用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Ming Wai VS Think
樓主: bblittle
go

Ming Wai VS Think   [複製鏈接]

回復 Marco2010 的帖子

返下午真是不太習慣, 現在又要重新學習早起!! 升小(津貼及官小)同學校本身無實際關係, 同班同學都有七八個不太理想.

回復 melonfans 的帖子

北角校.  女兒真的是K1才有讀日文嘛!

回復 natalie-mama 的帖子

Yes, I know it is not related to "Lucky Draw". result.
I mean want to know 考直資/私校成績點好?

回復 Marco2010 的帖子

我班大多參與大抽獎, 沒有太多意見給您.

Marco2010  Tks, Nat Nat mama  發表於 12-6-16 18:32

natalie-mama 發表於 12-6-16 17:52

北角校.  女兒真的是K1才有讀日文嘛!

ic....sorry!  我係太子嗰邊, 仲有媽咪唔知有日文讀!  呢到仲有其他jm讀NP MW!  你睇番之前都有好多學校情況!

不需介意, 我都話太子校比較好些啦!

Marco2010 發表於 12-6-16 17:42

返下午.........個人來說是一個幾大問題, 不過讀完PN先要選擇.
升小成績有幾好? SHARE來聽聽

你想問學業成績定升小學校結果?  學校個WEB SITE 都有寫, 雖然唔UPDATE, 但都係事實!

我以前都寫過, 升小學讀得唔辛苦, 課程接駁得好好, 我P.1 都 A grade 成績, 無補習!  最近聽到有學生讀循道, p.1都考第一!  我之前都有寫過!  我諗咁多家長畀咁多錢, 無非都係想要佢升小好, 接駁小學讀書無問題!

不過呢到好多打手, 學校又咁耐歷史, 實有人不滿同有不足之處, 亦吾代表所有畢業生成績都咁好!  但係課程設計就唔大問題!  

呢兩年咁多出生率, 競爭真係好大, 真係僧多粥少, 學校好, 學生好, 都未必有用, 第日考小學都要有d 彩數!

natalie-mama 發表於 12-6-16 21:59

不需介意, 我都話太子校比較好些啦!

mm......好老實講, pn仲有好多小朋友講野未得, 日文k1學都未遲!  課程設計ok就得!  我覺得老師先係最重要!  好好彩, 小朋友兩個班主任都好好, 好有heart, 好nice!

不過畀d意見樓主, 其實我都鍾意think, 我覺得兩間學校都咁好, 邊間近就讀邊間la!  我小朋友撘校車要成1.5鐘, 真係太耐!

兒子讀緊美孚THINK 的PN班, 老師很好, 很有愛心, 每星期的手冊也寫了這個星期教了什麼, 家長在家可以跟小朋友重溫一下! 兒子回家也會說今天老師教了什麼, 但自己做錯事,也會說給老師罵了幾句..哈哈!!
學校定期有免費講座, 分享下教學心德! 定期會UPLOAD 上課的影片, 看到兒子上課時的表情,就想笑出0黎..哈

個人覺得不錯的!!

回覆:Ming Wai VS Think

我就唔太介意行政點亂一張相幾錢

我只著重老師素質同教學嘅methodology, 喺個interview 裡面我一啲都見唔到。in 咁多間最差呢間,可能我遇著個最唔得嘅教師啦。

joycelnl 發表於 12-6-17 02:09
我就唔太介意行政點亂一張相幾錢

我只著重老師素質同教學嘅methodology, 喺個interview 裡面我一啲都見唔 ...

interview 嗰個老師係麻麻地架!  佢吾係就學生嘅老師!

回覆:melonfans 的帖子

係太green 同冇skill
查實佢主要係同我同埋我老公傾偈,唔係我個仔

引用:回復+natalie-mama+的帖子 Tks+for+yr+rem

原帖由 Marco2010 於 12-06-16 發表
回復 natalie-mama 的帖子

Tks for yr remind!
分析得好!

joycelnl 發表於 12-6-17 14:12
係太green 同冇skill
查實佢主要係同我同埋我老公傾偈,唔係我個仔

in pn 好多都係咁架喎?  你in pn?

Tks for sharing!
Just personal feeling, no fact for support-----------Smell from the amibition of the princpal, I personal feel that MW(PW) will more perfer to choice applicants who want to study at DSS (Mark on application form) later on in P1.
Haha..........I dun trust single source news (their web site), I always double or triple confirm the sources in before make judgement.   Anyway, tks for yr always sharing and so positive to this school.

Internet 打手...............WAHAHA.........現家連幼稚園都要..............真係勁
幼稚園市場真係幾大生意下

回復 winnietingting 的帖子

多謝哂!
我都係講D數字(事實)出來JER........沒有分析及加意見........
要分析, 當然係想知MW的家長們自己分析..........因為好多人在BK講野都唔需要SUPPORTING, 又唔需要負責任.
有時信一半都死........最可以信就係自己.
如果信人, 害左自己個小朋友前途就唔好啦; 相反如果自己為仔女做錯決定就心甘命底.

好簡單市場道理, 如果學費貴但都有好多人APPLY, 證明這間學校教學有PREMIUM, 所以都有好多支持者.
如果保良局(除便拿一個名, 不代表它真的不好)要5000一個月, 大家估下有無人未出世就排隊?

Marco2010 發表於 12-6-17 22:25

Tks for sharing!

我打番中文la!  大眾化d, 大家睇得happy d!

咁我都真係覺得學校有不足之處!   佢學費唔算特別貴, 但係好多家長覺得唔值!  如果佢考小學成績好, 我諗無咁多負面評語!

醒目開學勳章

回覆:Marco2010 的帖子

NP teacher explains to me why they arrange all K3 classes to PM. This arrangement aims at training the kids to adapt the timetable for whole day primary school.

醒目開學勳章

回覆:Ming Wai VS Think

My son is studying in NP MW N1, he has Japanese class this year. Sometimes he sidedly say "good morning, good afternoon, good evening, good bye" all in Japanese at home.  I am sure he has Japanese class in N1.

‹ 上一主題|下一主題