用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 要開始接受事實 ...........
樓主: 小露比*
go

要開始接受事實 ........... [複製鏈接]

引用:Quote:小露比*+發表於+12-6-14+22:15+叩門+

原帖由 jeremyphlam 於 12-06-15 發表
其實點解要和囡囡講呢d說話,將無為的壓力加於一個六歲的小女孩身上?你囡囡真係好生性。 ...
認同!我由頭到尾都無喺阿仔面前評論任何一間學校 派左間唔好嘅亦只係同佢講:「已經有學校收左你 一定有書讀 唔洗擔心 不過我會再同你試下考其他學校 睇下邊間好啲!」
所以佢完全無壓力 亦唔知咩事 只知道有學校收左佢!

jeremyphlam 發表於 12-6-15 20:35
其實點解要和囡囡講呢d說話,將無為的壓力加於一個六歲的小女孩身上?你囡囡真係好生性。 ...
講邊d說話呀?

babyjean 發表於 12-6-15 07:23
其實你女EQ好好,識安慰番你轉頭。不過都唔好令小朋友咁大壓力。
你註冊時有無睇間房的展示同片? 其實都唔 ...
你都係嗎?

maggieddie 發表於 12-6-15 21:10
認同!我由頭到尾都無喺阿仔面前評論任何一間學校 派左間唔好嘅亦只係同佢講:「已經有學校收左你 一定有書 ...
喂,澄清先!我無係我個女面前講過佢而家派左果間學校既不是喎!

小露比* 發表於 12-6-15 21:37
講邊d說話呀?
我同阿女講 ... xxx(我母校) 都唔收 .. 點算呀 ?
阿女 : 唔緊要啦 .. 咪讀xxx囉 !

從以上對話,你囡囡好明顯知道你不滿意她即將要讀的學校,也把"你心儀的學校的唔收佢"的負面諗法讓她知道,個人認為這對她百害而無一利,尤其是她未來如果真的要讀所派學校的話。

回覆:小露比* 的帖子

係呀! 都係第四志願入方樹全

jeremyphlam 發表於 12-6-15 22:00
我同阿女講 ... xxx(我母校) 都唔收 .. 點算呀 ?
阿女 : 唔緊要啦 .. 咪讀xxx囉 !
會唔會係你諗多左?我女無野wo

引用:Quote:jeremyphlam+發表於+12-6-15+22:00+

原帖由 小露比* 於 12-06-15 發表
會唔會係你諗多左?我女無野wo
其實我到依家仲未同阿囡講讀果間學校

k_lego 發表於 12-6-15 22:32
其實我到依家仲未同阿囡講讀果間學校
基本上我女係無所謂,因為佢咩都唔識真係有書讀有學返就ok。。。
我唔明點解我講既野有媽媽會覺得我咁樣同個女講野係唔好。。
我從來都無係個女面前講派左果間點唔好。。。
只係同佢講,睇佢有咩回應之嘛,我女又無野既,咩都唔知。。

醒目開學勳章 王國長老

回覆:要開始接受事實 ...........

真係好差嗎?我吾太熟果邊d學校。聽講德雅仲收人不過二千幾學費。另外,雖然路德會沙侖吾係咩熱門學校,不過佢校長係我地以前校長,起碼我知佢係一個好有heart既人,好錫小朋友,點都好過俾女女讀間校風吾好既學校既

Charlotte_mom 發表於 12-6-15 23:08
真係好差嗎?我吾太熟果邊d學校。聽講德雅仲收人不過二千幾學費。另外,雖然路德會沙侖吾係咩熱門學校,不 ...
現實係咪真係咁差我唔知,真係要讀過先知但網上面10個有9個都係話唔好,
連班主任都答我無話咩家長會揀,唔多唔少我都會被影響到
但都無法,叩門唔收,我都要比阿女試下讀,開心就夠,我都唔多要求
但當然作為父母梗係想搵到間比佢更好嫁啦

小露比* 發表於 12-6-15 23:53
現實係咪真係咁差我唔知,真係要讀過先知但網上面10個有9個都係話唔好,
連班主任都答我無話咩家長會揀 ...
其實你有冇諗過如果真係要讀呢間, p2會唔會試搵插班,

呢個問題我都有諗, 但又怕佢轉校要適應 (當然都要有人收先得啦)

同埋你諗係7月中買書定係博8月有call.........?????

我同自己講, 明天in果間 ( 甲二)

如果收我, 我即刻乜都唔理, 即買書買校服, 唔再in唔再叩唔等甲一!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

k_lego 發表於 12-6-15 23:57
其實你有冇諗過如果真係要讀呢間, p2會唔會試搵插班,

呢個問題我都有諗, 但又怕佢轉校要適應 (當然都要有 ...

今日放學都有同阿女同學既家長傾過。。
真係好煩,p2插班有人收當然開心,
但又怕阿女要重新適應,識左1年又要走又怕佢唔開心,
重點係要顧及埋佢既心理。。如果佢真係唔想轉。。我就由佢。。
唔想迫佢。。。d家長媽媽叫我谷下佢再p2插班
但我阿女默幾個英文生字,夜晚都咁樣,如果真係谷都唔知點算?
你知而家d細路嫁啦。。。好偏激
我阿女性格又衰,要面唔輸得!

我會照七月中買書。。照打電話等消息
如果真係肯比d運我,母校有位輪到我的話,
我一定go!

我阿女好鬼痴我,激d講可以話崇拜
總之我講咩佢就點果隻,
佢成日都話好鍾意我母校嫁,點解呢?因為媽咪讀過囉=。=
所以如果有位收,一定讀!

小露比* 發表於 12-6-16 00:03
今日放學都有同阿女同學既家長傾過。。
真係好煩,p2插班有人收當然開心,
但又怕阿女要重新適應,識左 ...
我自己都唔諗住谷, 所以我話如果佢係叻, 考得好先再叩門......

但如果叩得到, 其實真係想佢轉.... 因為真係對依家呢間麻麻

我仲聽人講依家呢間, 普通話要背拼音

k_lego 發表於 12-6-16 00:06
我自己都唔諗住谷, 所以我話如果佢係叻, 考得好先再叩門......

但如果叩得到, 其實真係想佢轉.... 因為真 ...
其實我都無諗過要谷佢因為我自己細個,我父母都無谷過我。。
你要我谷,我都唔知從何入手

小露比* 發表於 12-6-16 00:06
我會照七月中買書。。照打電話等消息
如果真係肯比d運我,母校有位輪到我的話,
我一定go!
我女又係好痴我, 一日攬我十幾獲, 一得閒就寫幾十張我愛媽媽 痴到我成張檯都係...

至於母校, 佢其實依家都讀緊, xx幼稚園, 佢以為自己會直升xx小學.....(我細個係直升, 由kg到中學都係讀xx)

但我好早就同左佢講唔會讀xx小學.......

k_lego 發表於 12-6-16 00:09
我女又係好痴我, 一日攬我十幾獲, 一得閒就寫幾十張我愛媽媽 痴到我成張檯都係...

至於母校, 佢其實依家都 ...
到而家我女仍然覺得有排都未到小學=。=我話而家六月喇,放完暑假到九月就返一年級嫁喇
佢仲係覺得我呃佢=。=

小露比* 發表於 12-6-16 00:11
到而家我女仍然覺得有排都未到小學=。=我話而家六月喇,放完暑假到九月就返一年級嫁喇
佢仲係覺得我呃佢 ...
你阿女幾月出世架? 會唔會仲細..

我阿女反而日日數住仲有幾多日kg番

又數住幾多個月就小一

又數住仲有一個月就6歲

k_lego 發表於 12-6-16 00:12
你阿女幾月出世架? 會唔會仲細..

我阿女反而日日數住仲有幾多日kg番
細過你個女。。我個女係11月尾
‹ 上一主題|下一主題