用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼兒園n.1 的課程
go

幼兒園n.1 的課程 [複製鏈接]

幼兒園n.1 的課程

很多人都話幼兒園課程較淺, 唔知係咪差好遠呢? 其實n.1 我都唔 expect 佢識d mud. 不過都睇下大家d 小朋友而家學緊d mud?

認字: 人, 口, (其他唔記得, 返去睇下先 )
數:1-2
color: red,...
未開始寫字/畫線之類
未有功課 (好彩   )
晴晴媽媽

Re: 幼兒園n.1 的課程

我個BB九月開始返幼兒園(n1), 學佐認的字有:  人, 口, 門, 手, 月餅, 山, 氣球, 腳, 帽子, 冬天, 手套

學佐的概念有:  相同不相同概念, 自我認知-身體各部分及其作用, 各種食物生果的形狀和味道, 情緒- 喜/怒/哀/樂, 配對, 運用耳朵分辨不同的幼兒的聲音, 冬天的天氣變化及景象, 紅色/綠色/白色/金色/銀色

記得係甘多.  唔知叫做深定係淺呢?  唔知k1係學什麼呢?  

happybibi 寫道:
我個BB九月開始返幼兒園(n1), 學佐認的字有:  人, 口, 門, 手, 月餅, 山, 氣球, 腳, 帽子, 冬天, 手套

學佐的概念有:  相同不相同概念, 自我認知-身體各部分及其作用, 各種食物生果的形狀和味道, 情緒- 喜/怒/哀/樂, 配對, 運用耳朵分辨不同的幼兒的聲音, 冬天的天氣變化及景象, 紅色/綠色/白色/金色/銀色

記得係甘多.  唔知叫做深定係淺呢?  唔知k1係學什麼呢?  

你呢間都唔係太淺喎,what's the name of the nursery?

係救世軍.

教就教佐甘多啦, 但係大bb同細bb既吸收能力就不一樣.

我始終覺得書本上的知識只是其次, 訓練bb的EQ, 自我認知, 社交能力, 自理, 喜歡學習事物等, 才是我送他去幼兒園的主要目的.

可否講埋幼兒園個名作參考? 唔該晒!  

其實各區的救世軍課程是一樣的, 我選擇救世軍是因為我同先生都鍾意佢既教學理念, 而且口碑唔錯. 你可以先瞭解附近的幼兒園, 睇下適唔適合自己同bb才決定.

bb讀的是白田救世軍.

咁我仔仔個間應該更淺啩! N2 才開始要認字, 都係Happybibi所講的字咋!  我估上堂有俾字佢地睇, 但冇要求認囉!今年就一定要認, 每個月都有評估報告。

N1都冇功課。N2 由9月到現在都只是畫線及點點, 及練習塗色不出界之類;不過, 佢自己就很喜歡寫字....數目字, 英文字, 簡單的「人」、「天」etc.

N1主要是認同相與不同, 認顏色, 工具的用法, ....etc.

- 香港保護兒童會 -
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

醒目開學勳章

Hi happybibi,

我囡囡都係讀白田救世軍,佢越黎越鍾意返學,你bb讀邊班呀!     

阿迅仔而家都係讀N1班

認字: 人, 口, 草
數:1-2
color: red, (學校未教之前, 我已經教左d, e.g. red, green, blue, orange, pink, black, yellow, grey, brown...)
開始寫字/畫線之類 : he joins a art lesson,  另外, 老師已經派左一支水彩, 叫我同佢煉習手腕的動作........
功課: read a story book with him, submit a reading report once a month.
概念 : 大小, 長短, 相當/不相同....

阿迅媽,

你bb讀邊間n1呀?
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

寧寧同睛睛(睛睛媽媽)一樣讀北角東區婦女會黎桂添n1, 學佐的同happybibi  ga BB 差吾多(救世軍), 但學認的字好似無甘多....

candycan 寫道:
[quote]

寧寧同睛睛(睛睛媽媽)一樣讀北角東區婦女會黎桂添n1, 學佐的同happybibi  ga BB 差吾多(救世軍), 但學認的字好似無甘多.... [/quote]

candy & 晴媽, 我仔同happybibi 個課程都係一樣 , 原來大家都係救世軍, o夷, 咁睇黎, 救世軍ge課程都唔算深wor

KooKoo 寫道:
candy & 晴媽, 我仔同happybibi 個課程都係一樣 , 原來大家都係救世軍, o夷, 咁睇黎, 救世軍ge課程都唔算深wor

救世軍同東區婦女會都係社署幼兒園, 所以教學模式&課程都會差吾多!  

花園大廈浸信會幼兒園 (near Ngau Tau Kok MTR Station)

由 Fionyiu 於 2005-03-02 13:53:06

阿迅媽,

你bb讀邊間n1呀

花園大廈浸信會幼兒園(near Ngau Tau Kok MTR Station)

阿迅媽,

我亞b仲細, 我打算明年安排他入讀迦南幼稚園既n1.
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   
‹ 上一主題|下一主題