用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華vs宣小
樓主: TTMA
go

英華vs宣小   [複製鏈接]

ha8mo 發表於 12-6-15 15:56
請問宣小係咪指九龍塘宣道小學?

九龍塘宣道小學的畢業生所升的中學有幾多間係不及英華書院?

買個保險,係英華叻一樣可以考Co-ed, DB,最保守有間Band 1英中,進可攻退可守。經過小一的殺戮戰場,無必要真係唔想六年後再來一次。
只是一條龍呢個優勢,一定揀英華。

manmanchubb    發表於 12-6-15 23:44

引用:+本帖最後由+jeremyphlam+於+12-6-15+20:46

原帖由 jeremyphlam 於 12-06-15 發表
我小朋友係細仔,上年Co-ed冇去in,DBS入到決賽,今年我叫佢試多次但佢唔制,佢話鐘意YW,吾想去in,就算去佢都吾出聲,甘樣就一定吾收,你話5歲小朋友都會知道面試壓力大。不過我會靜雞雞download DBS張form,交左先!!

有得揀當然係英華啦~~

Double-B 發表於 12-6-15 21:00
我小朋友係細仔,上年Co-ed冇去in,DBS入到決賽,今年我叫佢試多次但佢唔制,佢話鐘意YW,吾想去in,就算去 ...
當年囝囝入到3rd-in但唔收,都有諗過幫佢考插班,但一來他和你囝囝一樣喜歡YW喜歡到不得了,叫佢去考都唔制,二來想深一層,其實去DBS/Co-Ed為了甚麼?YW真的水平真的差那麼遠嗎?或是為了父母的虛榮?為了學校的名氣?要他放棄YW的老師、同學和學校生活值得嗎?
這兩年對YW各方面都非常滿意,考慮過後決定了讓他繼續留在YW,到中學他自己想考再算了。

jeremyphlam 發表於 12-6-15 22:14
當年囝囝入到3rd-in但唔收,都有諗過幫佢考插班,但一來他和你囝囝一樣喜歡YW喜歡到不得了,叫佢去考都唔制 ...
讚成!
真的冇這需要去謎思一般人心中的best of the best, 適合孩子的學校已經是上天對孩子最大的𢜛典,就是父母的虛榮換到的是甚麼?

絕對是英華, 除非你覺得6年後你兒子依靠宣小一定入dbs, 否則無論價錢, 升中保証, 一定是英華

如純APS vs YW的比較 應該是YW!

但如果是APS+Net41的大抽獎 vs YW 則要再想清楚!

讀APS的一定目標是全港Top Band 1 中學!
而YW 中學現時不是Top Band 1 中學,只是普通Band 1 中游位置的英中!

所以每年都有不少YW 尖子到其他小學考插班!

YW 不是每個人心中的終極理想學校,不少YW家長每年都心裡盤算如何考插班超級名校!

YW,但想提你兩間的style好唔一樣,宜選一所合適小朋友的學校。

回覆:CF2010 的帖子

親子童讀樂

我LIKE YW

回復 CF2010 的帖子

是你的經驗之談,還是你個人睇法呢?
我住 net 41,個仔讀梗YW。當日佢冇考APS,因為考到SFA 和 KTS。SFA 仲比左留位費。So 我地冇參加大抽獎。再問多我十次,我都會咁揀。

插班... 我唔知點解「人地」成日覺得YW top students 會想走。我係當時人,但從冇唸過要個仔插去LS (even 我仲有個細仔跟尾)。我個仔讀得上,又讀得開心,點解要走?

仔仔小一時曾經問過我:「英華有冇大學?我想讀完中學都繼續向lee 度返學。」又,啱啱過左嘅母親節,佢送張咭比我,佢除左多謝我照顧佢,佢仲感激我送佢入英華。

APS,KTS,SFA 都係好學校,如當日冇英華比我揀,我都會 hold 住SFA 博抽獎(抽LS)。

回覆:英華vs宣小

我覺得揀英華,進可攻退可守,英華書院係1B!如日後考其他學校插班,再看緣份和意願吧了!

2ling 發表於 12-6-17 17:30
回復 CF2010 的帖子

是你的經驗之談,還是你個人睇法呢?
每間學校總有人走、有人來,不變的洗牌遊戲。不過唔知點解係YW特別多人講,可能普遍家長仍然認為YW的實力與現在的所謂"名氣"不符吧。YW係有學生去超級名校,但亦有其他名校來的插班生,人各有志,冇乜好講。如果書院的成績可以再好一點相信可減少爭論。

講番宣小,除非好肯定能入到DB/LS/Co-ed三間學校,否則唔值得放棄YW。有朋友的女兒今年升中,看見他所面對的壓力和憂慮實在太恐怖,始終一條龍安全好多。

當然是英華,有中學一條龍

英華真的特別多人討論!

其他學校沒有這麼多爭議!

這些當然是我個人睇法,英華家長覺得自己兒子讀得開心就夠了,不必理會他人的看法!只要自己真的真心相信就夠了!

另外,不是個人覺得或感覺,真的英華每年都有尖子離開!這是不爭的事實!唔信自己可向高班家長求證!他們每年都會撫心自問是否該去考插班!

回覆:英華vs宣小

哈!見到呢D post, 咁似D家長討論St Cat vs KV!
我無親身經歷,只見身邊嘅同事或同學仔家長講過:
YW - 夢寐以求,好難考,除咗DBS, 呢間一定屎都要考
宣小(舊同事個女讀緊小三,佢爸爸話)- 學術吾深,可以話淺,最煩係一定要學樂器,搞到個女好反感
事實係點,我吾清楚,眼見身邊識嘅家長,又真係多數會揀SFA同KTS,而放棄宣小(我都想八卦下點解,不過吾好意思開口
)
但如果係我,我會問下自己個小朋友想讀邊間

何謂名校?以DBS中學為例,佢以前會考的成績是否十分好,有好多津校比佢好,點解仲咁多家長想入?而小兒就十分喜歡YW,叫佢去另一間佢都唔肯,它就是一間超級受男孩及家長歡迎的小學,但合適與否,就因人而已。:;pppp:

回復 TTMA 的帖子

英華!
‹ 上一主題|下一主題