用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 父母是教書的, 孩子成績會好些嗎?
樓主: 孺子牛
go

父母是教書的, 孩子成績會好些嗎? [複製鏈接]

我覺得一半半啦。
對住自己個仔有感情牽扯, 未知是好是壞ga~

如計 % , 父母學歷高一定比學歷底的父母對孩子幫助大 .

回覆:父母是教書的, 孩子成績會好些嗎?

成績好要靠先天的DNA組合和後天的努力。當老師未必lQ髙,好多教授主要都係靠自己後天努力而成功,所以他們的孩子資質不一定很高。相反我認識好幾個識字唔多嘅地盤判頭,他們的仔女都成績好好,讀醫讀master的比比皆是。

bb86  agree  發表於 12-6-18 12:32
susuwai  totally agree  發表於 12-6-17 03:03
vincher  贊成!  發表於 12-6-17 00:41
manmanchubb  totally agree  發表於 12-6-16 23:57

我覺得當老師的, 如果對住個仔用番外面做老師個套, 個仔可能唔服, 反抗太仲唔好,  但如果是乖乖仔, 可能又OK受教, 所以小朋友的表現同家長職業是否老師 =>關係是 = unknown,

反而覺得關個 教育方式同子女性格的配合事多D.  

Totally agree 一樣米不是養百樣人,因材施教

孺子牛 發表於 12-6-14 17:05
有沒有人可以分享吓, 如果父母是教書的, 小朋友會否成績特別好?  因為照
道理講, 教書的有經驗, 有同行的教 ...

不會, 我身邊很多實例。兩公婆都是教出名英文中學 (高中科目)的, 無時間教自己個兩個, 連學校通告都唔太上心,小朋友 成績落後得很。

她們家長也明白原因, 可惜不會放棄高薪厚職, 不會放棄供緊的豪宅車位名車。

相反, 全職在家的過氣老師, 佢地的小朋友好叻, 家長有心機有時間去教。

【有能力識教 無時間, 有時間 但係唔識教】我們身邊例子多的是。

‹ 上一主題|下一主題