用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田嘉德麗今年派位...
go

沙田嘉德麗今年派位... [複製鏈接]

朋友剛俾我睇嘉德麗今年小一派位...
好利害.... 23個一胡, 11個一呂, 5個沙呂, 5個培基, 6個朱小.. 幾乎有2/3學生都派得好好...

QQee  樓主不知小一派位規則, 可能誤導其他人喔.  發表於 12-6-29 12:00
   3    0    0    0

引用:朋友剛俾我睇嘉德麗今年小一派位...好利害.

派得好唔好, 唔關邊間幼稚園事喎

派位講運, 關幼稚園咩事

咁叩門呢?叩門的成功率高嗎?

I want to know too.....

引用:咁叩門呢?叩門的成功率高嗎?

原帖由 anixon 於 12-06-24 發表
咁叩門呢?叩門的成功率高嗎?
仲要睇埋叩邊間?一呂/沙呂/培基/聖心/沙官/馬循/馬主etc4

係呢...咁有無成功叩門一呂/沙呂/培基/聖心/沙官/馬循....?

回覆:沙田嘉德麗今年派位...

我估連校長都唔知有幾多人去叩門, 更莫講話計到成功率了... 不過, 嘉幼的確係好多沙田一線學校的心儀目標, 而聽講校長亦好有人脈, 時常聽到嘉幼生成功叩到一呂, 一胡及培基等小學... 但課程比較深, 機乎等如P1下學期...

咩話...課程深到機乎等如P1下學期...

引用:咩話...課程深到機乎等如P1下學期...+

原帖由 anixon 於 12-06-27 發表
咩話...課程深到機乎等如P1下學期...
我覺得只要教得有法, 小朋友係無limit的... K3教得深, 上P1自然可以應付自如... 小朋一有信心, P2-5更加唔洗愁

引用:我估連校長都唔知有幾多人去叩門,+更莫講話

原帖由 winnie@pooh 於 12-06-27 發表
我估連校長都唔知有幾多人去叩門, 更莫講話計到成功率了... 不過, 嘉幼的確係好多沙田一線學校的心儀目標,  ...
呢D先受歡迎,贏在起跑線嗎!家長揀得呢D幼稚園,有哂心理準備,大部份家長都會配合學校,造就推前起跑線,遲D唔止英普教學,可能標榜日、法、德、西、韓文都有之,炒埋一鍋,問你驚未?

引用:我估連校長都唔知有幾多人去叩門,+更莫講話

一胡同嘉德麗關係是不是特別好?

我朋友就係今年派得唔好既其中一個,點知個校長一點都幫唔到手,仲好串,佢好嬲!

引用:我朋友就係今年派得唔好既其中一個,點知個

原帖由 fonny 於 12-06-29 發表
我朋友就係今年派得唔好既其中一個,點知個校長一點都幫唔到手,仲好串,佢好嬲! ...
其實校長可以點幫? 除左寫推薦信...  學校其實已經令小朋友裝備左P1下學期的知識同廣普英語, 小朋友競爭力已比很多幼稚園好, 到叩門階段, 真係純粹家長及小朋友既戰鬥。

我地某馬鞍山私校幼稚園校長除左寫推薦信,仲幫我地打電話比小學校長

我地都係91網當初唔楝嘉德麗,就係覺得太商業,無愛心,最終揀到馬鞍山某私校幼稚園,一讀就讀左4年,讀得非常開心,校長,老師,書記,阿姐,個個都好有愛心,雖然今次派得唔好,但每天返學各人都會問番叩門有冇消息呀,繼續加油呀,等等既說話,雖然我仲未有著落,但仍感覺非常溫暖

winnie@pooh 發表於 12-6-29 10:36
其實校長可以點幫? 除左寫推薦信...  學校其實已經令小朋友裝備左P1下學期的知識同廣普英語, 小朋友競爭力 ...
有朋友真係靠校長同校長既關係唔駛in直收,間幼稚園我覺得又係名名地,間小學屬二線,不過真係唔洗煩,唔洗叩門等運到.... 所以一直相信好多學校都會扣起D位俾呢D人,可惜我小朋友間幼稚園個校長一年都唔見到一兩次,冇呢D咁好既福利....

nelson諾諾 發表於 12-6-29 10:40
我地某馬鞍山私校幼稚園校長除左寫推薦信,仲幫我地打電話比小學校長
其實, 幼稚園校長一定會打電話比小學校長推薦學生, 但將心比己, 一個電話, 最多咪推薦兩三個小朋友. 而呢兩三個小朋友, 通常... 一係成績好好, 一係有待異功能....
但我覺得, 家長要將叩唔到門既責任推去校長及學校身上, 真係有d怪囉.

等如畢業生去見工, 你會唔會將面試失敗既原因, 推落學校及校長身上?!

‹ 上一主題|下一主題