用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 調景嶺匯知中學與順利聖道迦南
go

調景嶺匯知中學與順利聖道迦南 [複製鏈接]

阿女畢業試都考完, 成績亳無起色, B2, 相信成功叩心儀機會低.上面兩間仲收唔收9月S1學生?
阿女喜運動, 畫畫, 缺自信,
請問邊間好D?
   0    0    0    0

引用:阿女畢業試都考完,+成績亳無起色,+B2,+相信

原帖由 smilejackie 於 12-06-19 發表
阿女畢業試都考完, 成績亳無起色, B2, 相信成功叩心儀機會低.上面兩間仲收唔收9月S1學生?
阿女喜運動, 畫畫 ...
打電話去學校,問定有否叩門位,做定file叩門。

千祈唔好讀匯知,我住係隔離,d學生煲煙/粗口/女仔條裙有咁短得咁短,咩都齊

貢獻勳章

聖道迦南學生唔錯,又有警察宿舍在學校隔離,好多學生都係去宿舍內的商場茶餐廳 lunch。

雖然話成績亳無起色, 都唔好攪到操行退哂色, 匯知係本區名校, 千萬要考慮清楚呀!!!!!!!!!!

Yes, 匯知係本區"  名校 ", 千萬要考慮清楚呀!!!!!!!!!!

htts  Agree x 100  發表於 12-7-3 09:49

就算BAND3,我揀隔離香島都好過匯知(操行)

朋友的侄女讀匯知, 佢話個小朋友由小學時的滿江紅至現在F.3 考到頭10名, 老師很鼓勵他們, 校風佢話OK掛, 唔清楚

回覆:調景嶺匯知中學與順利聖道迦南

如果係我,我會喺食午飯及放學的時間去兩間學校附近"辣辣更"實地觀察下兩間學校的學生才決定!

以我所知,匯知中六以上先可以出街食飯,老師好有愛心,好多都同學生玩成一遍
其實有邊間學校唔會有學生食煙講粗口?

以我所知,匯知中六以上先可以出街食飯,老師

原帖由 ^曾小姐^ 於 12-06-22 發表
以我所知,匯知中六以上先可以出街食飯,老師好有愛心,好多都同學生玩成一遍
其實有邊間學校唔會有學生食煙講 ...
但比例多就不可接受囉!呢個風氣就唔要得。

manmanhau 發表於 12-6-22 19:29
但比例多就不可接受囉!呢個風氣就唔要得。
所以家長最好還是要實地考察!!! 眼見為真, 地區名校, 人家不是隨便說的.

小兒都會在今年九月升上中一, 佢成績唔好, 係b2b3邊緣人, 聖道迦南, 匯知, 二間直資我都有去聽講座同面試, 兩間中學都感覺好有心去教導小朋友, 校長好友善, 係呢一年我不斷咁問家長心得, 對某某學校的評語, 聽人講真係會好亂, 好似上面有家長話匯知係"名校", 話香島品行好d, 但我一樣係另一d 家長到聽到相反既意見, 千祈唔好讀香島, 又好似我仔班主任極力推介匯知, 因為有畢業生回校見證學校對佢地既支持同讀得好開心, 而隔離班班主任就覺得香島對操行都好嚴緊, 仲有我朋友個仔讀聖道迦南, 佢話都有人食煙講粗口, 所以我都認同rogerlam123既說法自己去睇, 去搵間程度適合小朋友既學校。

另外, 我有少少對聖道迦南面試既分享, 校長表現好有心, 但面試時老師不斷在本人同小兒面前批評小兒, 實在有欠專業。

rogerlam123  校長係簡介嘅演說係信唔過嘅 !!!  發表於 12-6-26 22:23
142526  現在的校長個個都係演說家 , 大部份校長都好令家長開心, 讀落才知好不好.  發表於 12-6-26 14:13

真是心大心細

我之前o係匯知教過課後補習, 真係唔好入呀

成日係MTR 見匯知D 學生, 感覺係  

回覆:latte55178 的帖子

香島如何?

我選了匯知, 因為覺得這學校有很多學術以外的活動, 對一些學習能力較弱的小朋友会有幫助. 希望沒有選錯.
去過學校附近看, 学生都沒甚麼不妥, 反而隔離香島学生就似乎較差.

醒目開學勳章

杰杰媽媽 發表於 12-6-19 16:23
千祈唔好讀匯知,我住係隔離,d學生煲煙/粗口/女仔條裙有咁短得咁短,咩都齊 ...
我朋友個女, 中二. 今年要轉校.

無論是在學術,體育,音樂/朗誦,校舍方面,匯知中學都比其他的學校優秀。然而,在師資方面,基督教中國佈道會聖道迦南書院是比較出色。學費方面每年學費為$6,000。學位教師比重高,學校佔地面積約 8000平方米,設施包括null。
匯知中學是直資的男女校,採用中文教學,如果經濟能力許可, 建議選擇匯知中學。其次,基督教中國佈道會聖道迦南書院也是一個不錯的選擇!

詳情分析

雪文  請問你個比較表有無得比較其它學校 ?  發表於 12-7-3 14:32
‹ 上一主題|下一主題