用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟基學校 想問下, 如果哥哥已入讀, 細佬係咪都可以一齊入去讀? ...
go

想問下, 如果哥哥已入讀, 細佬係咪都可以一齊入去讀? [複製鏈接]

因為我有兩個仔......想知道, 如果哥哥咁好彩入到去讀, 咁細佬係咪定都可以入去讀? 因為呢個問題好重要, 希望大家能幫忙解答, 唔該晒~~~
   0    0    0    0

回復 karencml 的帖子

上年十月簡介會上,有家長問莫校長,有大既響啟基讀,會唔會收番個細既。校長話會,同埋INTERVIEW可以免卻SECOND IN見家長一PART,只要1ST IN見學生就可以。除非個小朋友有特別問題至要搵家長傾。

在今年初既小一新生家長分享會上,有現任家長代表話呢間學校好好,有個大既讀緊就會收番個細既,佢兩個仔都讀緊啟基。我都有兩個小朋友,聽到都放心俾個大既去讀,第日細既唔駛咁煩又要搵學校丫麻。

回復 cherithlai 的帖子

係呀, 我好鍾意呢間學校.....就係因為呢個問題, 我好掙扎呀~~~多謝你既解答, 令我好安心......希望入到啦~~~~我希望我兩個仔都有六年既開心校園生活呀......

唔駛客氣。

依家直資/私校好多人考,唔憂冇好學生揀,所以好多都唔保證會收番個細既。

如果唔一定會收番個細既,我都可能會揀番津校,始終要為細佬鋪路麻。因為過幾年到細佬考/抽學校時,會比今年更難。

回復 cherithlai 的帖子

係呀, 呢個正正就係我地有多過一個小朋友既家長既心聲, 唔係一定收, 我真係唔想搞咁多野.....幾年煩一次.....你估我真係無野做咩? 呢幾年出生率越黎越高......如果唔一定收, 過多幾年真係唔知點同人爭~~~~又唔夠分.....一陣派無雷公咁遠, 真係搵自己笨.....所以阿哥揀學校真係唔可以求其, 一子錯......滿盤皆落索.......

新出果本小學概覽, 話舊年啟基有 550人申請, 收 96人......真係爭得好緊要......有望入到啦~~~~

請問係邊本小學概覽? 係教署出的還是坊間出版社出的? 會詳列每間直資/私校有幾多人考的嗎? 有冇link可以睇下?

其實500幾人已經唔算多,有d成二、三千人考都有。所以我同一d完全冇考過私校/直資既啟思家長講話考到啟基,佢地唔知出面考學校競爭有幾激烈,以為好容易,話啟思上既實收,我就會同佢地講話唔一定。得96個位,點收得晒,我有同事個女舊年九龍塘正校畢業,啟基1st in完都係waiting咋,之後都冇再call佢2nd in。同埋96個位之中,有d係留番俾有阿哥家姐讀緊啟基既必收生。

近兩三個月的小一新生活動中,莫校長已經兩次呼籲冇心讀啟基既家長快d放番d位出來,因為佢話有好多有心既家長追緊佢位,waiting list大排長龍。我有d冇細路既朋友,依家都仲停留響十幾廿年前,以為私校好似以前咁,俾得起錢讀既就實收你。佢地唔考過就唔知有幾艱難。

我喺最近星島印花換果本小一入學天書度睇到架!你啲朋友無小朋友係唔會知實況係咁誇張㗎!幼稚園都爭崩頭啦!

讀啟思有分加

回復 pak_sang 的帖子

hi, 其實我個仔係讀緊啟思既~~~不過仲有個細佬....想知係咪實收姐.....

現在不用擔心,我兩個小朋友都係咁入

回覆:想問下, 如果哥哥已入讀, 細佬係咪都可以一齊入去讀

我有個細佬跟尾,好擔心轉左校長唔知 會唔會收返弟妹有仍有優先

我都係呀,仲有個細佬,佢哋應該會保留傳統,唔會改掛,如果唔係一定有現任家長投訴。

回覆:想問下, 如果哥哥已入讀, 細佬係咪都可以一齊入去讀?

其實今年收咗三十幾位有哥哥家姐小朋友,但收生由校長決定,會否改變好難講!

回覆:joyce1024 的帖子

我地都有個妹妹,如果2年得未必收,只有10分就一定唔夠人爭

引用:我地都有個妹妹,如果2年得未必收,只有10

原帖由 Anya 於 13-06-09 發表
我地都有個妹妹,如果2年得未必收,只有10分就一定唔夠人爭
我地都有個妹妹,如果2年後未必收,只有10分就一定唔夠人爭

就著這個問題,我在剛過去的家長會特意向副校長查詢,她給我的答案很堅定地說--會收回學生的細佬妹,政策不變.

咁就好囉,安落哂!

回覆:hemanbaby 的帖子

Yeah...安心晒

回復 hemanbaby 的帖子

啟思幼稚園和啟基都是趙校監創辦,同樣是提倡愉快學習,培養小朋友喜愛學習,所以即使莫校長退休,學校的教學理念想必不會有太大改變吧。相信趙校監必定會選一個能實踐她的教學理念的人來做校長,就像當年她邀請莫女士來當創校校長一樣,而不會讓新校長改變她所主張的教學理念的。

同樣道理,既然兩間學校都是趙校監的,啟思一向都收弟妹,而啟基也一樣,我想這個政策不會因為換新校長而改變吧。

但上次聽莫校長講, 校監變了係趙校監個仔, 佢個仔挽留佢時仲攞出阿媽幅相叫佢再唸留低
‹ 上一主題|下一主題