用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 Deleted
go

Deleted [複製鏈接]

Deleted
   0    0    0    0

我諗係個別事件,我仔仔都針0左3十幾次

回復 apple~y 的帖子

apple~y,
請問你仔仔針後有無邊方面見到進步?另可否pm吿知哪裡針灸?如電話、地址、價錢、次數資料,萬分感謝!

回覆:psv 的帖子

我仔都有做針灸。我覺得最主要係改善到眼神同埋開聲。我之前針過兩間我覺得麻麻。之後轉左,針第四次開始我覺得眼神真係好左好多。一星期針兩次每次$300。

安全,請放心。我個孩子都針不少次

引用:我仔都有做針灸。我覺得最主要係改善到眼神

原帖由 淇淇0223 於 12-06-17 發表
我仔都有做針灸。我覺得最主要係改善到眼神同埋開聲。我之前針過兩間我覺得麻麻。之後轉左,針第四次開始我 ...
係度牙,可以pm地址俾我嗎?

針灸是否對A仔有效,真係見人見智。以前聽傳媒話佢對治療自閉症有顯著成效,於是就帶囝囝去試吓!每週做兩次,仲要每天食中藥。過咗四個月後,發覺未有成效外,又見囝囝因每次害怕接受針灸而出現情緒波動,故停止治療,而囝囝的情緒亦顯著回復平靜。我唔知針灸對A仔是否有效,但肯定唔係個個啱,仲要視乎病情而定。
其實坊間仲有很多唔同既方法,話點樣有放幫助治療自閉症。作為家長既真係要小心衡量,以免浪費時間及金錢,而最重要就係唔好讓仔女在過程中有不愉快或痛苦的經歷。
我認為最有效既方法就係訓練,包括學校訓練及家居訓練。與其嘗試不同方式的治療方法,我情願多花時間及金錢於「訓練」方面。

對我女兒是有效的

我之前都有針灸(約4十次)
小朋友明顯反應快0左,眼神接觸好0左,留意身邊事物
之前性格比較文靜,慢熱
但係老師話情緒上high 0左,over  0左
太靜又被動話要改善,反應快0左但over  0左 ,都好煩惱
所以我暫停0左,怕仔仔情緒太high

回覆:淇淇0223 的帖子

請問你小朋友去邊到針灸呀?謝謝!

回覆:針灸安全嗎?!

停咗針會唔會退步?

‹ 上一主題|下一主題