用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問點排好?福附、優才、真道、播道 & 陸慶濤 ...
go

請問點排好?福附、優才、真道、播道 & 陸慶濤   [複製鏈接]

12    1    0    0

回覆:kwkyeung 的帖子

Still holding so many seats?  Or for 2013-14?

引用:我個女有咁叻就好啦!咁多間都收,當然係+f

原帖由 kwkyeung 於 12-06-16 發表
我個女有咁叻就好啦!咁多間都收,當然係 for 2013-14
Then apply first!!

當然係福附(又近又直上英中),陸慶,優才,真道,播道

mandy304  福附首選. totally agree !!  發表於 12-11-3 11:30
kwkyeung  Thank you  發表於 12-6-16 19:09

回覆:請問點排好?福附、優才、真道、播道 & 陸慶濤

福附,陸慶濤,優才,播道,真道。

kwkyeung  Thank you  發表於 12-6-16 19:08

回復 kwkyeung 的帖子

優才P1 - P3在旺角, 不近藍田喎!不乎合你的要求呢!

回復 kwkyeung 的帖子

好睇你心目中咩叫做好!?

福附:成績好,但較谷

陸慶濤:中學成績好,但校舍細

優才:活動教學,但小一至小三响旺角

播道:基督教

真道:行IB

間間唔同,邊間啱自己小朋友要多點上網research,去簡介會,去學校睇下d學生,同家長傾下。當然人哋收你先有得諗。

回覆:請問點排好?福附、優才、真道、播道 & 陸慶濤

選真道,家長必須先認同學校的教育理念,否則最好別選。所以,你要為真道排位,是毫無意義的。

cattoo  agree!!  發表於 12-10-16 14:10

回覆:littlefaith 的帖子

簽名被屏蔽

24681357 發表於 12-6-16 18:57
福附,陸慶濤,優才,播道,真道。

基本上同我心中既排位一樣。

同陸慶濤接龍既 Law's Funds 呢 2 年會考、高考既成績,區內既中學來講算 ok,如果住附近唔打算跨區既,都可以考慮。

讀書既野有時唔係單靠讀邊間學校,小朋友讀唔讀到 + 家長有幾大 support(出錢出力出時間)有時更為關鍵。

我會排

優才- 小學校, 小班同多net, 教得比較快, 問題是P1-P3要出旺角, 校舍不太大.. (我個9月入讀) , 總體平均一些

真道 - 我心儀IB , 但個學制特別自創, 入左就要預讀到直上中學 (上年收左但放左)

播道- 英小, 有愛心, 校園好, 不過家長說冇太多校隊等活動, 同埋初小會淺些 (上年收左但放左)

-------------
LHT - 中學backup, 但我不喜個教育模式較傳統, 同不太喜個校舍, (上年冇報)

FK - 中學backup,  但我老公不喜有點左派, 同識人讀內都嚴, 但個嚴法是我覺得有D無謂的. (上年冇報).

個人覺得幾間都有佢賣點同獨特既地方, 真係好 depends on 小朋友既性向同家長既取捨.  我係 LHT 同真道之間, 選左後者.  因為 LHT 實在有 track record 成績好, 有保障, 都幾唔捨得, 但都睇返個仔, 比較貪玩同 stubborn, 真道既包容性應該高些, 從呢個角度, 可能對佢黎講真道更加穩陣.

新高中只考最少五科, 最多七科. 中英數通識. 所以要看看四科以外你的仔女資質是文 or 理:

走文科: 例如 Econ等 優才好些. 因英文 public exam result 較好
走理科: 陸慶濤較好, 因數學 public exam 較好, 相對操練
福建暫應看高一線,
真道, 播道不知, 因 no public exam. 主觀看法見仁見智。

我會選福附和優才,要考慮優才小一至小三的校社,在旺角,頭三年點返學的問題

福附不左,只注意中國藝術,了解下便明白
‹ 上一主題|下一主題