用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問點排好?福附、優才、真道、播道 & 陸慶濤 ...
樓主: kwkyeung
go

請問點排好?福附、優才、真道、播道 & 陸慶濤   [複製鏈接]

引用:Quote:kwkyeung+發表於+12-8-15+15:52+我仲

原帖由 ANChan59 於 12-08-15 發表
恭喜你中咗 Jack pot, 港同文憑試成績真係唔錯。
港同第一次考公開試,有這樣的成績,水準真係唔錯!
以這文憑試成績,學校屬於band幾?1C?請指教!

回復 feifei614 的帖子

Difficult to say.
Ranking is a relative measure, we need to have more factual info from most schools and we can see the relative position of schools.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 12-8-15 19:28
回復 baba987 的帖子

會考已經是歷史,參考價值好低。

香港中學會考有成四十幾年既歷史,所累積的數據也不少,香港好多成功名人都經歷過。
無論學校同學生的經驗和努力都值得參考~如你這樣說法即是以前考過HKCEE的人都是白考?
他們所考出來的成績都是不被認同?也許他們的會考証書形同白紙!?

陸慶濤
播道
福附
真道
優才

回復 kwkyeung 的帖子

Sorry, ok, good luck.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:請問點排好?福附、優才、真道、播道 & 陸慶濤

想多了解以下

陸慶濤. -  功課多,成績好重要(考試,測驗) ?
播道- 開心,全英教育
福附 - 同陸相同
真道 - IB 課程,projects
優才 - 功課比陸及福小。但成績要求也高?

大家有冇提點,學費方面又如何?

kwkyeung  http://www.chsc.hk/psp/psp_sch_list.php?lang_id=2&search_mode=&frmMode=pagebreak&district_id=8&page=3  呢道可以查到學費  發表於 12-8-22 19:46

引用:回復+kwkyeung+的帖子 好睇你心目中咩叫做

原帖由 evacalbee 於 12-06-16 發表

好睇你心目中咩叫做好!?

福附不左, 都好國際化, 好多外地文化之project

Pekkle_bon 發表於 12-8-22 18:07
想多了解以下

陸慶濤. -  功課多,成績好重要(考試,測驗) ?

LHT功課多少比較難講,你說多,我說少,自己看看以下網頁評價。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2390899&extra=page%3D1

功課跟其他學校比是多或少就更難比較。

對於成績,學校和每位家長都有一定要求,成績不是最重要, 能培養學習興趣才重要, 付費讀書就唔好差於一般免費津校,但唔會刻意提高合格分數故意為難學生, 亦唔會用填鴨式逼學生。LHT算是高透明度學校,想對陸慶壽多了解可到學校網或以下網頁看看。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=254&page=

LHT/羅氏重點喺理科較強,選校時亦可看看小朋友是囝囝或囡囡。囝囝將來多選理科,而囡囡多選文科,當然亦有例外。樓主關注嘅學校都在表內,可到以下網頁看看今屆HKDSE理科成績表以供參考。

http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=1690

題外話,福中今屆HKDSE成績較去年HKCEE遜色一些。

kwkyeung  多謝資料  發表於 12-8-24 10:04

回復 cutemama2010 的帖子

HKDSE is more difficult than HKCEE!

你就好啦,起碼有offer在手,
我地一係俾人rejected,
一係得個:等:字......

福附如果收的當然福附啦, BAND1又近屋企

引用:暫時成績係:優才+-+收了真道+-+waiting播

原帖由 kwkyeung 於 12-10-15 發表
暫時成績係:
優才 - 收了
真道 - waiting
我覺得令女鐘意已經係唯一要考慮嘅因素啦

優才,音小已rejected
真道,浸小已收緊生,但無出reject信,一路等消息,
播道,啟基,培道,培僑見咗1st interview,等結果,
今個星期六見龍塘
真係人都顛......
當然,我好清楚知道個仔既表達同性格,
面試對佢係唔著數,
但無計,盡力而為啦

當年就係呀女一句我好鐘意GT, 就無apply到其他學校!

kwkyeung 發表於 12-10-15 16:00
回復 huisylvia 的帖子

港大同學會有個主任講過:
咁呢樣我好明,所以次次我仔都玩得好開心,
同佢講係參觀小學,同小朋友一齊玩,
擔心只係放在心中,或上網講下,
自己知自己仔事,佢盡力凹夠,
而且唔係佢,亦唔係大人可以控制既

‹ 上一主題|下一主題