用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 囝囝玩遊戲一定要蠃
go

囝囝玩遊戲一定要蠃 [複製鏈接]

4歲囝玩乜都要嬴,一輸就喊同發脾氣,敎極都係咁,如果我地輸咗又識叫我地晤洗喊,嬴輸都唔緊要,但係佢一輸又吾記得,有冇人可以分享下呀,thx you

0    0    0    0

me 2 呀!

我而家成日找小朋友同佢玩捉棋等比賽遊戲, 當中有其他小朋友輸時,  我問佢輸咗緊唔緊要, 之後教佢笞" 唔緊要" ,我就大讚那位小朋友好叻, 之後同阿仔講, 你睇下xx小朋友輸咗, 有冇發脾氣呀? 仔答 : 冇喎,  我地比個 "叻" 佢啦!

老師仲有教我, 可以同佢玩包剪搥, 今次係輸咗果個先有分數!  比多d輸既經歷佢, 而又沒有咩大不了!

不過我都努力當中, 次次玩之前講明e個遊戲係會有人輸有人win, 問佢玩唔玩先? 十次有五次都可以認輸既, 同你一樣, 問佢就輸得, 玩就未完全控制到!

回覆:囝囝玩遊戲一定要蠃

me 3

如果係我, 會將玩遊戲輸左分開兩個部分, 1. 輸左唔開心(或憤怒), 2. 恢復情緒 (resilience).
第一部分係人的天性, 可以不理. 如果輸左仲好開心, 你可能仲驚...
第二部分應該可以幫助, 可以嘗試由認識情緒開始, 到運用適當辦法, 一步步教.
‹ 上一主題|下一主題