用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC Call Waiting
go

SC Call Waiting [複製鏈接]

終於收到SC Call Waiting喇.... 但話得紅堪有位.... 應該點揀好呢???

Rosie168  恭喜!  發表於 12-6-21 15:20
login_mc  吓, 咁快?? 咁你當初係咪報hung hom?  發表於 12-6-18 23:42
login_mc  吓, 咁快?? 咁你當初係咪報hung hom?  發表於 12-6-18 23:41
login_mc  吓, 咁快?? 咁你當初係咪報hung hom?  發表於 12-6-18 23:41
   1    0    0    0

回復 jerrycynthia 的帖子

U receive waiting call for PN or K1?

for K1 but no school bus

login_mc  btw, there's only PN at hung hom wor, are there any mis-understanding here? pls correct me if wrong  發表於 12-6-19 09:11

My son has successfully changed from p.m. to a.m. class about 2 weeks ago.  Therefore, it is time S.C. to call waiting.

is that K1 class?

yes. K1 for 2012-13

WOW...恭喜哂. 不過SC唔係8月先CALL WAITING咩..咁快收到CALL既

回復 jerrycynthia 的帖子

請問是主流班or英普班?

你睇吓另一個thread,有個家長激氣話紅磡果間K1無嘢學,個課程同kowloon tong另一個家長講好吳一樣。

MamaRabbit  咁可怕???  發表於 12-6-19 09:42
login_mc  can you share the thread?  發表於 12-6-18 23:43

"york 和 st catherine 邊間d 英文好d呢"

rayc716,
May I ask whether it's Putonghua/English or Cantonese/English class? tks.

回覆:jerrycynthia 的帖子

你之前有無寫求位信呢?

palmtree2011 的帖子

我們是下午班轉上午班。英粵班或英普班不是考慮。 寫了一封信。

Jane1983 發表於 12-6-18 17:21
你睇吓另一個thread,有個家長激氣話紅磡果間K1無嘢學,個課程同kowloon tong另一個家長講好吳一樣。 ...

"無野學" 係咪指 pn 呀 ? 我仔仔今年九月將讀 pn ,老師話 pn 主要係學習 群體生活 / 自理/ 紀律,唔會教太多學術。 k1 課程應該兩邊係一樣架喎

gloria_cwy3 發表於 12-6-19 08:33
"無野學" 係咪指 pn 呀 ? 我仔仔今年九月將讀 pn ,老師話 pn 主要係學習 群體生活 / 自理/ 紀律,唔會教 ...

$58000一年學群體生活 / 自理/ 紀律,唔會教太多學術,都咪話唔救命!
搞到我下年唔知報唔報好!

收$58000讀PN都幾貴

MamaRabbit 發表於 12-6-19 09:43
$58000一年學群體生活 / 自理/ 紀律,唔會教太多學術,都咪話唔救命!
搞到我下年唔知報唔報好! ...
我覺得 OK 喎,一個兩歲的小朋友,你想佢學O的乜 ? 最多咪學下顏色 / 數數目......老實講,呢O的屋企都教到。俾佢返 PN 係因為爸爸媽媽都要返工,與其對住工人姐姐無野做,不如返下學同小朋友一齊玩下。其實 "群體生活" 是很重要的,呢樣野係屋企學唔到。
$ 58000 雖然貴,但 SC PN 在我屋企隔離,馬路都唔駛過,落雨都唔怕,又慳返車錢,其實條數係一樣。最重要係直升 K1,而且 K1 也是愉快學習。

PN簡SC我個人認為家長可免考K1既苦, AT LEAST你小朋友讀緊一間幾OUT STANDING既KINDI, 不至考唔到好既KINDI而煩.
如果唔CONCERN呢一點, 順只係想小朋友學習過群體生活, 講真, 唔需要搵SC, 大拿拿成六萬一年既學費, 其實屋村幼稚園都比到你想要既野你, 今本唔洗交咁貴學費.

Jane1983 發表於 12-6-18 17:21
你睇吓另一個thread,有個家長激氣話紅磡果間K1無嘢學,個課程同kowloon tong另一個家長講好吳一樣。 ...

um.... 果位家長post出黎d內容有d唔對勁,佢可能嬲得滯, 將sc寫成st, 又話係讀sc黃埔, 雖然黃埔係紅磡but sc唔係黃埔入面. sc三間分校課程照計係一樣, 佢話hh分校無功課. 真係要問下hh校其他家長去求証.

我仔都係k1,老師一開學就會講最開頭k1有幾樣功課, 12月開始會多幾多. 個個星期有故事書, 下學期睇完故事有工作紙. 每星期有show & tell, 小朋友聽到老師要佢地帶咩, 就會返屋企搵個樣野. 上學期已經要係班上每個小朋友表演唱歌. 下學期跟住又要講故事(自己搵一本書), 剩係呢幾點家長已經可以知小朋友係學校做咩.  所以唔明果位家長點解話日日唔知做咩. 而且每月有中文同英文課程plan,好清楚列明教咩, show & tell好多時就係related果個week教既野, 手冊星期五都派返黎,有寫今個week教咩,d勞作派返屋企. 黎緊星期五有fun day. 我仔會係屋企表演, 由開場白: ladies & gentleman, we are xxx (class), welcome to our show.... 爸爸媽媽你們好, 歡迎...... 跟手跳埋舞.  

我仔係10月尾細b, 上學期show & tell都好少識講帶咩, 亦好少講學校d野, k1就完啦, 咩都識講, 學校發生d小事細節都會講到, 仲可以用英文同普通話同人傾計(佢英普班),  一開學老師講學期完大部份小朋友可以講英文同普通話, 果然係真既.  

只得樓主報料收到call, 係咪得好少位呢?
‹ 上一主題|下一主題