用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: twobirds
go

.. [複製鏈接]

如果無眼神接觸、唔應人、唔識模仿,似自閉症狀,返N班幫助唔大。我囝囝自細由我凑,每日去遊樂場、會所、出街玩,日日見人,一歲開始返唔同playgroup,2歲返學前班,依然唔識學野、唔識聽指令,所以係發展障礙,要盡快評估,對症下藥,安排密集訓練。

搵有兼收位的學校暫託。

回覆:cat1028 的帖子

Cancelled

回覆:twobirds 的帖子

剛剛諗起上密集式訓練要足2歲,有冇其他機構提供不足2歲的密集式訓練?

回復 twobirds 的帖子

普通幼兒園N班都要2歲先番學啦﹗

Cancelled

cancelled

好有自閉症的特徵,你快些找小組訓練,我看會有改善,其實你不要比太多電視同在他面前玩電玩,你應該帶多些公園要互動,練習與人相處,他要的話就要講,你引導他,講完才比,唔講就當唔明,是我小小意見

回覆:rabbit1411 的帖子

已連絡做評估,見過協康,話小朋友缺少鍛煉,exposure 少,到2歲盡快送佢入N班。但排期語言訓練!另外,我會再次安排佢做進一步評估,聴多D專業意見,再找合適訓練!希望可以幫到佢進步!

其實你照顧過哥哥有經驗同細老比較之下
見到發展好唔同,應該心理有數
好似呢點 2)   眼神接觸弱, 同佢講野, 好少望人, 好少應人
基本上bb過0左滿月,如果聽覺無問題就開始留意身邊人同事
會跟住聲音望過來
0甘你小朋友18個月大番健康院,姑娘有無測試你小朋友??
我仔仔18個月大什麼都唔識做,指領又唔識,五宮又唔識指
姑娘安排20個月大見醫生
但我都唔覺得有問題,始終第一位小朋友覺得人人發展唔同有快有慢
同埋見小朋友都有眼神接觸,係比較文靜大大0下就會好些
不過過0左2age 番0左幾個月n1都係0甘就開始覺得唔對路
開始0左仔仔訓練之路,一行差不多3年
好似昨晚我原本叫仔仔拿電話比我
真係估唔到妹妹仲竟然快過哥哥,拿了玩具電話比我
妹妹只係15個月大,......同哥哥細細個時完全不同

密集式訓練都好似要排
如果經濟負擔到,你排定到小朋友足2age就有得番啦
‹ 上一主題|下一主題