用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陸慶濤學校開放日
go

陸慶濤學校開放日 [複製鏈接]

唉, 我已經自己去交 FORM, 今日都無收唔倒電話叫我地去參加學校既開放日, 好唔開心, 因為呢間係我地區內既首選...

學校話, 如參加者太多, 會以抽籤形式去派入場卷... 今日最後一日通知"得獎者", 而家都3 點囉, 我諗無機會啦...
   5    0    0    0

上年學校網頁會上載返,開放日校長做 presentation 的 powerpoint。

回復 yuenkw 的帖子

謝謝你的資料, 不過真係好想個小朋友可以去睇下間學校, 我地又可以親身了解學校既情況, 同發問...

我地假都請埋啦...

您去呢度問得到回複,我相信會比較客觀。
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=254

有時間 study 下學校個網頁(包括中學 Law's Fund),做定功課等 interview 比較實際。LHT first in 會 in 家長。

Good luck!

Much appreciated for your useful information!  I will defintely study the school website before the interview.    Many thanks!

引用:回復+yuenkw+的帖子 Much+appreciated+for

原帖由 cowkingb 於 12-06-18 發表

Much appreciated for your useful information!  I will defintely study the school ...
唔緊霎我都係無參觀過就入去讀了!

我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

回復 mokchingyin0910 的帖子

你小朋友今年小一?  請問通常幾多點放學架?  如有課外活動, 會有校車安排嗎? 謝謝...

引用:回復+mokchingyin0910+的帖子 你小朋友今

你小朋友今年小一?  請問通常幾多點放學架?  如有課外活動, 會有校車安排嗎? ...
女女讀小二了!一至四放3:45pm!星期五放1:00pm!

Thanks!  可否 SHARE 你囡囡當年 INTERVIEW 既情況呀?   我有時真係會諗, 唔知最後學校唔收會唔會因為我地做父母既 '面試' 表現唔好 , 係就累左阿仔啦...

引用:回復+mokchingyin0910+的帖子 Thanks!++可

Thanks!  可否 SHARE 你囡囡當年 INTERVIEW 既情況呀?   我有時真係會諗, 唔 ...
我只係記得問過我地點解會選LHT呢間又殘又舊的學校?仲有期望小朋友係呢到學到乜?

Thanks!

我睇緊你地比我條 LINK, 好多資料.  我見個個家長都好開心咁話學校收左佢地既小朋友, 希望來緊我都可以係咁開心.  

有人話 LHT 學校舊同細.  當日我係自己去交 FORM, 個人覺得 OK, 可能我同家人著重既唔係學校既外觀... 只要我個仔讀得開心, 學倒嘢, 就 OK 啦...

老實講, 之前我同老公對阿仔都好有信心架, 可能係因為小兒既學校 COMMENTS 同成續, 不過呢排見倒好多家長都好頭痛, 真係開始有 D 腳軟.  我同老公唔係幫阿仔報左好多間咋, 只係選擇覺得適合阿仔既先報... 唔想阿仔咁大壓力, 希望無做錯...

mokchingyin0910 發表於 12-6-18 16:55
我只係記得問過我地點解會選LHT呢間又殘又舊的學校?仲有期望小朋友係呢到學到乜?

...

又幾客氣bor!

上年個主任 in 我,問我:你應為點解 LHT 會收你個小朋友入讀小一呢?

似唔似見工?!

引用:Quote:mokchingyin0910+發表於+12-6-18+16:

原帖由 yuenkw 於 12-06-18 發表
又幾客氣bor!

上年個主任 in 我,問我:你應為點解 LHT 會收你個小朋友入讀小一呢?
足足in左我地半個鐘!

近年申報直資學校嘅家長越嚟越多,競爭越嚟激烈。簡介會要抽籤亦只能說是較公平的方法,但亦全靠運氣。

如果抽唔倒,其實亦可以等下一場簡介會,應該在8、9月份舉行。

如果仍然希望在6月30號參加簡介會。可以考慮這樣做,但不担保一定成功:

1. 抽到出席簡介會嘅家長,總會有部份臨時有事,不能出席,你可以考慮現場後補。

2. 就是現場額滿,學校應該會容許多出無座位嘅家長站在禮堂邊聽。但咁樣人太多秩序就比較差和較難控制場面。要有心理準備。

去年簡介會亦因為人太多而有點失控。

我係fax 去, 但又係抽唔中.  不過咁啱那朝早是優才面試. 所以我會等九月份再試過.

半個鐘... 好呀....

回復 ohmama 的帖子

我今朝再打電話去問, 學校好好, 叫我留名跟住無耐就 CALL 我, 不過只得一張入場卷... 好在我個仔有得入去, 最想呢樣...咁阿仔可以感受下學校既氣氛.  

有時真係唔知點同個仔選擇?  間間佢都話鐘意, 玩得好開心...

引用:回復+mokchingyin0910+的帖子 半個鐘...+

原帖由 cowkingb 於 12-06-19 發表

半個鐘... 好呀....
其實又唔係問足我地30分鐘,大部份時間係主任講述學校的教學模式!比起去in-另外一間10分鐘唔使真係

請問你囝囝係唔係坐校巴?  你覺得安全嗎?  尋日我上學校 WEBSITE 睇下家長對校巴安排既COMMENTS, 睇完有 D 驚, 5 架有2架話司機開得快...
‹ 上一主題|下一主題