用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 政府醫院抽血化驗一問
go

政府醫院抽血化驗一問 [複製鏈接]

今日第一次見政府醫院兒科醫生, 主要睇小兒嘅發展遲緩同自傾問題, 佢都係好簡單做咗一般身體檢查, 而大部份時間都係對住個mon問我地個仔個情況, 一路係咁打字, 就話小兒係整體發展遲緩同有自閉症, 好似好兒戲咁, 佢話自閉症要轉介去CAC做評估同隔幾日喺醫院度抽血做檢查, 佢話驗血嘅目的係想check吓D新陳代謝, 肝功能, 腎功能有冇問題, 我心想, 又冇講會唔會check水銀, 鉛或其他重金屬有冇超標, check咗唔知有冇用? 而且小兒好唔鍾意人地掂佢, 今日做簡單檢查都要3個大人要㩒住佢先得, 如果要抽幾支仔血都唔知會點.

我想問各位媽咪, 你地小朋友有冇試過喺政府醫院度抽血而驗到D有關自閉或發展遲緩成因或對冶療有幫助嘅嘢架?

0    0    0    0

yauman76 發表於 12-6-13 22:53
今日第一次見政府醫院兒科醫生, 主要睇小兒嘅發展遲緩同自傾問題, 佢都係好簡單做咗一般身體檢查, 而大部份 ...

咪睇少醫生所輸入數據, 當年醫生就話亞仔係"發展遲緩同自傾"我都覺得兒戲兼唔信, 點知中晒
你咪好彩, 即刻幫你仔驗血, 我當時冇得驗, 反而舊年返去CAC醫生先幫亞仔抽血, 未知結果.

你仔唔鐘意人掂係感統出現問題, A仔常有發生, 快D搵治療比佢.

回復 why-me 的帖子

依家做緊訓練, 正在改善中.

其實幾個月前我仔仔已經去咗私人度做詳細評估, 結果係有遲緩同自傾. 再去CAC見姑娘, 佢都有同樣comment(暗示). 其實未去做呢d評估已經知道仔仔有呢方面問題, 只係做咗方便排相關服務. 而我所講呢個政府醫院醫生, 佢其實冇乜test過仔仔, 所以我覺得佢有d兒戲. Anyway, 其實我都係想知抽血對仔仔嘅問題有冇幫助, 希望各位有經驗嘅媽咪分享吓. Thx!

why-me 發表於 12-6-14 10:12
咪睇少醫生所輸入數據, 當年醫生就話亞仔係"發展遲緩同自傾"我都覺得兒戲兼唔信, 點知中晒
你咪好 ...

我去年政府醫生要抽血, TEST 小便, 結果我只TEST仔仔小便, TEST 血, 我拒絕了, 仔仔只說話遲了, 為何TEST 血, 而且我不信政府抽血,!

yauman76  我就係見到bk d 媽咪帶小朋友去政府度抽完血, 好似冇乜提到有d乜嘢實質結果幫到小朋友.  發表於 12-6-19 16:54

是呀!政府的評估真好簡單, 如不是要排E位, 我真不想帶仔仔政府FOLLOW, 我都有帶仔仔去私人評估, 所以才感到政府的評估真好簡單!

yauman76    發表於 12-6-19 16:57

我仔有抽血,不過佢冇喊,其實自閉,都冇咩方法可以驗出,如果政府醫院唔做野,家長又會話排咁耐隊咩都唔做之類O既說話﹗
我仔有睇遺傳科,不過冇咩發現﹗

仲有話驗重金屬,如水銀,就算驗出,西醫都唔會話有關係,因為根本冇數據支持有水銀=有自閉﹗

個政府醫生話朝早9:00抽血, 下午(唔知幾時)先出得院, 又唔知驗D乜同驗黎仲乜, 好似好無謂咁. 我諗都係唔去多喇.

公家有得驗,抵喎! 我去 cac時都無叫我驗..........我自已俾錢在私家驗,每次都幾千元。我個女 做緊生物療法,八個月了,其實自閉癥狀係有幾明顯的改善喎。佢個原理係話,因為腸道的發展問題,未能完全消化蛋白質,結果身體未能攝取足夠的營養,同時這些小朋友多有食物敏感,部份是腸道內對小麥敏感,導致腸道內璧變得平滑,影響消化,加上免疫系統問題,身體將致敏的營養當作細菌咁打,結果免疫系統亂籠

其實外國已有唔少證明,戒小麥、奶及蛋,會令小朋友的專注力有很大改善。正因為佢地的免疫系統問題及營養攝取不足(有些是肥仔來的,但同樣有問題,所以單靠樣未必睇得出),影響腦部發展、情緒控制及專注力。此所以唔少個案都發現,戒口係有助改善專注力。

我之前睇住個 friend 個仔,戒口後情況明顯好轉,所以當我個女見完 cac 醫生,試左半年針灸後效果一般,最終都試生物療法。而家做左八個月左右,驗過血、小便及大便。戒口及食營養補充劑,而家溝通有來有往,情緒控制到,發脾氣都係扭一陣,起碼家庭關係好返好多喎。

我都問過D私家兒科專科醫生有關生物療法, 佢地唔多recommend.

講真,針唔拮到肉唔知痛。佢地「覺得」無用,無成本。對於我地而言,在沒有出路時,有方法可以試,就係「逃出生天」。

作為小朋友家長,我自已個女試左八個月,解決左好多過去,ot / st 都無法解決的問題,對我來說,已經是比佢地有用的方法了。其實,方法是沒有「王道」的,有效才是最重要。對我地而言,小朋友問題顯著改善,才是最終答案。

驗血、驗尿及大便,唔係驗佢有無自傾。以我地作為家長的,睇都睇得出。驗,係驗佢有無食物敏感,有無免疫系統問題,這才能對症下藥。

如果專注力不足,自症等,食多些魚油或其他補充劑係有用的話,咁即係無論點,都有部份屬於生理問題。咁生理問題,生理方法解決,其實又有其道理喎。

回復 yauman76 的帖子

"生物療法"香港都唔多人色,點會有E生recommend。

請問可否要求CAC 醫生同小朋友驗血?

fatpam 的帖子

驗血你想驗甚麼?食物敏感?

我睇果個政府醫生同你講的一樣, 但佢有講check重金屬有冇超標咁, 佢幫我排咗好多嘢, 驗血, 驗尿, 磁力共振重有遺傳診所咁。我都想知驗血會驗幾耐?

回覆:政府醫院抽血化驗一問

最近五月去CAC 覆症。醫生話 check 遺傳科,唔洗去醫院,而家佢地做,for 自閉証research purpose,如果check 到有嘢會 call 我,冇就唔 call。當時覺得醫生幾好應承咗。點知即刻抽,好啦我以為護士抽,點知叫我去化驗所個邊,去到個個化驗所個人 (唔知什麼 quali 睇落唔似醫生護士),解釋極都唔明,叫佢打電話問醫生又唔肯,我走返醫生處,佢地俾我攞封信返去,化驗所個人先話抽血,叫我捉實阿仔。點知抽咗 2支 5 ml , 我好心痛,有冇需要咁多呀。阿仔當然痛加喊,跟住發燒兩日。我好後悔,我又冇唸再生,攪黎做什麼,係去私家 抽2 ml 已經 check 到好多嘢包括食物敏感咁。而家無消息無報告,唯有安慰自己阿仔對嗰個 research 有 d 貢獻。

‹ 上一主題|下一主題