用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

Del [複製鏈接]

del del del del

piyohk  生左可能都係一样態度。女人  發表於 12-6-15 23:09
fw9166  無人情味...  發表於 12-6-15 17:36
wbrenda  秘書 無仔女架喇一定。
有本事吾好生。。生左佢就知味道!  發表於 12-6-15 16:59
   2    0    0    0

chowhui97 發表於 12-6-18 22:54
回復 ming9098 的帖子

因為我識嗰個本身個人都衰, 老細又唔多得閒, 所以我覺得係佢自己... haha  ...

哦.........咁亦都唔排除真係會有d秘書擺款既

因為我識嗰個本身個人都衰, 老細又唔多得閒, 所以我覺得係佢自己... haha

jojoplanet 的帖子

唔係可以點??我老闆問我想點,話我冇單,點同其他同事交代!!咁我咪resign囉,等佢好好交代!!!

同我老細情況十分一樣.好經典的情況.

chowhui97 發表於 12-6-16 16:56
回復 vickyching817 的帖子

啲老細秘書成日都係咁, 成日以為自己係老細, 佢地係老細個秘書咋!!  

我自己以前都係秘書﹝黎緊阿女P1,easter前已經冇做,全職湊女﹞,有時秘書係受老闆指示架,即係老闆要扮好人,秘書要做醜人........千祈唔好以為秘書講就係秘書既意思,幕後有人架!

引用:Quote:pamelaywy+發表於+12-6-16+23:51+當

pamelaywy 發表於 12-6-16 23:51
當年我就係因為呢個原因, 唔想年年同學生去旅行但無法同自己個囝去親子旅行; 年年搞畢業禮但無辦法去自己 ...

唉...我做教師,一年得兩日事假,今年同仔仔 in PN,已經用哂所有 AL (好彩只得兩間在星期五 in)。結果,上月爺爺過身,已經無 AL 去做白事,要請 no-pay。
老公份工又好難請假,仔仔第時去親子旅行/ 親子日,其他小朋友有父母陪同,我個仔就只得工人姐姐陪,真慘。

vickyching817 發表於 12-6-15 16:22
被個老細個秘書鬧我都唔想...平時我都紀錄良好.好少好少請假.

香港有《家庭崗位歧視條例》, 個老細和秘書可能已經違法...

《家庭崗位歧視條例》(條例)於一九九七年六月二十六日制定。根據條例的規定,任何人如歧視具有家庭崗位的人,便屬違法。有關人士可以就指定活動範疇內的家庭崗位歧視提出投訴,投訴範圍並包括直接歧視和間接歧視。

任何人因另一人曾經或打算根據條例作出投訴,而給予該人較差的待遇,也屬違法。這項規定也適用於為投訴作證的人。

詳情請看http://www.cmab.gov.hk/tc/issues/fsdo.htm 或 徵詢法律意見...

回復 waffle 的帖子

咁咪幾好...$$少D都無所謂!

waffle  係呀, 我同事而家都返左屋企 (早走慳番D假) 睇女考試.  發表於 12-6-18 16:41

除非你好高級假又多就唔同冇人敢話你,但如果你只係一位小職員,就唔同講法,一年得果十曰八日年假,阿囝搵學校冇一截,阿囡考試放下又冇一截,仲冇幾多日係可以比自已真真正正休息下,..........答案係冇.

我係路過. 想當年我小產做手術, 休息期間我上c問我 "都無左啦, 點解唔返得工 (我上c仲係女人, 有細路), 我二話不說 resign, 而家呢份工, 我bedrest左個幾月, d同事上c只會擔心我身體同個b, 雖然人工少好多, 又無咩褔利, 我都做得好開心, 因為我有咩事要請假陪阿仔都無問題. 雖然我唔係今年揾小學, 但我見我其他同事揾小學, 考試請假都可以請假or早走都無問題, 所以揾過份工真係好彩

引用:我個仔出年+p1,我老婆會唔做,+等佢升中學再

回覆:為面試,最近已請了比較多假.終於被人鬧.......

Chuchuling123 發表於 12-6-15 18:49
我這個星期都請了 2-3天,好彩有一天同個仔 interview,即時直接進入 2nd round見埋校長,再即時取錄了,當時見 ...

你係咪即日填埋表? 我面試果日有你即日填表,不過唔知係咪即日見面試.

susuwai 發表於 12-6-16 13:36
有AL還好,借問做老師的又可以點請假,明知請假會影響在校的學生,難道老師們的小朋友就要犧牲嗎?點解HK會 ...

當年我就係因為呢個原因, 唔想年年同學生去旅行但無法同自己個囝去親子旅行; 年年搞畢業禮但無辦法去自己仔畢業禮; 年年見家長但無機會見自己仔o既班主任,  把心一橫去辭職. 因為呢o的假期, 教師永遠是沒有的.

好多時interview等小朋友,大多家長都話好難請假,其實教育署都係想玩死d家長

路過嘅!呀仔P1 時第一次學校秋季旅行,可比父母參與。但已有其他同事係嗰日請咗假,結果只能由菲姐姐陪呀仔去!多年後仍覺悔疚!

小學家長會有時好遲才出通告,想請假又被上司用"官方語言"話公司規例請假須早上兩星期申請,叫我唔好令佢難做!明白公司有policy,但我都冇經常圍例呀!

在職媽咪揹住好多包服,唯有咬實牙根捱過佢Lu。捱大仔女就唔洗受氣啦!大家努力呀!!

yee8001    發表於 12-6-17 00:47

我以前個老細冇小朋友,佢哋係唔會明嘅。當年我小朋友出細冇耐,我被要求連續做咗幾晚通宵(超過四晚),第日直踩嗰隻冇得休息。佢唔會唔比你放假,但放假嗰日佢都會叫你去做嘢,啲嘢做唔哂就會黑口黑面兼玩你。星期一知你星期四會放兩日假咁大把,就無啦啦叫你星期四前去考乜試,考唔到又閙。請AL多個兩日一定唔比。中秋聖誕節老奉臨急要你去做project,搞到幾年都冇放過聖誕同中秋。打工十年,都重係得十二日AL。重有一次有間實食嘅直資second in,可能因父母沒有同時出席而泡湯。眼見小朋友interview漸多又極難請假,唯有作出決定轉變。總之都係自己衡量那一樣重要而作出取舍。
‹ 上一主題|下一主題