用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學考試180滿分, 攞178已經係排第四/五
樓主: 瑩瑩老豆
go

數學考試180滿分, 攞178已經係排第四/五 [複製鏈接]

引用:其實數學取滿分唔算難,+只要小心就得反而中

原帖由 HappyEE 於 12-06-13 發表
其實數學取滿分唔算難, 只要小心就得
反而中英文會較難, 但阿囝阿囡D同學每年都有人取滿分, 有時唔只一人
...

引用:回復+瑩瑩老豆+的帖子 小兒科啦+!+我仔果

原帖由 長生不老 於 12-06-13 發表
回復 瑩瑩老豆 的帖子

小兒科啦 ! 我仔果班考英作 , 23人100分啊 !

回覆:orangebb 的帖子

我非常同意,到小五小六呈分試,阿仔是以閒科贏其他同學。

試想想,主科都90+,唔在音樂,視藝,普通話........取得好成績,好難拋開其他同學。

個人認為,先後次序:
1 操行
2 主科成績
3 閒科成績

manmanchubb  係,視藝評分準則好難客觀  發表於 12-6-18 20:22
杰杰媽媽  冇錯,我仔就係視藝呢科補到佢中英唔夠好  發表於 12-6-17 09:47
HaYi  音樂仲好些, 視藝就真係好睇個老師taste..  發表於 12-6-17 09:38
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

去到呈分階段.... 似乎每科都係好重要...

體育及音樂方面,入到校隊及合唱團或樂隊,是有明顯幫助,但又要平衡學業成績,自己考量吧!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:數學考試180滿分,+囡囡攞178分已經要全班排

原帖由 瑩瑩老豆 於 12-06-13 發表
數學考試180滿分, 囡囡攞178分已經要全班排第四/五, 有人全對, 有人179分.
...
我認為這情況只會發生在初小,如果高小都有咁情況,間學校可能有點問題(出題太淺,分不了髙下)。

醒目開學勳章

我仔小3,中文主科都有幾個100分,所以我覺得數學取得滿分真係唔出奇.

回復 orangebb 的帖子

同意..我囝學校音樂/視覺等分數跟主科分數係1:1..我囝主科OK..但音樂/視覺合格邊緣,eg.中英數常當各90分,但音樂同視覺各60,咁平均分只得80,而另一個主科普通,中英數常當各80分,音樂同視覺各90,咁平均分都有83..所以真係唔可以疏忽其他科哦..

回復 長生不老 的帖子

是不是5下,還收插班生果間地區名校?

我朋友的仔原先級排名都好前吓,
不過插班生個個都好
每半學推後幾名,

今年升中自行被迫放棄"dream中學"
進入目標中學的懷抱

‹ 上一主題|下一主題