行街又係咁禁, 禁到就黎撞埋碌柱樹都唔知,  ...
我見過有家長同小朋友爭機打…
唔知仲以為佢秒秒鐘幾廿萬上落

bb86    發表於 12-6-20 12:29
MAYANGUSPO    發表於 12-6-20 12:08

叩門就預左要扮到似一對無懈可撃的模範家長, 樣樣事都表演得全情投入, 讓子女及老師看得出那份栽培幼苗決心和拼勁!

mmami 發表於 12-6-20 09:41
http://hk.news.yahoo.com/blogs/childfly/歧視雙職父母.html;_ylt=Anv1vNwY6NJ3dKJif7U2DRurVsd_;_ylu=X3o ...
冇錯。。。。我都感覺到。
直資私小同津校都鍾意收有一方全職父母照顧既小朋友。

無氣同你講 發表於 12-6-20 12:21
冇錯。。。。我都感覺到。
直資私小同津校都鍾意收有一方全職父母照顧既小朋友。
...
有朋友問我點解唔claim 自己是full time mom不過我都是過唔到自己

marcuscyrus 發表於 12-6-20 12:24
有朋友問我點解唔claim 自己是full time mom不過我都是過唔到自己
其實你應該咁做。XD
不過老實講,當我認真去看待呢件事時,無可厚非大部份有全職DADDY 或媽咪照顧既小朋友都真係識多D野,比較叻;比較乖。
‹ 上一主題|下一主題