用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 新鋼琴好大陣臭味,正常嗎?
go

新鋼琴好大陣臭味,正常嗎?

新鋼琴剛運到家中數日,仍未裝上防潮管,要等調音時一次過做,但由第一日開始,每天家中如果無開冷氣,會聞到陣陣臭味,o係鋼琴度發出黎,好似up味咁,唔係一般木味,請問係咪正常架?

係咪因為潮濕定咩原因?裝左防潮管會改善嗎? 可以做d乜唔再有臭味,因為真係幾難聞,謝!

回復 janssenma 的帖子

正常唔會, 你部係咩野牌子嘅鋼琴?

回復 BallBallMaMa 的帖子

係Kxwai,剛在柏c買

即係唔正常? 好驚呀!

你屋企係唔係好濕, 開下抽濕機先, 調音師幾時來?

唔係,近來都無濕, 調音師下星期五黎, 我可唔可以問佢依d問題,佢會唔會理架?定係佢淨係調音架?

開左冷氣就唔覺臭味,無開, e.g. 晨早一出廳(琴放o係廳)就聞到陣陣臭味

我剛買新琴Toyo Axxxx, 沒有開冷氣都冇臭味.  送琴即日下午仲調埋音tim.

我部KAWAI無臭味的, 已用了兩三年, 一直都無味的!

先去電投訴......
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

唉, 咁我要打電話問問柏x先, 謝謝大家意見!

My pianos didn't smell bad at all!

醒目開學勳章

我果部唔係咩大牌子....都冇味 !!!

打去問問好D

不是一般的木味,係"up"味, 柏x d服務唔係幾ok, 打了n次電話都係留言無人聽,留了n個留言都無人覆,激c,依家只可以等到星期五有人黎調音再問,謝謝大家!

我諗唔會放左倉好耐掛,因為之前無貨,我等左一兩個月先黎個琴.

不是找賣琴給你的那位跟進!

janssenma  我係打去調音及維修部,全日無人聽電話!  發表於 12-6-19 09:50
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

我部新琴都無未喎,但我的是YAMAHA

Please try this telephone no.:  3519 2322 to contact the main office of Parsons