用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 有無小朋友由學校轉介健康院驗資料優?
樓主: singyumama
go

有無小朋友由學校轉介健康院驗資料優? [複製鏈接]

引用:回復+Maccraymummy+的帖子 係佢老師話佢比

原帖由 dolphinmama 於 12-08-28 發表
回復 Maccraymummy 的帖子

係佢老師話佢比班中的小朋友識得多,學得快,我自己係唔覺得的,因為我眼見的是自 ...
Um~ I think my son similar w yr baby case~
Dunnu how to help him

如果學校幫你寫轉介,咁去排政府睇囉,但真係排好耐,我都未知幾時有得見專家,如果負擔到,去私家check下智能,到時應該有專業意見俾到的!

引用:回復+Maccraymummy+的帖子 如果學校幫你寫

原帖由 dolphinmama 於 12-08-29 發表

如果學校幫你寫轉介,咁去排政府睇囉,但真係排好耐,我都未知幾時有得見專家,如果 ...
Ic< many thx~^^ n how's yr baby now?

佢?冇咩特別呀,情緒隨著一日一日大真係好士好多,8月中佢剛滿4歲,開左生日party後成個定晒,一有咩曳曳,我就會話:你4歲囉喎,咁佢又自動自覺乖番,都幾好笑!

之後我打俾佢k1班主任,同佢講覺得仔仔好似冇咩問題囉喎,咁老師都話其實佢學期尾都好明顯定左,咁現在都係一路觀察住,等排期見專家囉!(由於係政府安排,要見邊方面專家我都未知的)

k1班主任成日同我講,k2會多d野做,仔仔應該"冇時間"走來走去架啦,真係俾佢笑死!

bubucatcat 發表於 12-7-19 11:07
你誤會了!政府基本上不會 check 資優,一定有其他行為問題才會收症的!

...
唉... 我打去學健童健康中心問, 姑娘初初都好有耐性問我老師及我覺得小朋友行為及專注上出左咩問題, 但係一問到我小朋友成績時, 一聽見話考頭幾名, 就即刻落閘話如果係專注力失調, 成績一定差, 叫我去搵其他社區中心問, 但其實我小朋友除左成績外, 中晒專注力失調的徵狀...

mandytanghk 發表於 12-7-24 14:04
回復 dolphinmama 的帖子

韋氏 好似係要5,6歲的,
請問CAC是什麼?

回覆:可樂~ 的帖子

bubucatcat 發表於 13-5-31 13:09
你可否說明什麼徵狀?ADD 同 ADHD 是有分別的!

-難於聽從指令,
-時常不能自發地完成工作,
-未能留心聽別人的說話,
-經常打斷別人的說話或活,
-常常遺失書本,文具,通告,
-常常郁身郁勢,
-說話過多,
-做事衝動,不經思考,
-做事不正經-粗心大意
-思想行為幼稚

專注力失調 衛生署

回復 可樂~ 的帖子

CAC 政府既兒童智能評估中心,平但要排得耐, 你可以去健康院或私人醫生寫轉介信, 再打去約, 佢會先安排你見姑娘, 然後要等6個月先有得見醫生做評估.  如果比較急唔想等咁耐既話要去睇私家了.

回復 mandytanghk 的帖子

謝謝你!

我是電話登記健康院...2.5age排見姑娘..5月3age見姑娘...6月5見醫生..5知到時點..
老師填份問卷內容好正面...

回覆:可樂~ 的帖子

我囡就4月見健康院姑娘,5月見健康院醫生,6月將見CAC姑娘,要帶齊証件登記,仲要帶功課、學校評估,暫不用帶小朋友,未知是否有機會見到CAC醫生,囡囡現在3.5歲

可樂~ 發表於 13-5-31 12:44
唉... 我打去學健童健康中心問, 姑娘初初都好有耐性問我老師及我覺得小朋友行為及專注上出左咩問題, 但係一 ...
係呀!我去做學童保健身體檢查問姑娘都係咁,班主任初初懷疑我仔有專注力不足,去檢查時又係問成績,一知道全級第六即刻話佢無,但上星期我問小童群益會都話我仔特徵似㗎!仲話專注力不足唔係剩係睇成績,而家懷疑我仔資優同時亦有可能有專注力不足,再加輕微焦慮症。

引用:Quote:可樂~+發表於+13-5-31+12:44+唉...+

原帖由 浩霆豬豬 於 13-06-02 發表
係呀!我去做學童保健身體檢查問姑娘都係咁,班主任初初懷疑我仔有專注力不足,去檢查時又係問成績,一知道 ...
我相信係政府怕我地剩機用政府資源check資優。係哩,你打小童群益會邊度問?可以比資料我嗎?另外你有冇帶仔仔去見職員?

可樂~ 發表於 13-6-2 14:03
我相信係政府怕我地剩機用政府資源check資優。係哩,你打小童群益會邊度問?可以比資料我嗎?另外你有冇帶 ...
小童群益會有個免費熱線俾家長查詢:28666388逢二,三,四下午2:00-4:00
星期五晚上7:30-9:30
我仔等緊資優教育學院回覆約見

引用:Quote:可樂~+發表於+13-6-2+14:03+我相信係

原帖由 浩霆豬豬 於 13-06-02 發表
小童群益會有個免費熱線俾家長查詢:28666388逢二,三,四下午2:00-4:00
星期五晚上7:30-9:30
我仔等緊 ...
謝謝你!資優教育學院要學校轉介嗎?另外你有冇考慮中大?你仔仔幾年級呢?

中大我都有考慮過,不過我仔學校同資優教育學院係合作緊,所以我揀番資院,我仔而家二年級啦!

可樂~ 發表於 13-6-2 21:22
謝謝你!資優教育學院要學校轉介嗎?另外你有冇考慮中大?你仔仔幾年級呢?

...
資優教育學院係電話同我做咗個好初步評估,跟住俾心理學家睇咗,覆我話有資優特徵,e-mail份information俾班主任填,連成績表fax俾佢哋,跟住心理學家會揾老師傾,再覺得似先通知我去test,而家我等通知。不過佢哋唔做情緒評估。如果我仔唔係資優,我可能要帶佢另見心理學家。

回覆:有無小朋友由學校轉介健康院驗資料優?

Dear all, 我仔 2歲10個月,番咗 K1 差不多兩個月,老師已主動寫信叫我帶仔去健康院了 封信正面就寫阿仔A-Z 已經識曬(包括串字,X for X ray 果d)數字0-100中英都識(twenty-eight係識呢d字,one hundred ten等),但另一方面就固執,冇耐性,周圍走,有固定的行為模式 最後是父母不懂管教 上星期見姑娘了,今星期五見醫生,睇完各位的留言,依家開始肴肴地底啊

~~我的寶貝將於12月面世喇~~

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題