用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Ming Wai VS Think
樓主: bblittle
go

Ming Wai VS Think   [複製鏈接]

嗯,批判性思考係要,但過來人的經驗最真確,在裡面做過的老師最清楚!朋友的分校今年起碼有超過一半的老師齊齊拉隊,實際情況係點我唔知,但聽她昨天這樣講,我也忍不住今天再出post回覆了,是否好學校自己判斷吧!

回復 23102009 的帖子

K3唔接受有個人因素:
第一, 接送需要作出比返上午班另外安排.
第二, 見到宜家D後生返工返學情況真係怕怕, 日日遲過你返,照左十次肺都唔改善, 基本佢地唔覺有問題.
         希望養成早睡早起習慣, 當然有D可以像妳小朋友一樣就PERFECT啦, 但人一定有懶性,如果可以選擇都要返上午.
         所以有其他好小小學校收了PM都唔考慮就是這個原因.
第三, 如果返上午, 放工後可以多D時間同仔仔玩多D; 如果返下午,回來都五,六點, 未休息好又邊又興趣被你大人TICK落去會所玩啦.

不過, MW一早都提了家長有這安排, 唔係學校問題. 只不過這方面對我-個人來說是一個DEFECT.
有得選, 當然選最小DEFECT果間啦.(沒有完美幼稚園,只有較好幼稚園)
太長遠了, 讀完一年先再諗, 不過十一月一定會再考其他K先.

個人比較喜歡諗野.........其實陳校長所講的理由是主要原因嗎? 真係跟學校資源及上下午班人數沒有關係?
要訓練小朋友習慣全日小學, 我們都可以繼續返上午, 下午自己回家TRAIN或去補習社學野都可以JER.

總體來說, 我對MW都有好正面評價!!!!

回復 萬獸之王 的帖子

多謝分享, 實際情況係點妳唔知, 真係好期代妳問清楚再話比大家知! TKS

MW正校在NP, 而分校在PE.
朋友的分校-------------------------妳意思她現在是在NP教學?
原來她在太子工作那間----------妳意思她現在是在PE教學?
我LOGIC上有點攪不清楚, 可否糾正一下, 真的不好意思

I'm still struggling.  MW is my backup in case no other KG offer PN class to my kid.  

marco很同意你說要養成早睡早起, 以前亞囝6:30一定morning call, 而家7am都算係咁

講返mw老師走, 我小朋友個net都做到5月尾走咗, 我有問過另一個班主任,
佢話net會返家鄉, 而且立即有另一個老師補上(5月份時新老師慢慢融入教)
我都有問亞囝新老師叫咩名, 有無同你唱歌呀,
so far佢都ok, 無話抗拒
但有無其他(甚至一半老師拉隊走人)就唔知喇.

coffei1 發表於 12-6-19 14:06
我唔識melonfans,但睇過佢d post,絕對唔似自己友,
呢度應該可以容納唔同意見, 唔係你唔鍾意,人地鍾意就係打 ...

多謝你嘅信任!

我都好同意你, 呢度應該可以容納唔同意見

mickichan 發表於 12-6-19 12:49
回復 melonfans 的帖子

一般村幼稚園比她好得多,但我睇返妳之前的討論妳都幾鍾意(明x) wor,唔通妳係(明x) ...

咁屋村學校又平好多, 最緊要知道自己target咩學校!  

我以前係明慧讀, 考到英文私立小學, 上小學讀得輕鬆, 所以都想我小朋友都係到讀!  就係咁簡單!

萬獸之王 發表於 12-6-19 16:27
嗯,批判性思考係要,但過來人的經驗最真確,在裡面做過的老師最清楚!朋友的分校今年起碼有超過一半的老師 ...

其實真係好多傳聞, 就算讀緊嘅家長都未必知道學校情況同課程!   所以我都吾會咁認真去認為呢個係事實!

總之, 我小朋友嗰班就無轉過老師!

Marco2010 發表於 12-6-19 14:43
回復 coffei1 的帖子

哈哈, 其實我有諗過!

你都有諗過呀!  

其實好多人覺得學校收費貴, 所以覺得吾值!  呢個先係最主要答案!

但係好奇怪, SC, LH, THINK , YORK 嗰D家長畀得起都吾會咁講!  MW今年排名都有37,  有 D勁多人鍾意嗰KG都無排名!  

點都好, 最緊要畀到小朋友合適同能力負担得起就係最好!  

回復 melonfans 的帖子

WAHAHAHA...........
其實我係陳校長個FD........亦都你打手.......一個打十個.

學費貴............真係唔覺............一分錢一分貨.
要APPLE TO APPLE去比, 跟有學卷去比當然無得比啦.

回復 Marco2010 的帖子

應該這樣說吧,這個做幼師的朋友我已經約有3年無跟她聯絡了,那天在facebook上巧遇她,之後她打來閒聊,大家談及工作,得知原來她已經在明慧太子校做了好長一段時間,她告訴我做完今年就離開,不留戀。早前我作了分享, 我的另一個朋友她女兒又在這裡讀K1,但今年都決定轉校了,朋友告訴我今年很多老師走,應該有一半人吧。

Marco2010    發表於 12-6-20 11:05

回覆:Ming Wai VS Think

我都係今年十月pn家長!每次見到mw d post, 都冇咩好嘢!不過因為係細b冇選擇,其實我比較注重語言,如果佢俾到個好語言環境,我就當佢去上pg咁!其實照顧問題,間間都差不多,佢哋咁細個自己去上堂,我哋家長有時都要提醒自己呢啲係成長嘅代價

carson_ma  我仔係上年11月先返明慧PN, 英文強左, 有時一句句講,返屋企仲扮老師考我地!  發表於 12-6-21 00:44

kayeeian 發表於 12-6-20 22:24
我都係今年十月pn家長!每次見到mw d post, 都冇咩好嘢!不過因為係細b冇選擇,其實我比較注重語言,如果佢 ...

佢哋咁細個自己去上堂,我哋家長有時都要提醒自己呢啲係成長嘅代價

都吾係架!  佢地返學都好happy架!  又有小朋友同佢玩, 又有野學!  都係返3個鐘姐!  成日係屋企咪仲悶!
我覺得返學真係叻好多喎!  學識自立, 講野又叻咗!  

醒目開學勳章

我只可以講,作為用家(北角分校)我覺得OK. 我又唔覺得老師成日轉,只係阿仔個NET大肚冇做了換了另一個。其他老師我又真係唔覺成日轉喎。  
不過我絕對同意佢地地方係太細。
Well, 每個家長楝學校criteria 唔同。有人喜歡開心學習,有人要求環境優美,有人要求小班教學,有人只要一條龍。而我,要的是離家不太遠,二文三language training 要強,target 係將來考私立直資英文小學。
There is no school 100% perfect, but we need to know what we target and what they can offer.

醒目開學勳章

明我地方也細,環境也不太好,但勁多人考,why? 因此出名谷而小朋友又叻。很多小學都愛取錄明我學生。

醒目開學勳章

heehee.....then you try try la.
I am also MW parent. No comment at this school. Many friends' children also study at this school and same comment as other jm ma. If you have other better choice, it will be fine.

引用:回復+Marco2010+的帖子 heehee.....then+y

原帖由 ET.UFO 於 12-06-21 發表

heehee.....then you try try la.
你小朋友讀咗幾丌耐呢?

醒目開學勳章

回復 kayeeian 的帖子

3 years and graduated already but my friends' still study.....one of them will change kindergarten after PN.

回覆:ET.UFO 的帖子

係咪好後悔送咗小朋友去mw?

‹ 上一主題|下一主題